Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κυνικό παζάρι στις πλάτες χιλιάδων ξεριζωμένων

Δίχως νέες αποφάσεις - που παρέπεμψε στην τακτική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή - αλλά με επαναβεβαίωση της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η «μίνι» έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 16 χωρών - μελών.

Με ολοφάνερες στο τραπέζι τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, ξεδιπλώθηκε ένα σκληρό και κυνικό παζάρι για το πώς θα μοιραστούν τα «βάρη», στη βάση πάντα των ήδη ειλημμένων μέτρων καταστολής και ανάσχεσης των ροών στα σύνορα, και με προσανατολισμό το παραπέρα βάθεμά τους.

Ετσι, οι λεγόμενες «ευρωπαϊκές λύσεις» στην πολιτική ασύλου και στην αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης», που ήταν το ζητούμενο της Συνόδου, παραπέμπουν σε ένταση της καταστολής, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μέσα ή έξω από την ΕΕ, αλλά και συνέχιση των παζαριών για την «κατανομή» όσων περνούν τα σύνορα της ΕΕ, διωγμένοι απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες και η ίδια πρωτοστατεί.

Αντιμεταναστευτικές «συγκλίσεις»...

Για «καλή θέληση και, εκτός από μερικές διαφορές, πολλές ομοιότητες» μίλησε σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως «όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση, ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας». Συνέχισε λέγοντας πως υπήρξε συμφωνία για το ότι οι χώρες άφιξης «δεν πρέπει να μείνουν μόνες» και ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται οι λαθρέμποροι και οι πρόσφυγες να επιλέγουν σε ποια χώρα της ΕΕ θα διεκπεραιώσουν την αίτησή τους για άσυλο.

Συμπλήρωσε ότι «όπου είναι δυνατόν» θα πρέπει να αναζητηθούν «ευρωπαϊκές λύσεις», ενώ «όπου αυτό δεν είναι δυνατό, θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης». Προσερχόμενη στη συνάντηση, είχε αναφερθεί σε διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες μεταξύ ορισμένων κρατών - μελών που ενδέχεται να επιτευχθούν τις επόμενες μέρες.

Τέλος, επισήμανε ότι «τις επόμενες μέρες, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση», με τις πηγές της ΕΕ να σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, θα παρουσιάσουν εκεί συγκεκριμένες προτάσεις.

...αντιθέσεις και παζάρια

Την ίδια ώρα, οι αντιθέσεις και τα κυνικά παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ, αναφορικά και με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, φάνηκαν με εμφατικό τρόπο από την παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζ. Κόντε, που πέρα από την εντατικοποίηση των «σχέσεων» με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως τη Λιβύη και τον Νίγηρα, ζήτησε δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης στις χώρες διέλευσης και τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να ξεπεραστεί το λεγόμενο «κριτήριο της πρώτης εισόδου», ενώ για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων μέσα στις χώρες της Ενωσης, αυτές να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες». Ακόμα, ζήτησε καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, καθώς και κοινή ευθύνη των χωρών - μελών για τους ναυαγούς, αλλά «κάθε χώρα να καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών και να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Την ίδια ώρα και στο φόντο της άρνησης Ιταλίας και Μάλτας να δεχτούν πλοίο που μετέφερε μετανάστες από την Αφρική, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ν. Λουαζό, επέκρινε την Ιταλία, δηλώνοντας ότι «το διεθνές Δίκαιο υποχρεώνει την Ιταλία να επιτρέψει στο πλοίο την είσοδο σε λιμάνι της» και την κάλεσε «να μην δίνει μαθήματα στην Γαλλία». Είχαν προηγηθεί «υποδείξεις» του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι στον Μακρόν ότι «πρέπει να επιδείξει "γενναιοδωρία" στην πολιτική του στο Μεταναστευτικό».

Να σημειωθεί ότι ο Σαλβίνι βρέθηκε στη Λιβύη για να βάλει στις Αρχές της χώρας το αίτημα της δημιουργίας ενός κέντρου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών σε νότια περιοχή της Λιβύης, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου πριν φτάσουν στην ΕΕ. Στη συνάντηση που είχε με τον Αχμέντ Μάιτικ, αντιπρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης (που αναγνωρίζει η Δύση) στην Τρίπολη, ο τελευταίος απέρριψε την πρόταση αλλά ταυτόχρονα άφησε «ανοιχτό» το παζάρι, λέγοντας ότι «η Ιταλία και η Γαλλία (...) είναι δύο χώρες στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια, το καλό της Λιβύης και της Μεσογείου. Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να βρούμε λύσεις, για τη σταθερότητα στη θάλασσα που μας ενώνει».

Στη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών εκτός ΕΕ, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου ή θα γίνονται απελάσεις, συμφωνούν και οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ισπανίας. Αυτό φάνηκε από τη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ το Σάββατο στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η διαφορά στην ορολογία («κλειστά κέντρα» για τον Μακρόν και «ελεγχόμενα» για τον Σάντσεθ) δεν αλλάζει την ουσία της ενίσχυσης της καταστολής, που είναι και η κοινή γραμμή όπου συγκλίνουν όλες οι κυβερνήσεις των χώρων - μελών της ΕΕ.

Ενίσχυση της καταστολής ζητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Την ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ ζήτησε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που μετά το πέρας της Συνόδου σημείωσε κι εκείνος ότι «απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις», προσθέτοντας ότι ζήτησε «να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η αναθεώρηση του Δουβλίνου (...) να προβούμε άμεσα στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, αλλά και στην αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή», την ενίσχυση δηλαδή της καταστολής. Ζήτησε επίσης «η Ευρώπη να προσανατολιστεί σε μία πολιτική διαμοιρασμού της ευθύνης (...) και όχι σε μια πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη μονάχα στις χώρες εκείνες που δέχονται τις προσφυγικές ροές», προσθέτοντας ωστόσο - με δεδομένες τις διαφωνίες και αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας - την «ανάγκη ανάληψης δράσης από τα κράτη που συμφωνούν».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς την ΕΕ δεν υφίστανται, καθώς τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά, και αποδεχόμενος αυτήν την κατάσταση, που ουσιαστικά είναι και ο πυρήνας του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου, υποστήριξε τη λήψη πρόσθετων κατασταλτικών μέτρων. «Πρωτίστως για εμάς, αξία και σημασία έχει να εκμηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις πρωτογενείς ροές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ