Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ
Νέα μορφή επιδότησης για τους εφοπλιστές

Copyright 2017 The Associated

Απέναντι στην ανάγκη των νησιωτών και συνολικά του λαού για φτηνές, απρόσκοπτες, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, 365 μέρες το χρόνο, με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οργανικές συνθέσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πλοίων και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η κυβέρνηση «απαντά» με την πρόκληση του «μεταφορικού ισοδύναμου», φέρνοντας στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ακόμα μορφή επιδότησης των εφοπλιστών.

Το νομοσχέδιο άρχισε από χτες να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και προωθείται προς ψήφιση την Τετάρτη, με τη διαδικασία μάλιστα του επείγοντος.

Η καινοτομία δήθεν υπέρ των νησιωτών που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπει ότι το κόστος μεταφοράς με το πλοίο για επιβάτες και εμπορεύματα θα είναι αντίστοιχο με το κόστος που ισχύει στα χερσαία μέσα μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Ο επιβάτης που θα είναι δικαιούχος του μεταφορικού ισοδύναμου θα πληρώνει κανονικά το εισιτήριο και στη συνέχεια, αφού έχει συμπληρώσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXIS, θα επιστρέφεται στο λογαριασμό του η διαφορά. Αυτό αφορά μόνο την οικονομική θέση των πλοίων, που σημαίνει ότι για παιδιά και υπέργηρους που χρειάζονται αριθμημένες θέσεις για να ταξιδέψουν «δεν έχει επιστροφή». Ακόμα, το μεταφορικό ισοδύναμο αφορά μόνο όσους δηλώνουν κατοικία τα νησιά.

Βέβαια οι εφοπλιστές θα εξακολουθούν να καθορίζουν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ανενόχλητοι και να επιδοτούνται με εκατομμύρια, είτε απευθείας για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, είτε έμμεσα για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Σε πρώτη φάση, το «μέτρο» θα λειτουργήσει πιλοτικά για 49 νησιά και θα δοθούν 50 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ενώ από του χρόνου θα ξεκινήσει η λειτουργία του κανονικά και θα κοστίζει για τις τσέπες των εργαζομένων σε ετήσια βάση 150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές για τις άγονες γραμμές έχουν ήδη τσεπώσει ως επιδότηση 120 εκατ. ευρώ για τη δρομολογιακή περίοδο που «τρέχει».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή είδαν καταρχήν θετικά το μέτρο, έχουν εκφράσει όμως ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής του.

Γνώμονας η υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, πρόκειται για κοροϊδία απέναντι στους νησιώτες. Οπως είπε, «το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι μια νέα μορφή επιδότησης υπέρ των εφοπλιστών, αφού αυτοί έχουν τα μέσα μεταφοράς, τα καράβια, και κριτήριο είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Μπορούν λοιπόν ανά πάσα στιγμή να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων για τα ναύλα των εμπορευμάτων πάνω από το ποσό της επιστροφής, τη συχνότητα και τη διάρκεια των δρομολογίων των καραβιών στο δίκτυο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο στόχος».

«Αυξάνετε το μειωμένο ΦΠΑ που ήταν στα νησιά και τον είχαν κατακτήσει 30 χρόνια πριν με αγώνες, για να απογειωθεί από το 9% στο 13% και από εκεί στο 24%, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών», συνέχισε. «Εσοδα που θα καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό και μέσω αυτού θα τροφοδοτούν στη συνέχεια τα κέρδη των εφοπλιστών...».

Επισήμανε επίσης ότι το μέτρο αποκλείει τα λαϊκά στρώματα της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα ήθελαν να πάρουν μια ανάσα στα νησιάμ ενώ «αφήνει στο απυρόβλητο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που θησαυρίζει με τις αυξημένες τιμές στα εισιτήρια και τους ναύλους μεταφοράς εμπορευμάτων και αυτοκινήτων, με προνόμια, φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος 2932/2001 για την ακτοπλοΐα», στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντιλαϊκού Κανονισμού 3577/1992 ΕΕ για την «απελευθέρωση» των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοι νοιάζονται για τα νησιά και τις συγκοινωνίες;(2/2/2013)
Ομηροι των εφοπλιστών οι νησιώτες(6/2/2009)
Ετοιμάζουν νέα μέτρα σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών(23/11/2008)
Πάλη για σύγχρονα, ασφαλή ακτοπλοϊκά πλοία(20/7/2008)
Νέο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ προς τους εφοπλιστές(24/3/2006)
«Ευεργετική» η υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών!(30/10/2004)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org