Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδοση μπροσούρας με τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια

Διακινείται ενόψει της πολιτικής συγκέντρωσης που διοργανώνεται το Σάββατο 21 Ιούλη στην παραλία Καρύστου

Από πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στην εκφόρτωση ανεμογεννητριών
Από πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στην εκφόρτωση ανεμογεννητριών
Στην έκδοση μπροσούρας αφιερωμένης στα 100χρονα του ΚΚΕ, με τίτλο «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ», προχώρησε η ΚΟ Καρύστου του Κόμματος.

Η έκδοση διακινείται αυτές τις μέρες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ενόψει της πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Κάρυστο το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην παραλία Καρύστου, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα, το οποίο παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», η έκδοση αυτής της μπροσούρας έχει ως σκοπό να αναδείξει τη βασική αιτία των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη Νότια Εύβοια από την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. Επίσης ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως η Ενέργεια αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για την κερδοφορία λίγων μονοπωλιακών ομίλων. Φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στον προσανατολισμό του κινήματος ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, να μη χάνει το βασικό ζήτημα ανάμεσα στα διάφορα που προκύπτουν, ώστε να έχει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας.

Εχει επίσης στόχο την προβολή της μοναδικής φιλολαϊκής πρότασης - της πρότασης του ΚΚΕ - για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της εγχώριας παραγωγής ως μέρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα και σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Η μπροσούρα περιλαμβάνει: Εισαγωγή της ΚΟ Καρύστου, ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Κόμμα στην Κάρυστο, με θέμα «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών», διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και κάποιες από τις παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή.

Το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης αναφέρει:

«Η περιοχή της Νότιας Εύβοιας αποτελεί ίσως την περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, εδώ παράγεται πάνω από το 12% της αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά, τη στιγμή που βρίσκονται υπό κατασκευή πάνω από 10 αιολικά πάρκα στον δήμο Καρύστου και δεκάδες ακόμη έχουν άδειες εγκατάστασης ή βρίσκονται στη φάση της αδειοδότησης.

Βεβαίως η ταχύτατη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων δεν αφορά μόνο την Εύβοια ούτε πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Οι εγκαταστάσεις αιολικών στην Ελλάδα αυξάνονται κατά τα τελευταία τρία χρόνια με διψήφιο ποσοστό ετησίως, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2017 να είχαν εγκατασταθεί 2651,6 MW. Στην πρώτη θέση αιολικών εγκαταστάσεων, για το 2017, βρισκόταν η Στερεά Ελλάδα με συνολική ισχύ 878 MW, ακολουθούν η Πελοπόννησος με 503 MW, η Ανατ. Μακεδονία - Θράκη με 335 ΜW, η Κρήτη με 199 ΜW και έπονται οι υπόλοιπες περιφέρειες.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι για να καλυφθεί ο λεγόμενος "εθνικός στόχος", αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος πάνω από 3.700 MW. Αν και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου αυτού. Οπως έχει πει σε μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεών του, κατά το διάστημα 2018 - 2020 πρόκειται να γίνουν διαγωνισμοί για νέες εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW.

Δραματικά για το λαό τα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια

Με την πείρα ιδιαίτερα του τελευταίου χρόνου, αποδεικνύεται πια και στην πράξη πως η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, με σημαντικότερα:

-- Τη δραστηριότητα των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων λόγω των εκτεταμένων εργασιών εγκατάστασης, της κατάληψης βοσκήσιμων εκτάσεων και κυρίως της σκόνης.

-- Τα μπαζώματα ρεμάτων με κίνδυνο κατολισθήσεων σε περίπτωση νεροποντής.

-- Τον κίνδυνο για την επάρκεια του νερού από τις υδροληψίες για τις ανάγκες των έργων, ιδιαίτερα φέτος όπου διανύουμε περίοδο λειψυδρίας. Αυτό, την ώρα που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις μελέτες για το αν επηρεάζεται ή όχι ο υδροφόρος ορίζοντας από τις εργασίες.

-- Τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που δουλεύουν 10ωρα επί 6 μέρες τη βδομάδα, με ημερομίσθια από 30 ευρώ, και την εργοδοσία να επιδιώκει την επέκταση του ωραρίου και την εργασία τις Κυριακές.

Ακόμη, παρά τη μεγάλη ποσότητα Ενέργειας που παράγεται στην περιοχή, πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Οκτώβρη του 2017, πραγματοποιήθηκαν περίπου 300 διακοπές παροχής ρεύματος σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις στην Κάρυστο και το Μαρμάρι, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κατάσταση αυτή έχει δικαιολογημένα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, με πιο πρόσφατη την αποτροπή εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο Λιμάνι της Καρύστου.

Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, εφόσον γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, οδηγεί σε δραματικά αποτελέσματα. Γι' αυτό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται δρουν σαν σε "Ελντοράντο". Δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει για την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών από την έναρξη της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, με ημερίδα που πραγματοποίησε στην Κάρυστο το 2001. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή και την Ευρωβουλή με Ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση πραγματοποιούν παρέμβαση για το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των αιολικών στη Νότια Εύβοια, απαιτώντας λύσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org