Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΕΝΦΙΑ
Μόνιμο αντιλαϊκό μέτρο με κατεύθυνση το δυνάμωμα της φοροληστείας

Πρόσθετη επιβάρυνση σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών και περιοχών επιφέρουν τα φετινά εκκαθαριστικά με χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, όπως αυτά θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες «αντικειμενικές τιμές». Η σχετική Υπουργική Απόφαση με τις «τιμές ζώνης» αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα στο ΦΕΚ, ενώ παράλληλα κατατέθηκε χτες βράδυ τροπολογία που προβλέπειτην άμεση εφαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών για τον ΕΝΦΙΑ, αντί αυτών που ίσχυαν την 1η Γενάρη σύμφωνα με την προϋπάρχουσα διάταξη, κατατέθηκαν αργά χτες το βράδυ.

Τα παραπάνω συνιστούν ένα ακόμη βήμα με κατεύθυνση την ενίσχυση της φοροληστείας και απέναντι στη λαϊκή κατοικία, καθώς η ατζέντα της επόμενης περιόδου περιλαμβάνει τη διαρκή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών (και των χαρατσιών) με βάση τις εμπορικές τιμές. Αυτές, με τη σειρά τους, μετά την κατρακύλα της προηγούμενης περιόδου, θα επανεμφανίσουν ανοδικές τάσεις ως αποτέλεσμα των ρυθμών ανάκαμψης που αναμένονται στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η διόγκωση των αντικειμενικών τιμών θα επιφέρει και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις κ.ά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

-- «Ελάχιστη» αύξηση από 1 έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή για το 12%, χωρίς να παρέχονται άλλες διευκρινίσεις.

-- Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή για το 2,3%.

-- Αμετάβλητα θα παραμείνουν για 3.995.181 νοικοκυρά ή για το 62%.

-- Μειωμένα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων. Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δεν αναφέρει τα ποσά των μειώσεων, ούτε βέβαια τις περιοχές που θα αφορούν.

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το πρώτο κλιμάκιο και διαμορφώνεται από τα 500 στα 550 ευρώ. Σε αυτές τις τιμές ζώνης, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται (όπως και προηγουμένως) στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τροπολογία προβλέπει αλλαγή της κλίμακας και στο τρίτο κλιμάκιο, που αφορά τιμές στο εύρος 1.050 (από 1.000 προηγουμένως) - 1.500 ευρώ. Επίσης αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαράτσια (και όχι μόνο ο ΕΝΦΙΑ) θα διατηρούνται σε βάθος χρόνου, πέρα και πάνω από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019 - 2022, επαληθεύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα για τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι βαρέλι δίχως πάτο για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ