Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»
  • Η μπροσούρα για την Ενέργεια και τις θέσεις του ΚΚΕ που επιμελήθηκε η ΚΟ Καρύστου
  • Τιμήθηκαν στην Ευκαρπία οι 14 εκτελεσθέντες αγωνιστές
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Αλεξανδρούπολη
  • Ζωντάνια στο Πεδίον του Αρεως έδωσε η συναυλία που διοργάνωσαν ΚΟ της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του Κόμματος
ΚΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδοση μπροσούρας με τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια

Διακινείται ενόψει της πολιτικής συγκέντρωσης που διοργανώνεται το Σάββατο 21 Ιούλη στην παραλία Καρύστου

Από πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στην εκφόρτωση ανεμογεννητριών
Από πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στην εκφόρτωση ανεμογεννητριών
Στην έκδοση μπροσούρας αφιερωμένης στα 100χρονα του ΚΚΕ, με τίτλο «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ», προχώρησε η ΚΟ Καρύστου του Κόμματος.

Η έκδοση διακινείται αυτές τις μέρες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ενόψει της πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Κάρυστο το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην παραλία Καρύστου, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα, το οποίο παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», η έκδοση αυτής της μπροσούρας έχει ως σκοπό να αναδείξει τη βασική αιτία των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη Νότια Εύβοια από την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. Επίσης ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως η Ενέργεια αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για την κερδοφορία λίγων μονοπωλιακών ομίλων. Φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στον προσανατολισμό του κινήματος ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, να μη χάνει το βασικό ζήτημα ανάμεσα στα διάφορα που προκύπτουν, ώστε να έχει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας.

Εχει επίσης στόχο την προβολή της μοναδικής φιλολαϊκής πρότασης - της πρότασης του ΚΚΕ - για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της εγχώριας παραγωγής ως μέρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα και σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Η μπροσούρα περιλαμβάνει: Εισαγωγή της ΚΟ Καρύστου, ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Κόμμα στην Κάρυστο, με θέμα «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών», διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και κάποιες από τις παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή.

Το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης αναφέρει:

«Η περιοχή της Νότιας Εύβοιας αποτελεί ίσως την περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, εδώ παράγεται πάνω από το 12% της αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά, τη στιγμή που βρίσκονται υπό κατασκευή πάνω από 10 αιολικά πάρκα στον δήμο Καρύστου και δεκάδες ακόμη έχουν άδειες εγκατάστασης ή βρίσκονται στη φάση της αδειοδότησης.

Βεβαίως η ταχύτατη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων δεν αφορά μόνο την Εύβοια ούτε πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Οι εγκαταστάσεις αιολικών στην Ελλάδα αυξάνονται κατά τα τελευταία τρία χρόνια με διψήφιο ποσοστό ετησίως, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2017 να είχαν εγκατασταθεί 2651,6 MW. Στην πρώτη θέση αιολικών εγκαταστάσεων, για το 2017, βρισκόταν η Στερεά Ελλάδα με συνολική ισχύ 878 MW, ακολουθούν η Πελοπόννησος με 503 MW, η Ανατ. Μακεδονία - Θράκη με 335 ΜW, η Κρήτη με 199 ΜW και έπονται οι υπόλοιπες περιφέρειες.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι για να καλυφθεί ο λεγόμενος "εθνικός στόχος", αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος πάνω από 3.700 MW. Αν και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου αυτού. Οπως έχει πει σε μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεών του, κατά το διάστημα 2018 - 2020 πρόκειται να γίνουν διαγωνισμοί για νέες εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW.

Δραματικά για το λαό τα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια

Με την πείρα ιδιαίτερα του τελευταίου χρόνου, αποδεικνύεται πια και στην πράξη πως η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, με σημαντικότερα:

-- Τη δραστηριότητα των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων λόγω των εκτεταμένων εργασιών εγκατάστασης, της κατάληψης βοσκήσιμων εκτάσεων και κυρίως της σκόνης.

-- Τα μπαζώματα ρεμάτων με κίνδυνο κατολισθήσεων σε περίπτωση νεροποντής.

-- Τον κίνδυνο για την επάρκεια του νερού από τις υδροληψίες για τις ανάγκες των έργων, ιδιαίτερα φέτος όπου διανύουμε περίοδο λειψυδρίας. Αυτό, την ώρα που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις μελέτες για το αν επηρεάζεται ή όχι ο υδροφόρος ορίζοντας από τις εργασίες.

-- Τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που δουλεύουν 10ωρα επί 6 μέρες τη βδομάδα, με ημερομίσθια από 30 ευρώ, και την εργοδοσία να επιδιώκει την επέκταση του ωραρίου και την εργασία τις Κυριακές.

Ακόμη, παρά τη μεγάλη ποσότητα Ενέργειας που παράγεται στην περιοχή, πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Οκτώβρη του 2017, πραγματοποιήθηκαν περίπου 300 διακοπές παροχής ρεύματος σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις στην Κάρυστο και το Μαρμάρι, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κατάσταση αυτή έχει δικαιολογημένα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, με πιο πρόσφατη την αποτροπή εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο Λιμάνι της Καρύστου.

Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, εφόσον γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, οδηγεί σε δραματικά αποτελέσματα. Γι' αυτό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται δρουν σαν σε "Ελντοράντο". Δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει για την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών από την έναρξη της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, με ημερίδα που πραγματοποίησε στην Κάρυστο το 2001. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή και την Ευρωβουλή με Ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση πραγματοποιούν παρέμβαση για το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των αιολικών στη Νότια Εύβοια, απαιτώντας λύσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής».

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας - Πρόνοιας. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Νάνος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Υγεία - Πρόνοια.

Την Πέμπτη 19 Ιούλη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα Τυμπακίου Ηρακλείου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

Την Κυριακή 22 Ιούλη:

-- Στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Αμφιλοχίας (αίθουσα ΔΣ) εκδήλωση με θέμα: «Οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας για την κάλυψη της διατροφής του λαού. Οι εξελίξεις στην κτηνοτροφία. Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει στη Στυμφαλία εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάχη της σοδειάς στη Στυμφαλία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην πηγή Κεφαλαρίου.

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην εκδήλωση τιμής για τη μάχη της Χώρας. Στις 10 π.μ. θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών στο Μνημείο της μάχης, στο γεφύρι του Μανούσου. Στις 11.30 π.μ. ομιλία στο Πυργάκι από τον Σαράντο Κουκούμη (λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 8.30 π.μ. από την πλατεία της Υπαπαντής).

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους 14 εκτελεσμένους αγωνιστές στην Ευκαρπία

Ο ρόλος που έπαιξαν στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης οι ντόπιοι συνεργάτες των κατακτητών, με στόχο τη συντριβή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, καθώς και ο ρόλος των ιδεολογικών απογόνων τους σήμερα, αναδείχθηκαν από την εκδήλωση της ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, για τους 14 αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που εκτελέσθηκαν στις 31 Ιούλη του 1944, στην Ευκαρπία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στο μνημείο, που έχει στηθεί στο σημείο των εκτελέσεων στην Ευκαρπία. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε και στο ιστορικό των γεγονότων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα».

Το συγκλονιστικό ιστορικό

Τη νύχτα της 30ής Ιούλη του 1944, γερμανικά στρατεύματα μαζί με τη συμμορία του Δάγκουλα αποκλείουν την Ευκαρπία. Στο χωριό εισέρχονται την επόμενη, 31 Ιούλη, ντυμένοι με τις γερμανικές στολές τους το σώμα του Δάγκουλα μαζί με έναν Γερμανό αξιωματικό. Αναζητούν, με βάση μια λίστα που είχε καταρτιστεί, 17 κατοίκους του χωριού που συνεργάζονταν ή ήταν μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Συλλαμβάνουν μόνο τους 14, καθώς οι υπόλοιποι 3 είχαν καταφέρει να διαφύγουν από το χωριό ή να κρυφτούν. Τους 14 θα ακολουθήσει και ο ανήλικος Κωνσταντίνος Μίλκογλου, ο οποίος συνελήφθη στη θέση του αδερφού του, που είχε διαφύγει. Οι 15 οδηγήθηκαν στο σχολείο του χωριού, όπου βασανίστηκαν από τη συμμορία του Δάγκουλα. Ακολούθησαν οι εκτελέσεις των 14 αγωνιστών. Ο ανήλικος Μίλκογλου διεσώθη από τον Γερμανό αξιωματικό, ο οποίος δύο φορές παρενέβη ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Δάγκουλα και απέτρεψε την εκτέλεσή του αφήνοντάς τον ελεύθερο. Ο Δάγκουλας και οι άντρες του παρέμειναν στο χωριό και γλέντησαν, ενώ αποχωρώντας έκαναν πλιάτσικο στην περιουσία των χωρικών, απειλώντας τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το χωριό.

Η Θ. Καπέτη
Η Θ. Καπέτη
Τα Τάγματα Ασφαλείας που συγκροτήθηκαν από τις κατοχικές κυβερνήσεις και εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς, καθώς και οι άλλες αντικομμουνιστικές και φασιστικές ομάδες που δημιουργήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το τάγμα του Πούλου, η Πανελλήνια Οργάνωση Εθνικιστικών Ταγμάτων του Βήχου, ο Εθνικός Ελληνικός Στρατός του Κισά Μπατζάκ, το τάγμα του Δάγκουλα και πολλά άλλα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση με την ΕΑΜική Αντίσταση, στη στοχοποίηση των κομμουνιστών, αλλά και συνολικά στην καταστολή και καταπίεση του ελληνικού λαού.

Οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν

Στην ομιλία της, η Θεανώ Καπέτη, μεταξύ άλλων, σημείωσε αναφερόμενη στην περίοδο της φασιστικής κατοχής: «Ενα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ταυτιζόμενο με τα συμφέροντα τμήματος της ελληνικής αστικής τάξης συνεργάστηκε με τους ναζί και δραστηριοποιήθηκε μέσα από σωρεία ακροδεξιών, ναζιστικών, φιλοφασιστικών κ.λπ. οργανώσεων (Τάγματα Ασφαλείας, ΠΑΟ, ομάδα "Χ" κ.λπ.). Πρώτο στόχο αυτών των οργανώσεων αποτέλεσαν οι κομμουνιστές και η ΕΑΜική Αντίσταση. Ιδιαίτερα δε όταν πλησίαζε το τέλος του πολέμου και η οπισθοχώρηση του γερμανικού στρατού, όπου έμπαινε το ερώτημα για την "επόμενη μέρα" στην Ελλάδα και για το ποιος θα κατέχει τελικά την εξουσία. Μιλάνε γενικά για Ελληνες ή πατριώτες εκτελεσθέντες, θέλοντας να αποκρύψουν τον ρόλο που έπαιξαν στην οργάνωση, κινητοποίηση και συντονισμό του λαού και της αντίστασης το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, όχι μονάχα στον αγώνα απέναντι στον κατακτητή, αλλά και στον αγώνα για την επιβίωση μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πολέμου.


Δεν είναι τυχαίο πως μια σειρά οργανώσεις που κινούνταν στα ίδια ή σε παρεμφερή πλαίσια, όπως η συμμορία του Δάγκουλα, τιμούνται σήμερα από τους ναζιστές της ΧΑ, ακριβώς γιατί παίζουν τον ίδιο ρόλο και έχουν τον ίδιο στόχο. Πέρα από το ρατσιστικό δηλητήριό τους και την απάνθρωπη ιδεολογία τους, αποτελούν τα καλύτερα "μαντρόσκυλα" του συστήματος και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να "ξαμοληθούν" απέναντι στην οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, όταν τα αφεντικά τους τους προστάξουν. Η ταύτιση της Χρυσής Αυγής και των παραπλήσιων οργανώσεων, όπως ο "Ιερός λόχος", ή άλλων που ξεπηδάνε αυτήν την περίοδο, όπως το κόμμα του Βελόπουλου κ.λπ, με τα συμφέροντα των εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών, τα δουλεμπορικά γραφεία που στήνει με χαμηλά μεροκάματα - κατά τα άλλα μόνο για Ελληνες - οι δολοφονικές ενέργειες απέναντι στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, σε μετανάστες κ.ά. είναι ένα ακόμα παραπάνω στοιχείο για το πόσο καλό δεκανίκι του συστήματος είναι, κι ας λένε μεγάλα λόγια. Δεν είναι τυχαία ούτε η καθυστέρηση της δίκης ούτε η προσπάθεια που κάνουν να φτιάξουν κι άλλα παρακλάδια, που απλώς δεν θα το τραβάνε τόσο στα άκρα, για να διοχετεύονται και οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι τους. Αλλωστε, ο φασισμός και ο ρατσισμός εκκολάπτονται μέσα στην ίδια την αστική δημοκρατία, έχουν θύλακες στα μεγάλα αστικά κόμματα, από εκεί εκπορεύονται και θεωρίες, όπως αυτή των δύο άκρων, για να θολώνουν και να συσκοτίζουν τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές.

Και από αυτήν την υπόθεση αποδεικνύεται πως και στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη καπιταλιστική κοινωνία, υπάρχουν αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα μεταξύ τους, τα οποία είναι ασυμβίβαστα. Από τη μία βρίσκονται η αστική τάξη και οι σύμμαχοί της και από την άλλη η εργατική τάξη και πλειοψηφία του λαού. Οπως τότε δεν ήταν όλοι οι Ελληνες μαζί, αλλά ένα κομμάτι της αστικής τάξης συνεργάστηκε με τον κατακτητή είτε για να αποκομίσει κέρδη και να διασφαλίσει την κοινωνική του θέση (φτηνά μεροκάματα π.χ.) είτε για να πλουτίσει (μαύρη αγορά κ.λπ.) είτε γιατί ταυτιζόταν ιδεολογικά μαζί του (ναζιστές - φασίστες), συμμετέχοντας στο κατακρεούργημα του ελληνικού λαού, έτσι και σήμερα η ελληνική αστική τάξη βρίσκεται απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό. Το μειωμένο μεροκάματο, οι φόροι, οι μειώσεις στις συντάξεις κ.λπ. γίνονται την ίδια ώρα επιδοτήσεις και αύξηση των κερδών μιας σειράς επιχειρήσεων, οι οποίες εξερχόμενες από την κρίση ετοιμάζονται να αυξήσουν τα κέρδη τους, πατώντας πάνω σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που "πετσοκόπηκαν", αναμένοντας τη "δίκαιη" ανάπτυξη. Οι διαχωριστικές γραμμές που υπήρχαν, υπάρχουν ακριβώς και στο σήμερα και οι έννοιες για το "κοινό συμφέρον" ή την "πατρίδα" είναι αποκλειστικά κενές. "Πατριωτισμός" για τους αστούς στην πράξη είναι η διασφάλιση της εξουσίας τους και η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο, είναι η διασφάλιση των συμφερόντων τους ακόμα και με την πραγματοποίηση πολέμου. Για την εργατική τάξη αυτή η λέξη αποκτά ουσιαστικό νόημα μονάχα όταν ταυτίζεται με το δίκαιο και τη ζωή του εργαζόμενου, όταν η λέξη της πατρίδας παίρνει "σάρκα και οστά" σε μια πατρίδα όπου ο εργαζόμενος λαός θα κάνει πραγματικά κουμάντο στον τόπο του, έχοντας την πραγματική εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκή αγωνιστική δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σε συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Η πρόταση του ΚΚΕ», στην οποία μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, διοργάνωσε η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, το Σάββατο 14/7 στην Αλεξανδρούπολη, στο πάρκο «Αργώ». Μετά την ομιλία ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τους «78 στροφές».

Στην ομιλία του ο Θοδωρής Χιώνης είπε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού κι όσο πλησιάζουμε στις 20 Αυγούστου και μπροστά στη ΔΕΘ, η επιχείρηση εξαπάτησης του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνεται χωρίς όρια.

Το παραμύθι, στο οποίο παίρνουν μέρος πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τίτλο "τέλος των μνημονίων" και "δίκαιη ανάπτυξη", συμπληρώνεται με νέα κεφάλαια: "Αποκατάσταση μισθών, συντάξεων και Συλλογικών Συμβάσεων" (...)

Η κυβέρνηση, που πετσόκοψε τις συντάξεις συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλο, που απελευθέρωσε τις απολύσεις, τα δουλεμπορικά γραφεία, που ψήφισε τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας και το 60ωρο στους νοσοκομειακούς γιατρούς, που έφερε το νόμο περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος, αποδείχτηκε ότι επιλέχθηκε να βγάλει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου (...)

Η αλήθεια είναι, παρά τα σόου με τις γραβάτες, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη συμφωνία για το χρέος φόρτωσε στο λαό μας ένα νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο.


Τι άλλο είναι μια συμφωνία που προβλέπει τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την Υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών;

Κι όπως όλα τα μνημόνια, δεν είναι τίποτα άλλο από εργαλεία που τσακίζουν το λαό για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες από τους εργαζόμενους, φτηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του.

Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη χτίζεται πάνω στο αντεργατικό - αντιλαϊκό έδαφος που έχουν διαμορφώσει.

Αυτό το βιώνουν καλά οι εργαζόμενοι, όπως στο Εμπόριο με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εκτός όλων των άλλων. Στον Τουρισμό με την εντατικοποίηση, τα 12ωρα, τους μισθούς - φιλοδώρημα. Το ζουν οι εργαζόμενοι στο έργο του TAP, μια επένδυση δισεκατομμυρίων, με εξαντλητικά ωράρια, απληρωσιά, πίεση, τρομοκρατία και όλα αυτά για ένα διάστημα και μετά ξανά ψάξιμο, ανεργία.

Την ίδια στιγμή, ενώ το φυσικό αέριο θα ρέει άφθονο, δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των λαϊκών νοικοκυριών. Ο αγωγός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου υποδομών για μεταφορά στην Ευρώπη, πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για μονοπώλια και σκληρών ανταγωνισμών. Ακόμα ένα παράδειγμα ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτό το σύστημα δεν αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ μπορούν να γίνονται από ευλογία κατάρα (...)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο πιο καλός ο μαθητής»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέτυχε να βγάλει όλη τη βρώμικη δουλειά, αυτή που δεν κατάφεραν ή δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε "ο πιο καλός ο μαθητής"! Συμμετέχοντας - και μάλιστα ως σημαιοφόρος τους - στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

Ακόμα ένα "ξέπλυμα" στον ιμπεριαλισμό ήταν η ομιλία Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ένας, πραγματικά. "ύμνος" στο ΝΑΤΟ, που προσβάλλει και προκαλεί τον ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα μάλιστα που στη Σύνοδο Κορυφής, με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης, πάρθηκαν αποφάσεις - φωτιά, πολεμικής προετοιμασίας, που σηματοδοτούν κλιμάκωση των ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Η κυβέρνηση στηρίζει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις.

Καμαρώνει για το ότι βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις υψηλότερες ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που οδηγούν σε νέους πολέμους και επεμβάσεις.

Επιχειρεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους.

Στη Σύνοδο Κορυφής αποδείχτηκε ότι πίσω από τη βιασύνη για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με τη FYROM βρισκόταν ο στόχος για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο έβαλε και τη σφραγίδα του στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Αυτό είναι το κύριο στοιχείο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι το ονοματολογικό. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν θύματα στις εθνικιστικές κραυγές που κρύβουν το βασικό, που είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να μην πέσουν θύματα στις κοκορομαχίες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν διαχρονικά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να απομονώσουν τα κακαρίσματα της Χρυσής Αυγής.

Η λεγόμενη "ευρωατλαντική ολοκλήρωση" στα Βαλκάνια όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά ανοίγει δρόμους για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Είναι μέρος του πολεμικού σχεδιασμού, προετοιμασία του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Από πού κι έως πού τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι σχέδια ειρήνης και ασφάλειας;

Το ΝΑΤΟ είναι πολεμική μηχανή. Ανοίγει ή κλείνει το δρόμο στις μεγάλες μπίζνες μονοπωλίων. Δεν υπάρχει ήπειρος που δεν την έχει βομβαρδίσει. ΝΑΤΟ και ΕΕ μακέλεψαν τους λαούς των Βαλκανίων τη δεκαετία του '90 (...)

Κανένας εφησυχασμός!

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι είδους σχέσεις αναπτύσσονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφησυχάζει το λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητεί δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών, με θύματα τους λαούς.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ συστηματικά "νίπτει τας χείρας του" τόσο για την τουρκική επιθετικότητα όσο και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τη - ΝΑΤΟική "σύμμαχο" - Τουρκία.

Τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, των ανταγωνισμών, των επεμβάσεων, της μετακίνησης ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, της δημιουργίας νέων βάσεων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο, πυρηνικά στον Αραξο, drones στη Λάρισα, Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης. Τα Βαλκάνια και η Ελλάδα γίνονται ένα απέραντο στρατόπεδο.

Μάλιστα, όταν ακούς τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να υπερασπίζεται τα ΝΑΤΟικά σχέδια και να επιτίθεται στο ΚΚΕ, μπερδεύοντας το μπόι του με τη σκιά του, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον φιλοΝΑΤΟικό τομαρισμό από τη φαντασιοπληξία.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκή αγωνιστική δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Καμιά φιλοξενία, καμία δημιουργία βάσης ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων ή οτιδήποτε άλλο. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας, η πόλη μας δολοφονικό ορμητήριο, βάση θανάτου που ξεσπιτώνουν όσους δεν σκοτώνουν, προκαλώντας κύματα προσφύγων, καταστροφές χωριών και πόλεων, εκατόμβες νεκρών!

Η ελπιδοφόρα απάντηση είναι: Ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένος λαός

Σήμερα, το 2018, το να ζούμε όλοι σε μια κανονική χώρα, ευημερίας και ειρήνης, σημαίνει να απολαμβάνουμε όλοι τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Η χώρα μας έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες. Είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό.

Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού.

Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Πάνω απ' όλα, διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό τεχνικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων.

Στο πλαίσιο βέβαια του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί, αν απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, το λαό.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους του μόχθου, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ, που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν απαντήσεις, που εκτιμούν τη συνέπεια με την οποία στέκεται το Κόμμα απέναντι στο λαό.

Το ΚΚΕ δίνει το χέρι σε όποιον σηκώνεται και όποιον έχει διάθεση να σηκωθεί και να αγωνιστεί, ακόμα και αν διατηρεί επιμέρους επιφυλάξεις.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό, ποτέ δεν υποσχέθηκε εύκολες λύσεις, μέσω της εναλλαγής κυβερνήσεων, εντός των τειχών, στις καρέκλες της αστικής εξουσίας.

Είναι μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για να ανασάνει ο λαός.

Είναι η δύναμη που μπορεί - και το έχει αποδείξει - να ηγηθεί σε μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Αντιπαλεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Αγωνίζεται για την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, στο φασισμό, στα τσιράκια του.

Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μάχεται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, όλα τα καταπιεζόμενα από τα μονοπώλια τμήματα του λαού.

Για να ανέβει η συσπείρωση στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα, στους συλλόγους των επαγγελματιών και αγροτών, σε κάθε μορφή οργάνωσης "από τα κάτω".

Να δοθεί ώθηση στην αλλαγή των συσχετισμών, σε βάρος της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, της εργοδοσίας.

Προκοπή θα δει ο λαός μόνο με ανατροπή εκ βάθρων αυτού του σάπιου συστήματος, ανατρέποντας την αστική εξουσία, καταργώντας όλους τους αστικούς θεσμούς και δημιουργώντας καινούργιους που θα γεννήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς (...)

Γιορτάζοντας φέτος τη συγκλονιστική 100χρονη πορεία του Κόμματός μας, στεκόμαστε με περηφάνια μπροστά στον αιώνα που φεύγει και με αίσθημα ευθύνης στο νέο αιώνα που ξεκινά. Γι' αυτό με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να βρεθούμε με νέες δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση της μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας. Στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυσή του με νέες δυνάμεις, εδώ είναι η ελπίδα.

Ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένος λαός. Αυτός είναι ο δρόμος».

Στα Κύθηρα η Δ. Μανωλάκου

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στα Κύθηρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, την Παρασκευή 20 Ιούλη, θα επισκεφτεί στις 11 π.μ. την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων, Στ. Χαρχαλάκη.

Το Σάββατο 21 Ιούλη το πρωί θα περιοδεύσει στην αγορά, στη Χώρα, και το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη.

Σε Λέρο και Πάτμο ο Κώστας Παπαδάκης

Διήμερη περιοδεία σε Λέρο και Πάτμο θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 17 και αύριο Τετάρτη 18 Ιούλη. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Τρίτη 17 Ιούλη, Λέρος: Περιοδεία στο ΚΥΤ (hot spot) και συνάντηση με τους εργαζόμενους και τον διοικητή του Κέντρου. Στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου. Στις 19.30, στην καφετέρια «Γλάρος», συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Τετάρτη 18 Ιούλη, Πάτμος: Το πρωί συνάντηση με τους υπάλληλους του δήμου και τον δήμαρχο του νησιού και στη συνέχεια περιοδεία στο Κέντρο Υγείας καθώς και στο Λιμενικό. Στις 19.00 συγκέντρωση στο «Πάτμιον», με θέμα «Απειλές στο Αιγαίο. Ανταγωνισμοί στην περιοχή. Η θέση του ΚΚΕ».

ΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία στο Αλσος Βεΐκου

Αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Αλσος Βεΐκου, οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία με θέμα: «Αλσος Βεΐκου και Τουρκοβούνια αποτελούν πνεύμονες πρασίνου για το Γαλάτσι. Παλεύουμε για την προστασία και την αντιπυρική τους θωράκιση».

Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτωρ Δασολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας. Θα παρέμβει ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Νίκο Τριανταφύλλου

Την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευπαλίου, η ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον ταγματάρχη του ΔΣΕ, Νίκο Τριανταφύλλου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στις 12.30 μ.μ. αποκάλυψη μαρμάρινης τιμητικής πλάκας στον Ν. Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρουμελιώτικα αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, όπου θα υπάρχει το βιβλίο - βιογραφία: «Νίκος Τριανταφύλλου - συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Ενας φλογερός επαναστάτης» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

  • Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για συμμετοχή στην εκδήλωση στο Ευπάλιο, με αναχώρηση από την πλ. Καραΐσκάκη - Μεταξουργείο στις 7 π.μ. (κρατήσεις θέσεων στο 6972005040).
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Νότιας Λαμίας καλεί σε σύσκεψη στη Συνοικία Παγκράτι (ταβέρνα κεντρικής πλατείας), για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ.

-- Η KOB Ελάτειας καλεί στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Ευόσμου - Κορδελιού Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει στο πάρκο ΘΕΠΑΝ, Ελευθεριό - Κορδελιό (Κατσαντώνη - Παπαδιαμάντη, πρώην κοιμητήρια), προβολή της ταινίας του Λ. Βαρδαρού «Ούλοι εμείς, εφέντη».

Την Πέμπτη 18 Ιούλη:

-- Στις 9 μ.μ., στο Νεοχώρι Εύβοιας, σε συγκέντρωση στο «Κτήμα Κέκη», θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας θα περιοδεύσει στα χωριά Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι, Αγία Μαρίνα, για την ανάδειξη των θέσεων του ΚΚΕ, μπροστά στις εξελίξεις στην οικονομία, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες λόγω κακοκαιρίας.

Την Παρασκευή 20 Ιούλη, στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο πάρκο Λυσίου.

Το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Στυλίδας καλεί σε λαϊκό γλέντι στην παραλία του Αχινού (κτήμα Νικολάου Γιώργου). Θα προηγηθεί ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις.

ΚΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μια όμορφη συναυλία έδωσαν ζωντάνια στο Πεδίον του Αρεως

Ανάσα ζωής έδωσε στο πολύπαθο Πεδίον του Αρεως η συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, που διοργανώθηκε από Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 14/7, με σύνθημα «Πεδίον Αρεως ανοιχτό στο λαό - Οχι στην εγκατάλειψη και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου και Νίκος Σοφιανός.

Η μαζική συμμετοχή έστειλε άλλο ένα μήνυμα διεκδίκησης για πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα και ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης, που το έχει φέρει σε άθλια κατάσταση.

Από τους μουσικούς συντελεστές της συναυλίας αρχικά έγινε αναφορά στη ζωή, στο έργο και στην πορεία του Δ. Μητροπάνου, αλλά και στις σχέσεις δεσμών με το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα που είχε. Στη συνέχεια ξεκίνησε η συναυλία, με τον κόσμο να τραγουδά και να διασκεδάζει με τα τραγούδια του.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, εκ μέρους των Οργανώσεων Α' Αθήνας - Γαλατσίου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «πήραμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνέχισης της πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει το ΚΚΕ αυτήν την περίοδο, παρότι έχουμε φτάσει στα μέσα του Ιούλη... Ομως οι εξελίξεις δεν κάνουν διακοπές... Η αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας δεν κάνει διαλείμματα».


Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η συναυλία αποτελεί «συνέχεια εκείνης της εκδήλωσης, που είχαμε κάνει πριν από περίπου δύο μήνες εδώ σε αυτό το σημείο, με σύνθημα "Το Πεδίον του Αρεως ανοιχτό στο λαό - Οχι στην εγκατάλειψη και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών". Γιατί θεωρούμε ότι, παράλληλα με την πολύμορφη διεκδίκηση για μέτρα που θα αναβαθμίζουν το Πεδίον του Αρεως και θα το κάνουν χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, χρειάζεται να υπάρχουν και πρωτοβουλίες που θα δείχνουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πάρκο για ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση, για καλλιτεχνική έκφραση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ