Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
18 χρόνια κλείνει φέτος το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο στο πάρκο ΦΙΞ

Σε μεγάλο ταξικό συναπάντημα Ελλήνων και μεταναστών εργατών έχουν καθιερωθεί οι εκδηλώσεις στα Πατήσια

Από τις εκδηλώσεις του 2004
Από τις εκδηλώσεις του 2004
Στις 29 και 30 Ιούνη πραγματοποιείται το φετινό Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής για Ελλήνες και μετανάστες εργάτες στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια. Οι εκδηλώσεις που φέτος γίνονται για 18η χρονιά, συμπίπτουν με τη μεγάλη επέτειο για τα 100χρονα του Κόμματος και στόχος είναι φέτος οι ΚΟ να συζητήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες για την ανάγκη να στρατευτούν με το Κόμμα τους, το ΚΚΕ.

Ολα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται το Διήμερο στην καρδιά της Αθήνας, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει χιλιάδες μετανάστες, που αξιοποιούνται ως φτηνό εργατικό δυναμικό για εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις, αποτελεί σημαντικό σταθμό στη δράση των Οργανώσεων. Ταυτόχρονα, αποτελεί βήμα συνάντησης με μετανάστες εργάτες, με κοινότητες μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Οι συζητήσεις που φιλοξενεί, τα περίπτερα των μεταναστευτικών κοινοτήτων, οι εκθέσεις που γίνονται, τα καλλιτεχνικά προγράμματα, αποτελούν αφορμή για συζήτηση γύρω από τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, μια συζήτηση που δίνει ώθηση στην κοινή πάλη, απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που αξιοποιείται από το κεφάλαιο για να κρατά διασπασμένη την εργατική τάξη.

Επιτυχημένες πρωτοβουλίες που αγκαλιάζονται από Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (2005)
Αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (2005)
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, που στις 7 Ιούλη του 2001 πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωση. Ενα χρόνο μετά, στις 28 και 29 Ιούνη, η 2η εκδήλωση στον ίδιο χώρο γίνεται διήμερη, με ένα από τα κεντρικά πανό να δίνει το στίγμα: «Ελληνες, μετανάστες, πρόσφυγες ενωμένοι ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ανάγνωση ψηφίσματος σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων: «Ολοι εμείς, Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι, που πήραμε μέρος στις εκδηλώσεις (...) καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια που έχει σκοπό να μας φέρει σε αντιπαράθεση μεταξύ μας και συμφωνούμε με την ανάγκη που υπάρχει, να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συντονίσουμε τη δράση μας» για την υπεράσπιση της ειρήνης, «που σήμερα κινδυνεύει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (...) Επίσης, αγωνιζόμαστε για τη διεκδίκηση και τη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, την κατάργηση του παραβόλου και της σύμβασης εργασίας ως προϋπόθεσης για την άδεια παραμονής. Για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων στην εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον Πολιτισμό. Να μαθαίνουν τα παιδιά των μεταναστών μέσα από το δημοτικό σχολείο, τη γλώσσα τους, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Για την υπεράσπιση όλων των λαϊκών αγωνιστών, όσων διώκονται και φυλακίζονται, για τις ιδέες τους και τους αγώνες τους, για να δίνεται πολιτικό άσυλο σε όλους όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και όπου εκκρεμούν οι διαδικασίες πολιτικού ασύλου, να μη φυλακίζονται».

{2006}
{2006}
Η επιτυχία του Διημέρου, που αγκαλιάστηκε από Ελληνες και μετανάστες εργάτες, δίνει ώθηση ώστε η επόμενη διοργάνωση να είναι ακόμα πιο μαζική. Το 3ο Διήμερο οργανώνεται στις 4 και 5 Ιούλη του 2003, από την Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Την επόμενη χρονιά διοργανώνεται με σύνθημα «Μέτωπο Ελλήνων και Μεταναστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται» και συμμετέχουν 37 μεταναστευτικοί και ελληνικοί πολιτιστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Το 5ο Διήμερο πραγματοποιείται τον Ιούλη του 2005 και είναι άλλο ένα κάλεσμα ταξικής συστράτευσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν «Μετανάστες και Ελληνες εργάτες οργανωθείτε στα ταξικά συνδικάτα, δυναμώστε το ΠΑΜΕ». Οι εκδηλώσεις ήταν επίσης αφιερωμένες στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Το 2007, που οι εκδηλώσεις μετρούν πια 6 χρόνια, το Διήμερο πλαισιώνεται και από εκδηλώσεις σε συνοικίες της Αθήνας, όπως στην Καλλιθέα, τη Ν. Ιωνία, το Γαλάτσι, το Αιγάλεω, το Περιστέρι κ.α., με το ΦΙΞ να αποτελεί την κορύφωσή τους.

Η 8η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται τριήμερη και πραγματοποιείται το 2008, χρονιά που το ΚΚΕ κλείνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται πια από την ΚΟ Αθήνας.

Η αφίσα του 2006
Η αφίσα του 2006
Το 2010, το Διήμερο πραγματοποιείται ενώ οι εργαζόμενοι μετρούν ήδη τον δεύτερο χρόνο κρίσης. Το σύνθημα των εκδηλώσεων είναι και κάλεσμα αγώνα ενάντια στο φόρτωμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης: «Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη ώστε να μην πληρώσει την κρίση ο λαός».

«Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη» ήταν το σύνθημα του 11ου Διημέρου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 2011. Δύο χρόνια μετά, οι εκδηλώσεις γίνονται άλλο ένα βήμα καταγγελίας και διεκδίκησης, με αφορμή το όργιο της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα της Ηλείας: «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα, σε όλη την Ελλάδα και τη Μανωλάδα» είναι ένα από τα συνθήματα.

Στις 27 και 28 Ιούνη 2014, σε συνθήκες που η εγκληματική φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνει τη δράση της σαν μαντρόσκυλο της εργοδοσίας, με θύματα Ελληνες και μετανάστες εργάτες, το σύνθημα του Διημέρου γράφει: «Ελληνες και μετανάστες, ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου».

Τα επόμενα χρόνια, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους κλιμακώνονται και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στη Μ. Ανατολή, με επίκεντρο τη Συρία. Τα κύματα των προσφύγων όλο και μεγαλώνουν και προφανώς τα Διήμερα των επόμενων χρόνων έχουν ψηλά το κάλεσμα για αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες: «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» (2015) και «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά» (2016).

«Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενάντια στον καπιταλισμό - Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό» ήταν το σύνθημα του περσινού Διημέρου στο ΦΙΞ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί πια και σε άλλες συνοικίες της Αττικής, όπως στο Μενίδι, στου Ρέντη κ.α.


Στα 90χρονα του ΚΚΕ αφιερωμένο το Διήμερο του 2008
Στα 90χρονα του ΚΚΕ αφιερωμένο το Διήμερο του 2008

Συγκρότημα με γυναίκες από την Τανζανία στο Διήμερο του 2009
Συγκρότημα με γυναίκες από την Τανζανία στο Διήμερο του 2009

{2010}
{2010}

2014
2014

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ