Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Η κυβέρνηση διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο σε επικίνδυνα σχέδια

Τη βούληση της κυβέρνησης να συμμετάσχει με ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, αποτύπωσαν οι τοποθετήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε έχοντας στη σύνθεσή του και τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή (28-29/6) στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου ήταν η λεγόμενη «Συνολική Στρατηγική» της ΕΕ, για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της όπου διακυβεύονται συμφέροντα των μονοπωλίων της. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση για την Υεμένη, την Ιορδανία, το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα, την «ασφάλεια στη θάλασσα», την «οικονομική ανάπτυξη» και τη «μετανάστευση».

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος υποστήριξε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, SNMG-2, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να επεκταθεί η δραστηριότητά της και στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση, όπως είπε, του μεταναστευτικού προβλήματος, πρόσχημα καθώς είναι για τον έλεγχο του σημαντικού αυτού θαλάσσιου διαύλου στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Επίσης ζήτησε «να μετατραπεί στην πράξη η Frontex σε συνοριοφυλακή της ΕΕ και να αναλάβει όχι μόνο την αποτροπή αλλά και την επιστροφή των μεταναστών», να λάβει δηλαδή ενισχυμένα χαρακτηριστικά και καθήκοντα κατασταλτικού μηχανισμού.

Οι υπουργοί εξέτασαν και το πώς προχωρά η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO) της ΕΕ στον στρατιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζοντας ότι στον αρχικό κατάλογο των πρώτων 17 «συνεργατικών έργων» αναμένεται να προστεθεί και ένα δεύτερο «κύμα» τέτοιων έργων τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει «στα γεμάτα» στους σχεδιασμούς αυτούς, η ελληνική κυβέρνηση επισημοποίησε τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» προγράμματα.

Σε ξεχωριστή συνεδρία με τη συμμετοχή και του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, αποτιμήθηκε το πώς προχωρά η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, ειδικά στα ζητήματα «στρατιωτικής κινητικότητας» (την ταχύτερη προώθηση μάχιμων μονάδων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στο νότιο μέτωπο). Το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θέμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με την «πλήρη εμπλοκή και αφοσίωση των κρατών - μελών στους στόχους που έχουν τεθεί». Παρεμβαίνοντας και εκεί, ο Π. Καμμένος ζήτησε, στο πλαίσιο «συνεργασίας» των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, «να μην αποκλείεται η συμμετοχή κρατών - μελών της ΕΕ στα ΝΑΤΟικά δρώμενα», «δείχνοντας» προς τη μεριά της Κύπρου.

Τέλος, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας εκ νέου από ΕΕ και ΝΑΤΟ να «προχωρήσουν κατά αρμοδιότητα στις κατάλληλες ενέργειες», όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η τουρκική επιθετικότητα «ανθεί» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ