Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λωτοφάγοι

Δεν θα ξεχαστεί, λέει η κυβέρνηση, το ποιος έφερε στη χώρα την κρίση και τα μνημόνια. Τι εννοούν αλήθεια; Γιατί πράγματι ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι την κρίση την έφερε η καπιταλιστική ανάπτυξη, αυτή που έχει ως κίνητρο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Την έφεραν ο σκληρός ανταγωνισμός, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Την έφερε η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Την έφεραν οι πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, η επιλογή συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τα μνημόνια τα έφερε η επιλογή να πληρώσει την κρίση ο λαός. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, για να σωθεί το κεφάλαιο, για να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη. Δεν πρέπει να ξεχάσει ότι ο πυρήνας των μνημονίων βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, στην πολυδιαφημιζόμενη «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Δεν πρέπει να ξεχάσει ο λαός ότι την πολιτική αυτή επιλογή την υπηρέτησαν από κοινού και ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παλιότερα, και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα. Βεβαίως η κυβέρνηση απευθύνεται στο λαό νομίζοντας ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους και πουλάει για άλλη μια φορά το χιλιοπαιγμένο παραμύθι της «λάθος διαχείρισης», με στόχο να εγκλωβιστεί ο λαός σε νέες παγίδες που του ξαναστήνουν...

«Ευκαιρίες»

Το «τελευταίας κοπής» αφήγημα που διακινούν τα κυβερνητικά στελέχη λέει: «Η θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών δίνει ώθηση στην Αθήνα να παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ». Τι λένε επί της ουσίας τα κυβερνητικά στελέχη; Οτι η απελευθέρωση των «2» είναι «ευκαιρία» για να χωθεί η χώρα ακόμα πιο βαθιά στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δηλαδή, σε ανταγωνισμούς και παζάρια που συνδέονται άμεσα με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων, θύματα των οποίων υπήρξαν άλλωστε οι δύο άδικα κρατηθέντες στρατιωτικοί. Την ίδια ώρα, άλλα αστικά επιτελεία, που επίσης συμμερίζονται την «ανάγκη» να παίξει η Ελλάδα ρόλο «διαύλου» ανάμεσα σε ΕΕ - Τουρκία, προσθέτουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει περισσότερα «στρατηγικά ανταλλάγματα» για την επικίνδυνη εμπλοκή, «διεκδικώντας» πλοία των ΗΠΑ να σουλατσάρουν στο Αιγαίο και να «ελλιμενίζονται σε παραμεθόρια νησιά υψηλού συμβολισμού», όπως γράφτηκε. Να βάλουν δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα... Τα σχέδιά τους, οι «φιλοδοξίες» της αστικής τάξης για αναβάθμιση βρωμάνε μπαρούτι και ο λαός πρέπει να τα απορρίψει. Οι «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο σημαίνουν μεγάλους κινδύνους για τον ίδιο.

Συγχρονισμός

Στις 30-31 Αυγούστου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα οδηγηθεί τελικά στη φυλακή ο Ν. Γκρούεφσκι. Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρώην επικεφαλής του κόμματος VMRO - DPMNE έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση δύο ετών για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση και άλλης υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται ο ίδιος και η πρώην ηγεσία του VMRO. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για «εγκληματική συνωμοσία» και άλλα αδικήματα, ύστερα από «αποκαλύψεις» για νοθείες που τους έδωσαν τη νίκη στις εκλογές του 2012. Η δίκη αυτής της υπόθεσης, που «ξέσπασε» μετά την άνοδο του Ζάεφ στην πρωθυπουργία και τη δρομολόγηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, θα εξελίσσεται τις επόμενες μέρες και θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Ανεξάρτητα από το βάσιμο ή όχι των κατηγοριών (καθόλου ασυνήθιστες πρακτικές άλλωστε για αστικά κόμματα...), προκαλεί εντύπωση ο συγχρονισμός αυτών των εξελίξεων με την προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στη νέα ηγεσία του VMRO να κρατήσει στάση που να διευκολύνει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Αν δεν στηρίξει το «Ναι», τουλάχιστον να ενθαρρύνει τους οπαδούς του να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία ώστε το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο. Κάτι τέτοιο άλλωστε επιθυμούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καθόλου τυχαία η συγκυρία λοιπόν...

Οι επόμενοι

Ο ανασχηματισμός εμφανίζεται ως η επόμενη «μεγάλη κίνηση» του πρωθυπουργού στο πολιτικό «παιχνίδι», προκειμένου να δοθεί η αίσθηση της «επανεκκίνησης» στο κυβερνητικό έργο και να λειτουργήσει ως «καθαρτήριο» για τις ευθύνες της στην πρόσφατη φονική πυρκαγιά. Ετσι, πέρα από την ονοματολογία, που είναι συνήθης σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό που προβάλλουν ιδιαίτερα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι το ηλικιακό κριτήριο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με τον Αλ. Τσίπρα να σκέφτεται την υπουργοποίηση «πολλών 40άρηδων». Είναι τουλάχιστον αστείο να περιμένει κανείς ότι κάτι θα αλλάξει στη ζωή του, αν οι σημερινοί εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες της κυβέρνησης αντικατασταθούν από υπουργούς μικρότερης ηλικίας. Οπως έχει αποδειχτεί και σε κάθε προηγούμενο ανασχηματισμό, οι αλλαγές προσώπων δε σημαίνουν και αλλαγή πολιτικής. Αντίθετα, είναι το προκάλυμμα για να ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση, κι αυτό σηματοδοτεί στην πραγματικότητα η «επανεκκίνηση» που προπαγανδίζουν τα αστικά επιτελεία. Οσο για το κριτήριο της ηλικίας, οι σημερινοί «40άρηδες» της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο τσάκισμα του λαού, με πρώτο απ' όλους τον πρωθυπουργό. Με βεβαιότητα, το ίδιο θα κάνουν και οι επόμενοι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1862 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί.

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτούνταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Ο ίδιος έλεγε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν». Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1941. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.

1910 Υπογράφεται η ιαπωνο-κορεατική συνθήκη, με την οποία ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός προσαρτά την Κορέα.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Είχε συνδεθεί στα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας, μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση καθώς και στο Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε.

1922 Δολοφονείται ο ηγέτης του ιρλανδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μάικλ Κόλινς, πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

1925 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς στη Μασσαλία (22/8 - 27/8/1925).

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Γ. Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου.

1927 Τα μεσάνυχτα της 22 προς 23 Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες στις ΗΠΑ Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα με σκηνοθετημένη κατηγορία, για να πληγεί το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1936 Πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός Παύλος Κουντουριώτης, δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1941 Η κατοχική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών.

1943 Συνέρχεται στο Καρπενήσι το Α' Περιφερειακό Συνέδριο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Φθιώτιδας - Φωκίδας - Ευρυτανίας, με τη συμμετοχή 700 περίπου αντιπροσώπων.

1943 Τριήμερη απεργία των τροχιοδρομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά, με αίτημα να μη σταλούν εργάτες στη Γερμανία, να καταργηθούν οι μαύροι πίνακες και να αποφυλακιστούν οι φυλακισθέντες συνάδελφοί τους, να παρθούν μέτρα κατά των μαυραγοριτών κ.ά. Κανένα τραμ δεν κινείται.

1964 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής κίνησης «115 ΣΕΟ».

1971 Πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Χουάν Χοσέ Τόρες, και επιβάλλει στρατιωτική χούντα.

1978 Πεθαίνει σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιόμο Κενυάτα, ηγέτης της Κένυας από την απελευθέρωσή της το 1963 και από τους πρωτεργάτες των κινημάτων που οδήγησαν στην κατάλυση του αποικιοκρατικού συστήματος στην Αφρική.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ