Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Σχέδια για μπίζνες στο φόντο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κρατώντας την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κρατώντας την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τις δυνατότητες διεύρυνσης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τη διευθέτηση του Σκοπιανού ανέπτυξε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».

Οπως είπε, «η επίλυση της διένεξής μας ανοίγει πολύ περισσότερους δρόμους στα Βαλκάνια τόσο με την ίδια τη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα». Παράλληλα, τόνισε ότι «λόγω του κινεζικού "Δρόμου του Μεταξιού" ή της επένδυσης της "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι - Βουδαπέστη κ.τ.λ. Η επίλυση θα βοηθήσει και επιταχύνει την υλοποίησή του, ώστε τελικά να επιτρέπεται η ροή εμπορευμάτων και ο Πειραιάς να καταστεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου».

Ως πεδία επενδύσεων ξεχώρισε τις υποδομές, τον σιδηρόδρομο και συνολικά τις μεταφορές, όπως και τον κλάδο της Ενέργειας. «Βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια να υπάρξει ξανά ελληνική παρουσία με διαφορετικούς όρους. Η συμφωνία έρχεται την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Γ. Τσίπρας.

Μιλώντας, εξάλλου, στον «Real fm», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έλεγε σχετικά με τη συμφωνία ότι η κυβέρνηση επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία και επέμεινε ότι η συμφωνία θα περάσει με τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Καταγγελίες στα Σκόπια για εμπλοκή Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών

Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ έλεγε χτες ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν καθοριστεί η διαδικασία, το ερώτημα, η ημερομηνία (πιθανότερες οι 23/9 ή 7/10) και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος (συμβουλευτικό ή δεσμευτικό) για το όνομα. Επέμεινε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα του από την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και υποστήριξε ότι σύμφωνα με ανακρίσεις της σκοπιανής αστυνομίας, άτομα που διαδηλώνουν στην ΠΓΔΜ ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών παραδέχονται ότι έχουν λάβει χρηματοδότηση από Ρώσους επιχειρηματίες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Ελληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» (επεισόδια) ενόψει του δημοψηφίσματος.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει αστυνομική έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνη.

Από τα Σκόπια διαχέεται, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Ζάεφ ζήτησε βοήθεια στο δημοψήφισμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ζάεφ δήλωσε σχετικά ότι ζήτησε από τον Τραμπ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε». Είπε επίσης ότι θα ήθελε να υποδεχτεί τον Ντ. Τραμπ στην ΠΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

Σε Τίρανα και Σκόπια ο Χαν

Τέλος, σήμερα επισκέπτεται Τίρανα και Σκόπια ο Γ. Χαν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Ιούνη, τα οποία καθορίζουν την πορεία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, τον Ιούνη 2019, με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χαν θα κηρύξει επίσημα τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα, πολλά ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτηση του Γ. Χαν σχετικά με τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, ότι η κατάληξη σε συμφωνία θα σημάνει αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας.

Στα Σκόπια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με τον Ζάεφ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τ. Τζαφέρι και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, ενώ θα μιλήσει στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, στο οποίο μετέχουν η περιλάλητη «κοινωνία των πολιτών», επιχειρήσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Στα Τίρανα ο επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Ι. Μέτα, τον πρωθυπουργό, Ε. Ράμα, και με άλλα κυβερνητικά στελέχη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την ψηφοφορία στα Σκόπια(2019-01-12 00:00:00.0)
Μπαράζ ευρωατλαντικών επισκέψεων στα Σκόπια(2018-09-14 00:00:00.0)
Αναζητούν «λύσεις συμβιβασμού» για να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2018-05-25 00:00:00.0)
Στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών(2018-02-27 00:00:00.0)
Προς νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στο «κάδρο» των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ(2018-02-08 00:00:00.0)
Κινητικότητα και δρομολόγηση εξελίξεων με ΠΓΔΜ - Αλβανία(2017-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ