Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Καταστολή, διωγμοί και μεγαλύτερη φυλάκιση για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

Αυτά τα μέτρα θα θέσει προς συζήτηση η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη βδομάδα

Την πιο αυστηρή τιμωρία των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ και την αθώωση των θυτών συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το θέμα των μεταναστών.

Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής - όπως επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών - για την «ανεξέλεγκτη είσοδο στα σύνορα της Ευρώπης μη νόμιμων μεταναστών, κυρίως μέσω δουλεμπόρων», όπως δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Πώς θα αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αυτό το ζήτημα; Τιμωρώντας και διώκοντας τα θύματα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να ξεφύγουν από τις βόμβες και την εξαθλίωση. Συγκεκριμένα:

  • Με την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής, το βίαιο, δηλαδή, διωγμό των μεταναστών και προσφύγων. Σημείωσε, επίσης, για ακόμα μια φορά ότι θα πιεστεί η Τουρκία, ως χώρα η οποία φιλοδοξεί να μπει στην ΕΕ, να εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί.
  • Με «την ενίσχυση και μετεξέλιξη του FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων που είναι θέμα των Κρατών - Μελών να είναι κοινοτική υπόθεση». Με την ένταση της καταστολής και της φύλαξης των συνόρων, γεγονός που ήδη οδηγεί στο θάνατο πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν από στεριά ή θάλασσα. Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο τσουβάλι «την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των δουλεμπόρων». Τη στιγμή που οι μετανάστες είναι θύματα του ιμπεριαλισμού και των δουλεμπόρων, ενώ οι τελευταίοι δρουν με την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης ή των χωρών - «περασμάτων». Πρόκειται για μεγάλα κυκλώματα και όσοι δουλέμποροι συλλαμβάνονται, πάντα «ξεφυτρώνουν» άλλοι στη θέση τους, το φαινόμενο δηλαδή παραμένει στο απυρόβλητο.
  • Με αυτή την έννοια και οι εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μακρογιαννάκη, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή να γίνουν κακουργηματικού χαρακτήρα οι ποινές για τους δουλεμπόρους, δεν αποτελούν λύση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης.
  • Επιπλέον από 3 μήνες ο ανώτατος χρόνος φυλάκισης των μεταναστών χωρίς χαρτιά επιμηκύνεται στους 12 μήνες. Μάλιστα αυτές τις φυλακές ο Χρ. Μακρογιαννάκης τις βάφτισε «Κέντρα Υποδοχής» όπου θα «φιλοξενούνται οι μη νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται»! Επικαλέστηκε ακόμα τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία επιτρέπει την επιμήκυνση της φυλάκισης μέχρι 12 μήνες.

Επίσης ο υπουργός υπερηφανεύτηκε ξανά για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη μετανάστευση και κυρίως για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θεσπίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη και επικυρώνει το χαρακτηρισμό «Ευρώπη - φρούριο».

Την πρόταση που είχε καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβρη για εκδίωξη, ουσιαστικά, των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας επανέφερε χτες με δήλωσή του ο νομάρχης Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρός, με αφορμή τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο νομάρχης εκφράζει τη ...λύπη του επειδή δεν υιοθετήθηκε η δική του πρόταση για σύσταση επιτροπής που θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του θέματος - κάτι που θυμίζει ότι είχε στηρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης - και αντί αυτής επελέγη η σύσταση άλλης. Αποδίδει δε την ενασχόληση της κυβέρνησης με το θέμα στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ