Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοτουρκικοί «διάλογοι»
  • Η Αγκυρα συνδέει το θέμα της Χάλκης, με την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη
  • Τουρκική υποχρέωση έναντι της ΕΕ το άνοιγμα της Σχολής, απαντά η Αθήνα

Στη διασύνδεση της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης με την ικανοποίηση αιτημάτων της που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, επιμένει η Αγκυρα.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Εγκεμέν Μπαγίς. «Εάν θα προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, αυτό δε θα έχει σχέση με την ενταξιακή διαδικασία, με τα αιτήματα της Ευρώπης, της Αμερικής και του αραβικού κόσμου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εσωτερική μας υπόθεση και να συζητηθεί αν θα γίνει ή όχι», είπε στο περιθώριο του Αραβοτουρκικού Φόρουμ, ο Τούρκος υπουργός ο οποίος είναι επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός συνέδεσε πάντως στην ομιλία του την επαναλειτουργία της Σχολής με την εκπαίδευση στη Θράκη . Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV υποστήριξε ότι το θέμα είναι προς συζήτηση, εφόσον και η Ελλάδα κάνει βήμα στα αιτήματα της Αγκυρας.

Επιπλέον, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι έχει συζητήσει και με τον Ελληνα πρωθυπουργό και με την Ντόρα Μπακογιάννη την αναγνώριση του μουφτή που εκλέγουν οι «πολίτες του», χωρίς, όπως είπε, να πάρει απάντηση από την Αθήνα.

Η απάντηση της Αθήνας

Στα όσα διατυπώθηκαν από την τουρκική πλευρά απάντησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.

Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει δεσμευτεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Εχει δεσμευτεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα.

Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο, όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα.

Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στη Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λοζάνης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Ελληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ