Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Τα μνημόνια πέθαναν, ζήτω τα μνημόνια!

Eurokinissi

Να κηρύξει το «τέλος των μνημονίων» και την έναρξη ενός νέου γύρου εξαπάτησης του λαού έσπευσε με διάγγελμά του από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας ότι για το λαό σε ισχύ μπαίνει από σήμερα το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο το οποίο συγκροτούν οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που παραμένουν σε ισχύ και επεκτείνονται, η μόνιμη εποπτεία της ΕΕ, οι δεσμεύσεις για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και οι στόχοι για την ανάκαμψη του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση, ξεκόβοντας κάθε σκέψη για ανάκτηση απωλειών, καθώς όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας χρειάζεται «σύνεση και ευθύνη» για «να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας», ενοχοποιώντας για την καπιταλιστική κρίση το λαό και τα δικαιώματά του.

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους, τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας», ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που τα νέα μέτρα βρίσκονται στον προθάλαμο αναμένοντας να τεθούν σε ισχύ, μαζί με έναν νέο γύρο εκβιασμών στο λαό, αυτή τη φορά στο όνομα της διατήρησης των «κεκτημένων» του κεφαλαίου.

Επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες», τη στιγμή που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το εγχώριο κεφάλαιο, τις αγορές και την ΕΕ ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας την πεπατημένη της «καμένης γης», αλλά και επιχειρώντας να συγκαλύψει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και να βγάλει λάδι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί η κυβέρνησή του, επιχείρησε μια «ανασκόπηση» στα χρόνια της κρίσης, βαφτίζοντας φαινόμενα σύμφυτα με το σάπιο σύστημα, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η άνοδος του φασισμού κ.ά., ως «μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και «πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης».

Απογειώνοντας την πρόκληση, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε από την αστική τάξη το χρίσμα και το «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης για να κάνει τη βρωμοδουλειά του κεφαλαίου, ήταν... ο εκφραστής της αντίστασης του λαού. Οπως δήλωσε: «Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας. Περάσαμε από πολλά κύματα (... ) Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά».

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «μέρα λύτρωσης» και «αφετηρία μιας νέας εποχής» και σκιαγράφησε τα ψευτοδιλήμματα και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές της «επόμενης μέρας», με βάση τα οποία θα επιχειρηθεί εκ νέου ο εγκλωβισμός του λαού. Οπως είπε: «Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια», «δείχνοντας» ως αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης «τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων» και τα «νεοφιλελεύθερα πειράματα» και βαφτίζοντας ως «νέες μάχες» που είναι μπροστά την υποτιθέμενη μάχη ενάντια στην «Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων», που η κυβέρνησή του και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org