Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018 - αριθ. φύλλου: 13066

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Παραμένουν οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής και η ανασφάλεια των πυρόπληκτων

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για ουσιαστική αποκατάσταση και προστασία του λαού


Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων!

  • Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Σήμερα η σύσκεψη συνδικάτων και φορέων στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου
  • Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες, για «επιστροφή στην κανονικότητα» και «τέλος των μνημονίων». Η «ανάπτυξή» τους στήνεται στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
  • Διαδηλώνουμε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή. Απαιτούμε την απεμπλοκή της, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γέμισε όλη την Ελλάδα.
  • Να οργανωθεί η πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω. Δεν χωράει αναβολή.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα βαρυχειμωνιά...

Το κλισέ της «νέας εποχής», που υποτίθεται ότι ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, επαναλαμβάνουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη, αναπαράγοντας τις αυταπάτες γύρω από το «τέλος των μνημονίων».

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η «νέα εποχή» είναι μια ...τσουχτερή βαρυχειμωνιά, καθώς θεμελιώνεται στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων τους.

Οι χιλιάδες μνημονιακοί εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ, ψηφισμένοι από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία οκτώ χρόνια, η πολιτική δηλαδή στήριξης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής και αυτής της «νέας εποχής».

Το γνωρίζουν οι εργατοϋπάλληλοι, που ζουν την ένταση της εκμετάλλευσης και βλέπουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως σε Υγεία και Παιδεία, την ίδια ώρα που αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν με τη δουλειά τους. Το ξέρουν οι χιλιάδες άνεργοι, που έχουν ως «διέξοδο» κακοπληρωμένη ελαστική εργασία.

Το ζουν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι σε πόλεις και χωριά, που στραγγαλίζονται από κράτος, τράπεζες και μονοπωλιακούς ομίλους.

Το βιώνουν οι συνταξιούχοι, που δοκιμάζουν τις περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις.

Η «νέα εποχή» είναι βασισμένη μεταξύ άλλων στο ξεχαρβαλωμένο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στους εκατοντάδες νόμους που εντείνουν την εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς και δίνουν το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να «ξεσαλώσει».

Θεμελιώνεται στις ομαδικές απολύσεις, στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, στις διαλυμένες ΣΣΕ, στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, στην ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταστολής.

Επίσης, στις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, ειδικά στους «δυναμικούς κλάδους», που για την κυβέρνηση συνθέτουν το «νέο παραγωγικό μοντέλο».

Στα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα» στους τόπους δουλειάς, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέσων προστασίας.

Θεμελιώνεται ακόμα στο «μπούκωμα» των μονοπωλιακών ομίλων με φρέσκο χρήμα, που εξασφαλίζεται από το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος, μέσω των θηριωδών πλεονασμάτων.

Η «νέα εποχή» περιλαμβάνει τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κατοχυρώνεται η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ολα αυτά τα μέτρα που τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, και αυτό είναι που φανερώνει την ουσιαστική σύγκλιση όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι οποίοι μαζί με πολλούς ακόμα παράγοντες συνθέτουν το μνημόνιο διαρκείας για το λαό, που είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων, κάθε αναφορά της κυβέρνησης στην «επόμενη μέρα» είναι πρόκληση για το λαό.

Για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τίποτα το «νέο» δεν μπορεί να δώσει αυτή η πολιτική που υλοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προκατόχων του.

Αλλωστε, με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση - όπως και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του - σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στις «παθογένειες» του παρελθόντος, όπως χαρακτηρίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που ξηλώθηκαν.

Συνεπώς, πραγματικά νέα εποχή για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση εδώ και τώρα όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, με επιστροφή μέχρι κεραίας όλων των απωλειών που είχαν στα χρόνια της κρίσης.

Νέα εποχή σημαίνει ο λαός να ξεμπερδεύει με όλους αυτούς που του κλέβουν τον πλούτο που παράγει. Γιατί νέο σήμερα σημαίνει να μπορούν η εργατική τάξη, ο λαός και τα παιδιά τους, να ικανοποιούν ολόπλευρα όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να μπορούν να ζουν σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η εξέλιξη της επιστήμης και της παραγωγής.

Νέο λοιπόν για τους εργαζόμενους είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δυναμώσει αποφασιστικά ο ταξικός αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, για να κερδίσουν τη ζωή που τους αξίζει.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙI ΚΑΙ IΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απάντηση στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις το δυνάμωμα του αγώνα για ΣΣΕ
  • Με οργανωτή το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, δίνουν τη μάχη για αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
  • Με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων η εκμετάλλευση χτυπάει «κόκκινο» στο λιμάνι.

ΣΕΛ.  11


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
«Παίξαμε κεντρικό ρόλο», επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ

ΣΕΛ.  4
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ
Ο λαός πληρώνει το λογαριασμό της «εξυγίανσης»

ΣΕΛ.  8
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 3/9

ΣΕΛ.  12
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αφοσιωμένη στην αντικομμουνιστική εκστρατεία

ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ