Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα για ακύρωση του ασύλου

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς μετά τη χτεσινή δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της κυβέρνησης που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί. Οι «8» βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας, ενώ σε τρεις από αυτούς έχει ήδη αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον Τούρκο πιλότο, η υπόθεση τελεσιδίκησε σε δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν όμως το αποφασίσει η ελληνική πολιτεία.

Η απόφαση μεταξύ άλλων επικαλείται τη Συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (Τουρκία): «Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ. Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org