Στην πεπατημένη της καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών συνδεδεμένων με το «τέλος του μνημονίου», προκειμένου να αποσπάσει την ανοχή του λαού στις θυσίες διαρκείας, κινείται σταθερά η κυβέρνηση. Μαζί αξιοποιείται ξανά η σκανδαλολογία, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να κονταροχτυπιούνται, με αφορμή αυτήν τη φορά δημοσιεύματα που φέρουν συγγενή του πρωθυπουργού να έχει πάρει πλαστή φορολογική ενημερότητα και να έχει εξασφαλίσει προνομιακή τραπεζική ρύθμιση σε δάνειό του.
Ταυτόχρονα, στην πορεία προς την κάλπη, παρασκηνιακά οργιάζουν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση συνεργασιών κυρίως σε τοπικό επίπεδο και για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση, με την ελπίδα ωστόσο του Μεγάρου Μαξίμου πως αυτές θα αποδώσουν θετικά και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών.
«Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση αποκτά τα κλειδιά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, με έναν και μόνο περιοριστικό όρο. Ποιος είναι αυτός; Να τηρείται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση, λοιπόν, αυτής της συμφωνίας που έχουμε κάνει με τους θεσμούς, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ανάλογα μέτρα στο βαθμό, βεβαίως, που, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα τηρείται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%», υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Real» και αναφερόμενος στο μέτρο της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για το οποίο εντούτοις οι «θεσμοί» ζήτησαν «ισοδύναμα μέτρα».
Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δηλώνει στο «Εθνος» ότι «μπαίνουμε σε μια φάση όπου διαμορφώνονται σημαντικές δυνατότητες (...) θα διαθέτουμε πλέον αυξημένους βαθμούς ελευθερίας...».
Και οι δύο απευθύνουν προσκλητήριο συστράτευσης στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς για τη διαχείριση της επόμενης μέρας της κρίσης. Ο Δ. Τζανακόπουλος μέμφεται το ΠΑΣΟΚ ότι, μη υποστηρίζοντας πέρυσι την απλή αναλογική, «επέλεξε (...) να παραιτηθεί από τη δυνατότητα που θα του έδινε η απλή αναλογική να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο, ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σύστημα». Και προσθέτει στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμα ...χρόνος για να μεθοδευτεί συνεργασία: «Εφόσον προκύψουν δυνατότητες ή για την ισχύ της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε».
Ο Γ. Δραγασάκης, απ' την πλευρά του, υποστηρίζει τη συγκρότηση ενός «ευρύτερου προοδευτικού πόλου», στη βάση των συγκλίσεων που ομολογεί ότι υπάρχουν. Αναφερόμενος μάλιστα στις προκλήσεις που θέτει στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου η επόμενη μέρα της ανάκαμψης, προσθέτει ότι για να ανταποκριθούν «χρειάζεται μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο», που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διανοίγονται. «Η δυνατότητα και η προοπτική μιας προοδευτικής συσπείρωσης για την ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν την πλειονότητα της κοινωνίας (...) Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια έδειξαν όχι μόνο την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα κοινωνικού διαλόγου με στόχο την επίτευξη προοδευτικών συγκλίσεων και συνθετικών λύσεων», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Γ. Δραγασάκης, αν και υπερασπίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κορμό αυτής της παράταξης, προσθέτει ότι «ασφαλώς και υπάρχουν δυνάμεις και πέρα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν θέση και ρόλο σε αυτήν, υπάρχει λοιπόν ανάγκη αλλά και δυνατότητα διεύρυνσης και ισχυροποίησης της συμπαράταξης των δυνάμεων της προοδευτικής προοπτικής για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ελλάδα...».