Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο επιτελάρχης του Στρατού ξηράς των ΗΠΑ

Από τις επαφές που είχε στην Κύπρο ο στρατηγός Μ. Μίλεϊ, επιτελάρχης του Στρατού ξηράς των ΗΠΑ
Από τις επαφές που είχε στην Κύπρο ο στρατηγός Μ. Μίλεϊ, επιτελάρχης του Στρατού ξηράς των ΗΠΑ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και παρεμβαίνουν ενεργά στις εξελίξεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως ανέδειξε και η χτεσινή παρουσία στην Κύπρο του αρχηγού του Γενικού τους Επιτελείου Στρατού ξηράς, στρατηγού Μαρκ Α. Μίλεϊ. Ο Μίλεϊ βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και επισκέφτηκε τις βρετανικές βάσεις στο νησί (που έχουν κρίσιμη σημασία συνολικά για το ΝΑΤΟ και την «αναμέτρησή» του με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα). Μετά από δικό του αίτημα, ο Αμερικανός στρατηγός είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) της Κύπρου, Ηλία Λεοντάρη, με την παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερτι.

Σύμφωνα με την κυπριακή Εθνική Φρουρά, ο Ηλ. Λεοντάρης «προέβη σε συνοπτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στάση της Τουρκίας καθώς και την οργάνωση, λειτουργία και μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς». «Επιπλέον - συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ΕΦ - έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αμυντική συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής και τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, συζητήθηκαν τομείς περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο την ανταλλαγή επισκέψεων, την εκπαίδευση στελεχών, τη διεξαγωγή διμερών ή πολυμερών ασκήσεων καθώς και τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στο πρότυπο παρόμοιων διμερών συμφωνιών με άλλα κράτη (σ.σ. οι σημειώσεις δικές μας). Ο στρατηγός Μίλεϊ ευχαρίστησε τον αρχηγό για την ενημέρωση και προέβη σε παρουσίαση των διαπιστώσεών του από την περιοδεία του στην περιοχή».

Στην άφιξη του Μίλεϊ στην Κύπρο αναφέρθηκε και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι συζητήθηκαν «θέματα για την περιφερειακή ασφάλεια», ενώ η πρέσβειρα, Κάθλιν Ντόχερτι, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα της ενίσχυσης της συνεργασίας Ουάσιγκτον και Λευκωσίας σε θέματα ασφαλείας». Μάλιστα, επέλεξε να υπενθυμίσει ότι το τελευταίο εξάμηνο ελλιμενίστηκαν στην Κύπρο τέσσερα σημαντικά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, όπως το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και μικρά αεροσκάφη «USS Iwo Jima», και ότι έγιναν σειρά επισκέψεων από πρωτοκλασάτα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πάντως, μόνο και μόνο οι αναφορές της κυπριακής ΕΦ σε «δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων» που συζητήθηκε με τον Αμερικανό στρατάρχη είναι ενδεικτικές της αποφασιστικότητας με την οποία οι ΗΠΑ διεκδικούν στερεότερες «βάσεις» στρατιωτικής δράσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κρίσιμο σταυροδρόμι για το συσχετισμό δυνάμεων σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και όλη τη γύρω περιοχή.

Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, προχωρούν ταυτόχρονα με τους επενδυτικούς σχεδιασμούς ισχυρών αμερικανικών μονοπωλίων. Οι γεωτρήσεις της αμερικανικής «ΕxxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ προγραμματίζεται να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη του 2018, ενώ «παρούσα» στα ανοιχτά της Κύπρου είναι και η αμερικανική «Noble». Μάλιστα, η τελευταία, μαζί με την ολλανδική «Shell» αλλά και την ισραηλινή «Delek», που έχουν διασφαλίσει δικαιώματα ερευνών στο «οικόπεδο» 12 της ΑΟΖ, ζητούν εδώ και καιρό μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και χρειάζεται νέα συμφωνία, ώστε η συνεργασία να συνεχιστεί και να είναι συμφέρουσα. Χτες, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε ότι ορίστηκε διαπραγματευτική ομάδα για να αρχίσει διάλογος για το κοίτασμα «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 (με τις τρεις προαναφερθείσες εταιρείες).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org