Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» ΔΣΑ
«Οχι» στην ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το «δημοψήφισμα» που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική.

Από τους 21.264 Αθηναίους δικηγόρους, προσήλθαν στις κάλπες (ηλεκτρονικές και μη) συνολικά 8.935 δικηγόροι. Από αυτούς, σε σύνολο 8.779 εγκύρων ψηφοδελτίων, 7.961 ψήφισαν «όχι» στη δημιουργία των νέων Πρωτοδικείων, δηλαδή ποσοστό 90,68%. Επίσης, 818 ψήφισαν «ναι» (ποσοστό 9,32%) και βρέθηκαν 65 λευκά και 91 άκυρα. Εξ αυτών, 5.061 ψήφισαν με ηλεκτρονικό τρόπο (56,64%) και 3.874 με τη φυσική τους παρουσία στην κάλπη (43,36%).

Να υπενθυμίσουμε ότι η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ήταν αντίθετη στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική και άσκησε κριτική στην ηγεσία και την πλειοψηφία του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σχετικά με την απόφασή του για «μουγκά» δημοψηφίσματα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της επιτάχυνσής της, γίνεται όλο και πιο απρόσιτη και εχθρική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (π.χ. διαφόρων ειδών ακριβά παράβολα, εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, πιο δύσκολη διαδικασία και μεγάλη αύξηση των απορριπτικών αποφάσεων για το νόμο Κατσέλη). Αντίθετα, τόνιζε, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εφαρμόζονται δικαστικές και εξώδικες γρήγορες και «πολυτελείς» διαδικασίες (π.χ. κατά προτεραιότητα εκδίκασή τους στο ΣτΕ, αποφάσεις - εξπρές για την κήρυξη παράνομων των απεργιών, διαιτησία κ.λπ.). Μάλιστα, υπογράμμιζε ότι με αυτές τις προϋποθέσεις «η λεγόμενη "τριχοτόμηση" θα ανακυκλώσει και θα επιδεινώσει τα προβλήματα, όπως έγινε και με την αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στο όνομα της "αποκέντρωσης", με δικάσιμους να φτάνουν έως το 2023».

Για την ηγεσία και την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, τόνιζε σχετικά ότι «απομονώνουν το ζήτημα της "τριχοτόμησης" του Πρωτοδικείου και συσκοτίζουν το σύνολο, την πραγματική ουσία και την αιτία των καίριων προβλημάτων που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα δικηγόροι (φοροληστεία, αυξημένες εισφορές, μείωση συντάξεων, συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, κ.λπ.), προσπαθώντας να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους. Φοβούνται και θέλουν να υπονομεύσουν τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, το ζωντανό διάλογο, την αντιπαράθεση και τις συλλογικές αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org