Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στέλνουν τους πυρόπληκτους να χρεωθούν στις τράπεζες

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα ανακατασκευαστούν τα σπίτια των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική, μετά τις τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά στις 23 Ιούλη, έδωσε με συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης. Οσα ανέφερε, επιτείνουν την ανησυχία των πληγέντων, αφού είναι φανερό ότι θα χρειαστεί να στραφούν στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια και στη συνέχεια υποτίθεται πως αυτά θα αποπληρώνονται από το κράτος. Παρά λοιπόν τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έδιναν την εντύπωση ότι όλα θα ξαναφτιαχτούν με λεφτά από την κρατική αρωγή χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, τώρα, επιβεβαιώνονται οι φόβοι των πυρόπληκτων πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Κι αυτό γιατί ο δανεισμός για τους πυρόπληκτους είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή δεν φαίνεται πως είναι ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά, αντίθετα, οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το Δημόσιο θα αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρουν οι πυρόπληκτοι μέχρι το ανώτατο ποσό που χορηγείται ως βοήθεια ανά περίπτωση. Ο ίδιος αποσαφήνισε τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων της κρατικής αρωγής στους πολίτες που θέλουν να ανακατασκευάσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, η βοήθεια των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια που χρειάζονται ολική ανακατασκευή και των 350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όσα έχουν κριθεί «κίτρινα» θα καταβάλλεται με την πρόοδο των εργασιών. «Η άλλη επιλογή, η δεύτερη επιλογή - αναφέρει ο Χρ. Σπίρτζης - είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών την ανακατασκευή ή την επισκευή του σπιτιού». Αυτό βέβαια δεν ξεκαθαρίζει σε καμία περίπτωση το πώς ακριβώς θα γίνει. Η τρίτη επιλογή, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «για όσους έχουν μεγαλύτερο σπίτι από τα 150 τ.μ. και επιθυμούν να πάρουν δάνειο, να πάρουν ένα δάνειο το οποίο θα πληρωθεί μέχρι τα 150 τ.μ. από το ελληνικό Δημόσιο για όσο χρειαστεί η αποπληρωμή». Τα υπόλοιπα θα τα βάλουν από την τσέπη τους...

Πόρισμα για τις ευθύνες


Στο μεταξύ, πόρισμα για τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων σχετικά με τον εγκλωβισμό και το θάνατο 96 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε, χτες, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίο, από τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδριανό Κουρμπάτση. Η πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία διενεργήθηκαν μετά από εντολή δύο οικογενειών θυμάτων.

Ο πραγματογνώμονας εντοπίζει μια σειρά από «εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις», οι οποίες, όπως επισημαίνει, «σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς». Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας των θυμάτων εντοπίζει λάθη και ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ., στους δήμους και τις περιφέρειες, χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ευθύνες εστιάζονται κυρίως στο συντονισμό, στην επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας της χώρας, που δεν κατόρθωσε από τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη και όχι επί ασκήσεως κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org