Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με ποια κριτήρια

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2007 απ' το ΚΚΕ είχε διατυπωθεί η θέση πως δεν πρόκειται να υποτάξει την πολιτική του στην κάλπη. Για το ΚΚΕ κάθε εκλογική μάχη υποτάσσεται και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθειά του για συσπείρωση δυνάμεων στον αγώνα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Και αποτυπώνει στη δοσμένη στιγμή και στις δοσμένες συνθήκες το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πόσοι αντιλαμβάνονται, έστω θολά ή όχι ολοκληρωμένα, την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτής της πρότασης του ΚΚΕ και αποφασίζουν να κάνουν το βήμα στήριξής της και με το να ενισχύσουν και εκλογικά το ΚΚΕ.

Η ωρίμανση της συνείδησης κάθε ανθρώπου του μόχθου δεν είναι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς έργο μιας στιγμής ή εύκολη υπόθεση. Η καθημερινότητα που ζει είναι μεν δυσβάστακτη, η εμπειρία του μπορεί να τον οδηγήσει στην εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων, αλλά αυτό δεν αρκεί, δεν είναι ικανή προϋπόθεση, ώστε να πειστεί να κάνει το βήμα που θα τον βγάλει απ' τα αδιέξοδα. Πόσο μάλλον όταν η εργατική και λαϊκή συνείδηση βομβαρδίζεται καθημερινά από απόψεις, θέσεις, προτάσεις, ιδεολογήματα, εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα που όλα στοχεύουν ακριβώς στο να ανακόψουν την πορεία προς τη ριζοσπαστικοποίηση. Τη χειραγώγηση, τον «ευνουχισμό» συνειδήσεων η άρχουσα τάξη με τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς που διαθέτει τα έχει αναγάγει σε πραγματική επιστήμη.

Καταλυτικό ρόλο ώστε η καθημερινότητα και η εμπειρία που αποκομίζει ο λαός απ' αυτή να «δεθεί» με την απόφαση να κάνει το αποφασιστικό βήμα προς το μπρος, είναι η αυτοτελής δράση του ΚΚΕ σε συνδυασμό με τη δράση του στο μαζικό λαϊκό κίνημα και πρώτα απ' όλα στο εργατικό, για την ένταξη εργατικών λαϊκών δυνάμεων στο κίνημα, να συμμετέχουν στις διαδικασίες και στη δραστηριότητα του οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, στους αγώνες του. Οχι στο κίνημα γενικά και αόριστα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της απογοήτευσης και της αναδίπλωσης, όπως αυτό π.χ. των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά στο ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, όλου του λαού, έχοντας συνείδηση πως για να τα εδραιώσει πρέπει να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Το εργατικό λαϊκό κίνημα δε βρίσκεται σήμερα σ' αυτό το επίπεδο. Οι ευρωεκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν σε τέτοιες συνθήκες, ούτε καν συζητήθηκαν στο πλαίσιό τους ουσιώδη ζητήματα που άπτονται της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, των συνεπειών τους στο λαό. Η προεκλογική περίοδος αναλώθηκε σε συζητήσεις περί σκανδάλων, το ΚΚΕ χτυπήθηκε όχι για τις θέσεις του αλλά με προβοκάτσιες και συκοφαντίες.

Κι ακριβώς εδώ πρέπει να σταθεί κάθε μέλος και φίλος του Κόμματος. Τα καθήκοντα που απορρέουν απ' αυτήν την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος είναι μεγάλα, επισημάνθηκαν άλλωστε και στις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του Κόμματός μας. Ακατάπαυστη δράση για ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για ισχυρό ΚΚΕ, Κόμμα με γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη που θα ατσαλώνονται τόσο περισσότερο όσο περισσότερο πυρώνει το καμίνι της ταξικής πάλης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ