Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΕΣΒΟΣ
Περιοδεία στο hot spot της Μόριας και σε χωριά του νησιού

Αγανακτισμένοι οι σεισμόπληκτοι στη Βρίσα
Αγανακτισμένοι οι σεισμόπληκτοι στη Βρίσα
Στη Λέσβο περιόδευσε την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιούνη ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Σταύρος Τάσσος, επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το μεσημέρι, με κλιμάκιο της ΤΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το hot spot της Μόριας. Εκεί συναντήθηκε με τους διοικητές των κέντρων Μόριας και Καρά Τεπέ, Γιάννη Μπαλπακάκη και Σταύρο Μυρογιάννη, αντίστοιχα, που του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα τους και στο hot spot της Μόριας συνεχίζει να είναι εκρηκτική.

Σύμφωνα με τα παρασχεθέντα στοιχεία, στις 21 Ιούνη στο hot spot της Μόριας στοιβάζονταν 7.182 πρόσφυγες και μετανάστες από 58 εθνικότητες, με δυνατότητα αξιοπρεπούς στέγασης μόλις 3.000. Από αυτούς το 32% ήταν Σύροι, το 20% Αφγανοί, το 16% Ιρακινοί και το 7% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το υπόλοιπο 25% αποτελούνταν από 54 άλλες εθνικότητες. Είναι φανερό ότι, όταν σε μια έκταση μερικών δεκάδων στρεμμάτων στοιβάζονται πάνω από 7.000 άνθρωποι από 58 εθνικότητες, μπορεί να δημιουργηθούν και δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις λόγω εθνικών, φυλετικών και θρησκευτικών διαφορών.

Οσον αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν έλθει 6.795 και έχουν φύγει 5.135, προστέθηκαν δηλαδή 1.660 άτομα στα ήδη υπάρχοντα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν, είναι η έλλειψη παιδιάτρου, όταν το 30% του πληθυσμού του hot spot της Μόριας είναι παιδιά. Επίσης, πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα για άμεση μετάβαση στη χώρα που επιθυμούν. Βασικό στοιχείο για αυτό είναι η συντόμευση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που σήμερα φτάνει, κατά μέσο όρο, τους 8 μήνες.

Από την επίσκεψη στο hot spot στη Μόρια
Από την επίσκεψη στο hot spot στη Μόρια
Ο βουλευτής του Κόμματος επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Εκεί να γίνεται η υποβολή, εξέταση αιτήσεων ασύλου και έκδοση όποιων εγγράφων είναι απαραίτητα, χωρίς καμιά συμμετοχή των ΜΚΟ, είτε για να συνεχίσουν όσοι από αυτούς θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα είτε για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν. Επίσης, για την άμεση αποζημίωση των κατοίκων του νησιού που έχουν υποστεί οικονομικές και άλλες ζημιές από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

«Η πρόταση αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ανακουφίσει όλους όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα σε αυτό το νησί και είναι απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί τώρα. Μιλάμε για ανακούφιση και όχι για οριστική λύση, γιατί αυτή προϋποθέτει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στα διάφορα σημεία της Υδρογείου, πόλεμοι που γεννούν και συντηρούν τις προσφυγικές ροές και για τους οποίους η χώρα μας είναι συνυπεύθυνη, αφού συμμετέχει ενεργότατα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημείωσε ο Στ. Τάσσος.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, στις συζητήσεις που είχε μαζί τους, επεσήμαναν τις κακές συνθήκες λόγω υπερπληθυσμού και καθυστέρησης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον τους. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε την υποστήριξη του Κόμματος στο δικαίωμά τους να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο καιρό βρίσκονται στην Ελλάδα. Τόνισε δε το κοινό των συμφερόντων τους με τους Ελληνες εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό που εγκληματικές οργανώσεις, τύπου Χρυσή Αυγή, προωθούν.

Το απόγευμα της Παρασκευής, περιόδευσε στα χωριά Χύδηρα, Πτερούντα, Βατούσα, Σκαλοχώρι και Ανεμότια και το απόγευμα του Σαββάτου στα Βασιλικά, Λισβόρι, Βρίσα, Πολιχνίτο και Σκάλα Πολιχνίτου. Οι κάτοικοι των χωριών, σχολιάζοντας το σόου των Τσίπρα - Καμμένου στο Ζάππειο, στέκονταν στο «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, που κόβει ακόμα πιο πολύ τις συντάξεις, αυξάνει τη φοροαφαίμαξη, τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Από την πλευρά του, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να στείλουν αυτούς και τα αφεντικά τους στα αζήτητα της Ιστορίας. Ειδικότερα στη Βρίσα η αγανάκτηση περίσσευε, με τους σεισμόπληκτους να επισημαίνουν ότι ένα χρόνο μετά το σεισμό, τα ερείπια παραμένουν και η αποκομιδή των μπαζών έχει σταματήσει, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα το επίδομα οικοσκευής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org