Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σπρώχνουν για επίλυση οι Αμερικανοί

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει την πολιτική των πιέσεων με στόχο να εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ξεκινούν οι πρώτες - υπό την εποπτεία της κυβέρνησης Ομπάμα - διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων προκειμένου να ξεπεραστεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ώστε να επισφραγισθεί ο έλεγχος των δυτικών Βαλκανίων από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ουάσιγκτον εκτείνεται μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Για το λόγο αυτό κινητοποιείται ήδη ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς ο οποίος κάλεσε τους διαπραγματευτές Αθήνας (πρέσβη Αδ. Βασιλάκη) και Σκοπίων (πρέσβη Ζόραν Γιολέφκσι) στη Γενεύη στις 22 Ιούνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διαμεσολαβητής εξακολουθεί να έχει στο τραπέζι την ίδια πρόταση («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») σε ό,τι αφορά στο όνομα της ΠΓΔΜ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια πρόταση ήταν έτοιμη να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ομως, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας σημειώνουν την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης, ως μια παράμετρο η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς εκτός της ελληνικής πολιτικής αδυναμίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει θέσει και τα αιτήματα για αναγνώριση, από την Ελλάδα, «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας».

Πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη νέα ηγεσία της ΠΓΔΜ, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο νέος Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος διαμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι επιθυμεί ένα συμβιβασμό ο οποίος «δε θα θίξει τη μακεδονική εθνική ταυτότητα και δε θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού μας», ενώ επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι ότι θα θέσει ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε πρόταση συμβιβασμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ