Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Εκλεισε η συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Εκλεισε η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, την οποία επισφράγισαν με τη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία χτες το απόγευμα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ. Αμφότεροι προχώρησαν χτες το βράδυ σε διαγγέλματα, νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Θέμα ημερών - κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή - είναι και η ενημέρωση της Βουλής, όσο και η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διπλωματική νίκη», αξιώνοντας από το λαό να είναι περήφανος για μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Αλλωστε, δεν έκρυψε στο διάγγελμά του ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η Ελλάδα «να πρωτοστατήσει στην ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας» και «να εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια» για λογαριασμό των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου.

«Η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και πραγματικός πυλώνας σταθερότητας. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ανάγοντας σε παράγοντες σταθερότητας τους μακελάρηδες των λαών, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και μιλώντας για «διπλωματική ευκαιρία που αφορά συνολικότερα την περιοχή, μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια».

Για τη συμφωνία, το πλήρες κείμενο της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση, που κατά τον ίδιο «θέτει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή τους ονομασία». Τον τελευταίο ισχυρισμό τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει πως δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Την ίδια στιγμή παραμένουν οι βάσεις του αλυτρωτισμού, αφού η συμφωνία αναγνωρίζει τη γλώσσα της ΠΓΔΜ ως «μακεδονική», με την επεξήγηση ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, ενώ προβλέπεται η υπηκοότητα «Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά μόνο η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι συμφωνήσαμε στη συνταγματική αναθεώρηση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική, σε μακεδονική μειονότητα και ανάγκη προστασίας της, αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων, με απάλειψη προβληματικών αναφορών, αφαιρούνται ιστορικές αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας βέβαια το γεγονός ότι οι υπόλοιπες παραδοχές περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας διατηρούν το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια η Ελλάδα θα στηρίξει την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ωστόσο οι διαδικασίες αυτές θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. «Εφόσον δεν ευδοκιμήσει, αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη σε ΝΑΤΟ και δεν αρχίζουν οι ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ», δήλωσε. Η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει στον Πρ. Παυλόπουλο ότι πρόκειται για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά». Από την πλευρά του ο ΠτΔ ανέφερε ότι «από δω και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, και που είναι αυτονόητες, εναπόκειται σ' αυτήν».

Πανηγυρίζει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το δικό του διάγγελμα για τη δρομολογούμενη διευθέτηση.

Δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο και ότι αυτή εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να τη στηρίξει. «Η χώρα μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Με την επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ό ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Εκανε επίσης λόγο για «ιστορική λύση» και ότι με την απόφαση αυτή «ενισχύουμε τη "μακεδονική" ταυτότητα. "Μακεδόνες", προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα». «Τέρμα πια το "ΠΓΔΜ". Εχουμε ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"», σημείωσε. Ξεχώρισε ακόμα το ότι δεν θα υπάρχουν πλέον «διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η "μακεδονική" γλώσσα» και ότι «η υπηκοότητα είναι "Μακεδόνες", "πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας"». «Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της "μακεδονικής" γλώσσας στα Ηνωμένα Εθνη», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδαφος για να φυτρώνει ο αλυτρωτισμός...(2019-01-19 00:00:00.0)
Παζάρια διαρκείας στα Σκόπια μέχρι την ώρα της ψήφου...(2019-01-11 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός από την κυβέρνηση με «άλλοθι» τη ΝΔ(2018-12-20 00:00:00.0)
Δεν κολλάνε(2018-12-19 00:00:00.0)
«Συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, «πράσινο φως» στην ανασφάλεια στα Βαλκάνια(2018-06-13 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» τη διευθέτηση για να προλάβουν τα ευρωατλαντικά χρονοδιαγράμματα(2018-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ