Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πάλη ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση

«Ενας αιώνας αταλάντευτα στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση»: Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε στις 11/6 η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του ΚΚΕ, στο ανοιχτό Θέατρο Φρόντζου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε συναυλία με τον λαϊκό ερμηνευτή Γιώργο Μεράντζα, ενώ στο χώρο είχε στηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού για τα 100χρονα του Κόμματος.

Ο Ελ. Βαγενάς, αναφερόμενος στη μεγάλη επέτειο του Κόμματος, ανέδειξε το δέσιμό του με τη φτωχολογιά της Ηπείρου, λέγοντας ότι εκεί το ΚΚΕ «σαν πλατάνι, που βρήκε δίπλα του το ρέμα, άπλωσε παντού τις ρίζες του, έβγαλε κλαδιά, χιλιάδες αγωνιστές εντάχθηκαν στις γραμμές του. Πολλοί απ' αυτούς, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, κυνηγήθηκαν, σε φυλακές κι εξορίες, βάδισαν στη "Λεωφόρο των Μπολσεβίκων" στον Αϊ - Στράτη. Οχι τυχαία, το κάλεσμα του ΚΚΕ για αντίσταση στο φασισμό, που 'ναι "σάρκα από τη σάρκα" του καπιταλιστικού συστήματος, βρήκε στην Ηπειρο πλατιά απήχηση».

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «η Ιστορία του Κόμματος μας δίνει πείρα και δύναμη για να παλεύουμε καθημερινά κατά της αντιλαϊκής πολιτικής», ενώ αναφέρθηκε και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και στα κυβερνητικά ψέματα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και του τέλους της λιτότητας.


Στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην περιοχή μας και διεθνώς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στη "ζούγκλα" των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων δεν υπάρχει άλλο "μέτρο' από την ισχύ, την πολιτικο-οικονομική και στρατιωτική, που διαθέτει η κάθε αστική τάξη».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στην 100χρονη δράση του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο δοκιμής πολεμικών σχεδίων κι εγκατάστασης πολεμικών βάσεων. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, αλλά και στις συζητήσεις με την Αλβανία τόνισε ότι η κυβέρνηση «κρύβει επιμελώς πως ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της είναι η διευκόλυνση της ένταξης αυτών των χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η αστική τάξη της χώρας πιστεύει πως έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά της, μέσα από αυτές τις συμμαχίες».

Ο Ελ. Βαγενάς καυτηρίασε την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικάνου πρέσβη στα Γιάννενα και το «ενδιαφέρον» του για την Ηπειρο, υπενθυμίζοντας ότι «ο ίδιος είχε δείξει ανάλογο ενδιαφέρον και για την Ουκρανία, όπου ήταν πρέσβης, πριν μετακομίσει στη χώρα μας. Μονάχα που αυτό το ενδιαφέρον "βγήκε ξινό" στην Ουκρανία και το λαό της, που βρέθηκε από τη μια να έχει χάσει την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς, κι από την άλλη να έχει φορτωθεί στο σβέρκο του μια ακόμη αντιλαϊκή κυβέρνηση, που έχει και τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων»...

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η δράση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο συμβαδίζει εδώ και 10 δεκαετίες με την πάλη μας για τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα (...)

Πρέπει να τελειώσουμε με τα ψέματα! Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που κλέβουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους.

Η δύναμη του λαού μας βρίσκεται σε ένα δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org