Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία συνεχίζεται

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την «επανένωση της Ευρώπης» και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη γιόρτασε για ακόμα μία φορά την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), η οποία αποτελεί ένα θεσμικό συμβουλευτικού ρόλου σώμα, που ιδρύθηκε το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης και στην οποία λαμβάνουν μέρος 344 μέλη τα οποία ορίζονται από το Συμβούλιο Υπουργών. Ακόμα μία εκδήλωση της ΕΕ στο πλαίσιο της αντικομουνιστικής εκστρατείας που διεξάγεται εδώ και χρόνια μέσω διαφόρων θεσμικών οργάνων του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μία μέρα μετά τη συζήτηση, δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η κοινωνία των πολιτών μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος και των τελευταίων κυμάτων διεύρυνσης της ΕΕ». Η αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ, Ειρήνη Πάρι, επισήμανε πως τα όσα διαδραματίστηκαν στο διάστημα 1989 - 2004 «δεν αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο μόνο για την ίδια την ΕΕ, αλλά και για την ειρήνη και την πρόοδο σε όλο τον κόσμο».

Ο επίτροπος αρμόδιος σε θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, σημείωσε ιδιαίτερα το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη δημιουργία της ιστορίας, και όπως είπε «καθοριστικά παραδείγματα είναι τα γεγονότα της περιόδου 1989 -2004», προσθέτοντας ότι η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών «διαδίδει το ευρωπαϊκό πνεύμα, αντιστέκεται στους εθνικισμούς και οικοδομεί γέφυρες μεταξύ των αντιπάλων εθνικών ομάδων».

Οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά τις ανατροπές ο κόσμος είναι ασφαλέστερος, συμφιλιωμένος και ειρηνικότερος, αποκρύβοντας σημαντικά «επιτεύγματα» του ιμπεριαλισμού: τους πολέμους που ματοκύλισαν λαούς (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ), επεμβάσεις με τη συμμετοχή μισθοφόρων της ΕΕ σε πολλές γωνιές του πλανήτη, φτώχεια, ανέχεια και ανεργία για εκατομμύρια εργαζόμενους. Φυσικά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τα υπερκέρδη που αποκόμισε η πλουτοκρατία, οι εργάτες όμως, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και αποφασιστικά να μπουν στην πάλη για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής ένωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ