Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλει σχολική διαφοροποίηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Από το βήμα διεθνούς συνεδρίου για τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στην εκπαίδευση, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε αφορμή να ξαναπαρουσιάσει την αντιδραστική θέση του ΠΑΣΟΚ για το σχολείο, εκείνη της διαφοροποίησης της μάθησης. Οπως είπε, το σημερινό σχολείο είναι «συγκεντρωτικό», ενώ «τα αναλυτικά προγράμματα μπορούν να απευθύνονται και να προσαρμόζονται στις προσωπικές ανάγκες, τα προσωπικά ταλέντα, τις προσωπικές δυνατότητες ή τα προσωπικά μειονεκτήματα, έτσι ώστε η μάθηση να γίνεται πιο προσβάσιμη και αποτελεσματική».

Η παραπάνω πρόταση δεν είναι παρά η διαφοροποίηση της γνώσης που παίρνει κάθε παιδί και η κατηγοριοποίηση τελικά σχολείων, τάξεων ή ακόμα και μαθητών μέσα στις ίδιες τάξεις, σε εκείνους που θα διδάσκονται γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, βιολογία κλπ. και σε εκείνους που στη θέση των παραπάνω μαθημάτων θα διδάσκονται ...καλαθοπλεκτική, με την αιτιολογία ότι «δεν παίρνουν τα γράμματα».

Πρακτικά, τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη και προορίζονται για την ίδια τάξη, θα μένουν αμόρφωτα, θα μαθαίνουν «τέχνες» και «πρακτικές» γνώσεις προκειμένου να τους «κόβονται τα φτερά», να αισθάνονται κατώτερα από τις τρυφερές σχολικές ηλικίες και αύριο μεθαύριο ως εργάτες να έχουν πάντα τη συνείδηση ότι αυτή είναι η ζωή που τους αξίζει.

Η «ελευθερία του Τύπου»

Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα σ' αυτή τη χώρα. 'Η έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον. Από τη Βρετανία έρχεται η είδηση πως η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά καταγγελία δημοσιογράφων της εφημερίδας «Guardian» πως δημοσιογράφοι των εφημερίδων «the Sun» και «News of the world», ιδιοκτησίας του μεγαλοκαπιταλιστή Μέρντοκ, μίσθωναν ιδιωτικούς ντετέκτιβ και παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τουλάχιστον 2.000-3.000 ανθρώπων. Στη λίστα αυτών που παρακολουθούσαν είναι πολιτικοί, καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές κ.ά. Εννοείται πως το υλικό των ιδιωτικών συνομιλιών μετατρεπόταν σε «αποκλειστικά» ρεπορτάζ που δημοσίευαν οι εφημερίδες του Μέρντοκ για να τον κάνουν ακόμα πλουσιότερο. Αρα υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, ο εθισμός ενός μεγάλου αριθμού αναγνωστών να διαβάζει τέτοιου είδους πληροφορίες. Φυσικά ζήτημα σοβαρό υπάρχει όχι μόνο για το υλικό που δημοσιευόταν, αλλά και εκείνο που ποτέ δε θα δει το φως της δημοσιότητας, γιατί εύκολα γίνεται αντικείμενο αγοράς και πώλησης πληροφοριών, «ντάρε-άβερε» (παζαριού), ή ακόμα πιο απλά εκβιασμού κ.α. Φυσικά, είναι σίγουρο πως για όλους αυτούς που συμμετείχαν σ' αυτή τη μέθοδο συλλογής «πληροφοριών» δεν θα «κολλούσε μύγα στο σπαθί τους» όσον αφορά τη λεγόμενη «ελευθερία του Τύπου» ή την «αντικειμενική πληροφόρηση». Πρόκειται για ένα πολύ απλό και μικρό δείγμα για το πού μπορεί να φτάσει ένα αστικό μέσο ενημέρωσης που στόχο έχει να βγάλει όσο γίνεται περισσότερο κέρδος και ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει την κοινωνική συνείδηση. Πρόκειται για ένα γέννημα θρέμμα του ανταγωνισμού, που ενώ έχει αφετηρία το κέρδος, αντικειμενικά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όσον αφορά τη διάδοση ό,τι πιο βρώμικου, χυδαίου και εγκληματικού παράγει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Είπαμε αρχικά πως ελπίζουμε να μην έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο σ' αυτή τη χώρα. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν απέχουμε πολύ, γιατί καπιταλισμός το γέννησε και στη Βρετανία.

Οι συνδικαλιστές του διαλόγου

Η «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (ΑΕΓ) - συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ - εξέδωσε έντονη καταγγελία για τις μεθοδεύσεις και κωλυσιεργίες του υπουργείου, στην οποία επισημαίνεται ότι τορπιλίζεται το έργο της Επιτροπής Προσλήψεων που επιφορτίστηκε από το νόμο 3754/09.

Σε αυτή την επιτροπή συμμετείχαν οι παρατάξεις της ΔΗΚΝΙ, της ΠΑΣΚ Γιατρών, της ΑΡΣΙ και της ΑΕΓ. Δε συμμετείχε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, αρνούμενη να δώσει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική και να γίνει συνδιαχειριστής της μιζέριας των 2.000 προσλήψεων, όταν είναι διαπιστωμένο εδώ και 15 χρόνια πως χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν τα τρομακτικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΑΕΓ, τώρα, εκτιμά «ότι η κυβερνητική στάση οφείλεται στις παρεμβάσεις νοσηρού παραγοντισμού, αλλά και σε επιδιώξεις κωλυσιεργίας για να καθυστερήσουν οι οικονομικές δαπάνες υλοποίησης των προσλήψεων» και ότι «το ίδιο συμβαίνει και με τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του ίδιου νόμου».

«Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα», όπως έχει αποκρυσταλλωθεί στη λαϊκή σοφία. Αλλά αυτά παθαίνουν οι συνδικαλιστές του διαλόγου και οι ...κόποι τους αμείβονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο απ' τους συνομιλητές τους - είτε είναι η κυβέρνηση είτε άλλοι εταίροι...

Στόχος ο «εχθρός λαός»

Η νομιμοποίηση της προληπτικής παρακολούθησης και του φακελώματος με τη δημιουργία αρχείου DNA, από την αστυνομία, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων. Οι τροπολογίες που κατέθεσε, προχτές το βράδυ, η κυβέρνηση, είχαν προαναγγελθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωνε σε συνέντευξη του, τον Μάρτη, ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί να στερηθούμε κάποια πράγματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα». Η «στέρηση» δικαιωμάτων στην οποία αναφερόταν ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οταν εγκαταστάθηκαν, το 2004, οι κάμερες στους δρόμους, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έπρεπε να λειτουργήσουν για την ...ασφαλή διεξαγωγή τους. Στη συνέχεια λειτούργησαν, με πρόφαση τον έλεγχο της κυκλοφορίας, όμως, παρακολουθούσαν αδιάλειπτα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η παρακολούθηση «νομιμοποιήθηκε» το 2007 με την γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά. Τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβρη του 2007, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία (υλοποιώντας οδηγίες της ΕΕ) και απάλλαξε από τη «γραφειοκρατία» την λειτουργία του συστήματος με τις χαφιεδοκάμερες. Μοναδική προϋπόθεση ήταν η εντολή των εισαγγελικών αρχών. Τώρα, πλέον, με τη νέα τροπολογία, θα μπορεί να γίνεται προληπτικά και κατευθείαν από την αστυνομία και όποια άλλη δημόσια αρχή. Το «υλικό» της κάμερας θα μπορεί να το επεξεργάζεται για όποια χρήση θέλει, αρκεί να υπάρχει η γενική και «ελαστική» δικαιολογία της «διαφύλαξης της ασφάλειας του κράτους, της άμυνας και της δημόσιας ασφάλειας».

Η παρακολούθηση με κάμερες για κάθε χρήση και όπως βολεύει το κράτος έγινε - και αυτή τη φορά - με πρόσχημα την αύξηση της εγκληματικότητας. Ο βασικός στόχος είναι η παρακολούθηση της δραστηριότητας οποιουδήποτε αντιστέκεται, οποιασδήποτε κινητοποίησης ή διαδήλωσης διεκδικεί. Για λόγους ...ασφαλείας θα μπορεί να «τυλίγεται» σε μια κόλλα χαρτί με αποδεικτικό το «υλικό» της κάμερας. Η άλλη τροπολογία της κυβέρνησης θεσμοθετεί την ανάλυση και την αρχειοθέτηση DNA, από την αστυνομία, ακόμα και για εκείνους που θα θεωρούνται ένοχοι για ένα πλημμέλημα. Να υπενθυμίσουμε ότι πλημμέλημα μπορεί να θεωρηθεί η «συνηθισμένη» κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής όταν γίνονται μαζικές συλλήψεις σε διαδηλώσεις, η κατάληψη δημοσίου κτιρίου, ακόμα και ορισμένες παραβάσεις του ΚΟΚ! Επίσης το DNA οποιουδήποτε χαρακτηρίζεται «εγκληματίας», θα μπορεί να στέλνεται για ...επεξεργασία στις ΗΠΑ, με βάση το ευρωατλαντικό πλέγμα συμφωνιών.

Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στην τροπολογία, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα μέτρα ενάντια στους διαδηλωτές και το λαϊκό κίνημα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση - συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΕΕ - βαθαίνει την καταστολή. Το έδαφος προετοιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα με την τεράστια προβολή υποθέσεων εγκληματικότητας - πραγματικών ή όχι - ώστε να φανεί «λογική» η λήψη αυταρχικών μέτρων. Τελικός και ουσιαστικός στόχος όλων αυτών είναι ο «εχθρός λαός», ενάντιά του στρέφονται τα μέτρα. Οποιος διεκδικεί, αγωνίζεται και συμμετέχει στους αγώνες του λαϊκού κινήματος είναι ύποπτος, παρακολουθείται και φακελώνεται. Το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει προ πολλού για το λαϊκό κίνημα. Το αντιπάλεμα των αντιδραστικών μέτρων και η ταυτόχρονη στοχοποίηση της πολιτικής που τα αναπαράγει, αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Νόμιμη φοροδιαφυγή για το κεφάλαιο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ! «Ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά» η φοροδιαφυγή, μας είπε ο πρωθυπουργός, οργισμένος και αποφασισμένος!

Δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες του συνόλου οι ασυνείδητοι που φοροδιαφεύγουν. Δεν καταλαβαίνουν πως η χώρα περνάει κρίση και χρειάζεται τη συμβολή τους.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση θα τους ...ταράξει στους ελέγχους. Θα «τσεκάρει» μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Το μόνο που δεν μας εξήγησε, όμως, είναι το ...ποιους ακριβώς εννοεί. Πού τους εντοπίζει αυτούς τους κακούς φοροφυγάδες.

Είναι απολύτως σίγουρο, πάντως, ότι δεν τους βρίσκει στις Ανώνυμες Εταιρείες, στις Τράπεζες και τις εφοπλιστικές επιχειρήσεις.

Αλλιώς, δύσκολα θα μπορέσει να μας εξηγήσει τις 6 - τουλάχιστον - ρυθμίσεις φοροαπαλλαγών γι' αυτούς, που νομοθέτησε μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε ότι η - εντεταλμένη να αντιμετωπίσει την κρίση - κυβέρνηση νομιμοποιεί ...αντικοινωνικές συμπεριφορές. `Η, μήπως, το κάνει;

ΔΥΣΚΟΛΑ τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική, υποστηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Το επόμενο εξάμηνο - λέει - θα είναι ζόρικο...

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που «ζορίζει» το υπουργείο Εξωτερικών, αν όμως δέχεται πιέσεις, καλό θα ήταν να μας πει από ποιους και γιατί. Ευθέως και δημόσια...

Πάντως, τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ - που υπονομεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα - δε βλέπουμε να τις υπογράφουν ...ζορισμένα. Ολο χαμόγελα βλέπουμε και όλο για εθνικές επιτυχίες (π.χ., στο θέμα της βίζας) μάς μιλάνε.

Μάλλον το «ζόρι» που νιώθουν έχει να κάνει με το πόσο θα αποκαλυφθούν. Πόσο ο κοσμάκης θα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και τι εξυπηρετούν οι πολιτικές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και σίγουρα αυτό που εξυπηρετείται δεν είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές...


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι απεργοσπάστες που θέλουν «ενότητα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Την περασμένη Τετάρτη οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών και Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, ομοσπονδίες με ταξικό προσανατολισμό και δράση, έδωσαν μια μεγάλη απεργιακή μάχη, σοβαρή παρακαταθήκη για την οργάνωση της πάλης. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για την οργάνωση του αγώνα, αλλά ανοιχτά υπονομεύουν κάθε αγωνιστική διάθεση και πρωτοβουλία.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το συνδικάτο οικοδόμων στο Νομό Ηρακλείου της Κρήτης - όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ - αρνήθηκε μέχρι και τη συνεδρίαση της διοίκησης για να αποφασίσει τη συμμετοχή στην απεργία. Συμμετοχή που είχε αποφασίσει ομόφωνα η διοίκηση της Ομοσπονδίας, όπου οι ΠΑΣΚίτες τοποθετήθηκαν θετικά. Αυτό που στην προκειμένη περίπτωση είναι εξοργιστικό δεν είναι πρώτα η υποκρισία, αλλά η απεργοσπασία και μάλιστα σε μια περίοδο που με «όχημα» την οικονομική κρίση το κεφάλαιο προχωρά σε αντεργατική έφοδο εφ' όλης της ύλης.

Η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις του συμβιβασμού, που έχουν μάλιστα το θράσος να το παίζουν πρωταγωνιστές για την ενίσχυση της ενότητας των εργαζομένων. «Οταν όλοι αυτοί μιλάνε για ενότητα, εννοούν να ενωθεί η εργατική τάξη για να σωθεί το κεφάλαιο. Εννοούν να ενωθεί η εργατική τάξη όχι σαν τάξη, αλλά σαν συνεταίρος του κεφαλαίου, της εργοδοσίας», σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. «Εννοούν να ενωθεί η εργατική τάξη για να έχει στο σβέρκο της μία τη ΝΔ μία το ΠΑΣΟΚ και να διαιωνίζεται το καπιταλιστικό σύστημα. Εννοούν να ενωθεί η εργατική τάξη όχι για να παλέψει να απαλλαχτεί από το σύστημα και τα βάσανα, αλλά για να μείνει μόνιμα σκλάβος και υποζύγιο».

Αντιαγροτικές επιδιώξεις

Για το πώς θα γίνουν πράξη οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ που ψήφισε πέρσι το Νοέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ, κόπτεται η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε συσκέψεις περιφερειακές και πανελλαδικές και σε ανακοινώσεις, δείχνοντας στην κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει ή αλλιώς βάζοντας πλάτη στην εφαρμογή των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ. Η διοίκηση ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε ότι πρέπει να επιδοτούνται μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να μην παίρνουν τελικά επιδότηση όσοι έχουν κάτω από 200 ευρώ, ότι κρίνεται θετική η περιφερειοποίηση, να καταργηθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα και να αποσυνδεθεί η ενίσχυση στα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση. Πρόκειται για μια σειρά διαχειριστικές προτάσεις, που σε τίποτα δεν ωφελούν τη μικρομεσαία αγροτιά όσο εφαρμόζεται η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αντιθέτως δημιουργούν ακόμα χειρότερες συνθήκες. Η αγροτιά καλείται να γυρίσει την πλάτη της σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να τρίξει τα δόντια της στους καρεκλοκένταυρους της ΠΑΣΕΓΕΣ και σε όσους στηρίζουν αυτή την ολέθρια πολιτική. Καλείται να εντείνει τον αγώνα της ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και να παλέψει μαζί με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μια άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής. Γιατί αλλιώς το μέλλον της είναι η φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς

Στον εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών προχωρούν, για άλλη μια φορά, οι διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΓΕΣΑΣΕ και την Καπνική. Η πραγματικότητα λέει ότι από τα λεφτά που κόβονται από το 2010, ούτε το 38% δεν θα πάει στους καπνοπαραγωγούς, ενώ 14.000 σε σύνολο 56.000 δεν θα πάρουν φράγκο. Να θυμίσουμε ότι οι παραπάνω κύριοι πέρυσι τον Νοέμβρη καλλιεργούσαν ψεύτικες ελπίδες ότι μπορεί να μην κοπεί το 50% της επιδότησης που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ. Ομως αυτό δεν αλλάζει. Στη συνέχεια καλλιέργησαν ελπίδες ότι τα χρήματα που κόβονται και πάνε στον Β? πυλώνα, θα περάσουν στις τσέπες των καπνοπαραγωγών. Τώρα που αποκαλύπτεται η κοροϊδία, ανακοινώνουν υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά συλλαλητήρια για τον Σεπτέμβρη. Αφήστε που η ΠΑΣΕΓΕΣ μέχρι πρότινος έκανε προτάσεις για το μοίρασμα των 567 εκατ. ευρώ που κόβονται με βάση τις οποίες πάλι δεν θα πήγαιναν όλα τα λεφτά σε όλους τους καπνοπαραγωγούς. Δυστυχώς στην κοροϊδία και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και Καπνική απαντούν με τέτοιο τρόπο που αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών. Το θέμα είναι ότι οι θιασώτες και οι υποστηρικτές των ολέθριων αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ, δεν μπορούν έτσι, χωρίς ίχνος ντροπής, να βγαίνουν και να εμφανίζονται ως τιμητές των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών και των αγροτών γενικότερα. Η πολιτική που υπηρετούν και προπαγανδίζουν, αυτά και άλλα χειρότερα θα φέρει για τους καπνοπαραγωγούς και γενικότερα για την αγροτιά της χώρας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δουλεύουν για το κεφάλαιο

Η ΕΕ με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας σχεδιάζουν τρόπους διείσδυσης στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στόχος τους, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των μεσογειακών χωρών και τα φτηνά εργατικά χέρια, που θα δώσουν ανάσα στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Αυτήν την επιδίωξη τη «βάφτισε», το 1995, όραμα «ενίσχυσης συνεργασίας» και «σύσφιγξης δεσμών» με τις χώρες της Μεσογείου, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Τον αρχικό αυτό σχεδιασμό επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο, μετά από διάφορες περιπέτειες και αναβολές, ο Γάλλος Πρόεδρος το 2007. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε «υλοποίηση» του ...οράματος, μέσα από τη δημιουργία μιας Μεσογειακής Ενωσης, με το γαλλικό κεφάλαιο, φυσικά, να διαδραματίζει όχι μόνο ρόλο ηγέτη, αλλά και αυτόν του «συνδέσμου» του «Ελ Ντοράντο» της νότιας και ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η αναμενόμενη αντίδραση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και κυρίως της Γερμανίας, έβαλε «φρένο» στην υπέρμετρη φιλοδοξία Σαρκοζί και έθεσε τα επίσημα θεμέλια για μια Ευρω-Μεσογειακή Ενωση με τη συμμετοχή του κεφαλαίου όλων των χωρών - μελών της ΕΕ διά μέσου των ...πολιτικών εκπροσώπων των εθνικών αστικών τάξεων, των κυβερνήσεων των χωρών - μελών.

Στο ...όραμα της διείσδυσης στο παράκτιο «Ελ Ντοράντο» της Μεσογείου, μπαίνει με μεγάλες προσδοκίες το ελληνικό κεφάλαιο. Κάτι που έγινε σαφές από τη διοργάνωση του «Ευρω-Μεσογειακού Επιχειρηματικού Φόρουμ» από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο πρόεδρός του, κυνικά, είπε ότι οι επενδύσεις στις, εκτός ΕΕ, μεσογειακές χώρες αποτελούν μιαν εξαιρετική προοπτική για τους Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν κάλλιστα να ξεπεράσουν ευκολότερα την καπιταλιστική κρίση, μεταθέτοντας τα βάρη, εκτός από τις πλάτες των Ελλήνων εργαζομένων και στις πλάτες των φτωχοδιαβόλων των γειτονικών χωρών.

Στο συγκεκριμένο Φόρουμ των βιομηχάνων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάσχισαν να διεκδικήσουν το ρόλο του καλύτερου ντήλερ των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών. Οι εκπρόσωποί τους, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, άλλα κυβερνητικά στελέχη και ο Γ. Παπανδρέου, αντίστοιχα, προσπάθησαν να κερδίσουν πόντους, υπεραμυνόμενοι της καπιταλιστικού τύπου «γεφύρωσης» των ακτών της Μεσογείου, που περιλαμβάνει και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στη Γιουγκοσλαβία ή την Παλαιστίνη, αλλά και όπου στη διάρκεια της «ανοικοδόμησης» δημιουργούνται «επιχειρηματικές ευκαιρίες». Παρουσίασαν, δηλαδή, την πραγματική τους άποψη για το τι σημαίνει «πρόοδος» και «συνεργασία», ταυτίζοντάς τες με τη διασφάλιση ακόμη μεγαλύτερων κερδών για το κεφάλαιο και ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης για τους λαούς και την εργατική τάξη. Μια εργατική τάξη, που, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, και όχι μόνο, θα πρέπει όχι μόνο να αντισταθεί αλλά και να αποδείξει, με τους αγώνες της, ότι πραγματική πρόοδος και συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσα από τη ρήξη με τον καπιταλισμό.

Το ΚΚΕ στη χώρα μας καλεί σ' αυτόν το δρόμο της ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, ώστε οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, να πάρουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους, για να οικοδομήσουν τη δική τους σοσιαλιστική κοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ