Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Οξύνονται σε όλους τους τομείς οι συνέπειες της αντιλαϊκης πολιτικής

Διήμερη περιοδεία στο νησί πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Στο παραληπτήριο γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής
Στο παραληπτήριο γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής
Την ένταση της επίθεσης που δέχονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και στη Λέσβο, για την παραπέρα κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνουν τα οξυμένα προβλήματα που κατέθεσαν φορείς, εργαζόμενοι, αγρότες - κτηνοτρόφοι, κάτοικοι της Μυτιλήνης στην Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της πριν από λίγες μέρες στο νησί. Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση Μονάδων Υγείας και άλλων υπηρεσιών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, «εργαλεία» για το ξεκλήρισμα των εναπομεινάντων αγροτοκτηνοτρόφων είναι μερικά από όσα βιώνει ο λαός του νησιού. Αυτή είναι η κατάσταση, μπροστά στην οποία καταρρέει το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός τον προηγούμενο μήνα στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στο νησί.

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση «στο κόκκινο»

Κατά την επίσκεψή της στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, συναντήθηκε με τον Σύλλογο Εργαζομένων, όπου αναδείχθηκαν οι διεκδικήσεις για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης. Τραγική είναι η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική, η οποία στεγάζεται σ' ένα ετοιμόρροπο κτίριο, με τα σημάδια του πρόσφατου σεισμού εμφανή από την είσοδο μέχρι το καγκελοφραγμένο μπαλκόνι, με ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό, καθώς η Κλινική λειτουργεί με το 50% των οργανικών θέσεων. Στη Μαιευτική Κλινική καλύπτεται μόλις το 40% των οργανικών θέσεων. Πέρυσι 2 γυναικολόγοι εξέτασαν στα εξωτερικά ιατρεία πάνω από 10.000 περιστατικά και για φέτος αναμένεται να ξεπεραστούν οι 700 τοκετοί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σχεδόν σε όλες τις κλινικές (Παθολογική, Νεφρολογική κ.ά.) του νοσοκομείου.

Γύμνια σε προσωπικό και πόρους

Εμφανή τα σημάδια του πρόσφατου σεισμού στην Ψυχιατρική Κλινική του Βοστάνειου Νοσοκομείου
Εμφανή τα σημάδια του πρόσφατου σεισμού στην Ψυχιατρική Κλινική του Βοστάνειου Νοσοκομείου
Η γύμνια σε προσωπικό και πόρους αναδείχθηκε και από την επίσκεψη στη Διεύθυνση Γεωργίας. Το νησί έχει 450.000 αιγοπρόβατα, πέρυσι χτυπήθηκε από ζωονόσους, αφανίζοντας κοπάδια, και παρ' όλα αυτά υπάρχουν μόλις 5 κτηνίατροι, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 15.

Λόγω έλλειψης κρατικών πόρων, ο πρώτος ψεκασμός δακοκτονίας ξεκινάει αργά, που ειδικά για τη Λέσβο - επειδή υπάρχει πρωιμότητα - αν χαθεί ο πρώτος ψεκασμός, τότε ο δάκος θα θεριέψει, η παραγωγή και το εισόδημα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Η ειρωνεία για τους αγρότες είναι ότι την ίδια στιγμή παραμένει σε ισχύ η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία!

«Δεν φτάνει που παρακρατούν το 2%, ούτε σωστή πρόληψη κάνουν και οδηγούν τους αγρότες να λύσουν ατομικά το ζήτημα, όταν δεν έχουν μία στην τσέπη», σχολίασε η Δ. Μανωλάκου, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ διεκδικεί μέσα και έξω από τη Βουλή να καταργηθεί το χαράτσι του 2% στους ελαιοπαραγωγούς.

Η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται

Κι ενώ σημειώνεται ρεκόρ στις εξαγωγές ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι βιώνουν τους ωμούς εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, την κατρακύλα στις τιμές του γάλακτος (περίπου 0,80 ευρώ/κιλό το αιγοπρόβειο και 0,45 ευρώ/κιλό το κατσικίσιο) και του κρέατος (2 ευρώ το κιλό προβατίνα), όπου ακόμη κι αυτές καθυστερούν να τις εισπράξουν.

Τα προβλήματα μπήκαν επιτακτικά στο τραπέζι από μέλη των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών στο Μανταμάδο και την Αγία Παρασκευή (στα δύο χωριά πραγματοποιήθηκε και περιοδεία στα μαγαζιά). Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργανώνει νέο παναγροτικό συλλαλητήριο στις 20 Ιούνη στην Επάνω Σκάλα (πλατεία ΙΚΑ), στις 11.30 π.μ., με αίτημα αιχμής κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο οι αγροτικές οικογένειες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

«Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και στον καταναλωτή η τιμή παραμένει αμετάβλητη, έτσι αυγαταίνουν τα κέρδη των βιομηχάνων», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δ. Μανωλάκου.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (χωραφιών κ.ά.) για οφειλές (...500 ευρώ και άνω) προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν το 50% των αγροτοκτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ). «Εχουν βάλει, είπε, στο στόχαστρο και τη μικροϊδιοκτησία. Χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία για να τη συγκεντρώσουν σε λίγα χέρια, ξεκινώντας από τα φιλέτα. Να γιατί χρειάζεται ο αγώνας να είναι κοινός με τους άλλους εργαζόμενους. Γιατί είναι κοινά τα προβλήματα και οι εκμεταλλευτές».

Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού ανατρέπεται με αγώνα

«Τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, για το φαΐ του αφέντη ενδιαφέρονται. Για τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οχι για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που στενάζουν παραδίδοντας το γάλα ή το λάδι στον έμπορα σε τιμές χαμηλότερες και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Ούτε για τους μισθωτούς που δουλεύουν για ψίχουλα και πολλές φορές είναι απλήρωτοι για μήνες. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλά η κυβέρνηση», επισήμανε η Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πλατεία της Κάπης και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

«Ολα αυτά συνιστούν», όπως είπε, «τη βαρβαρότητα και απανθρωπιά του καπιταλισμού. Με τους αγώνες πρέπει να τα ανατρέψουμε για να δουν τα παιδιά μας καλύτερες μέρες. Οταν ο λαός το αποφασίζει, θαυματουργεί. Το λέει η ιστορία μας. Το λέει η ιστορία του νησιού της Λέσβου».

Αποζημιώσεις - ψίχουλα για τους σεισμόπληκτους

Οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον περσινό καταστροφικό σεισμό στο νησί ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ ενέκρινε μόλις 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή αποζημιώνει το 2,5% των ζημιών. «Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που παρουσιάζει ως βοήθεια η ΕΕ κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών», ενημέρωσε τους κατοίκους των χωριών η Δ. Μανωλάκου. Το αίτημα για αποζημιώσεις έγινε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

  • Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιευτεί αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες ελλείψεις σε συνθήκες μεγάλης ανόδου των αναγκών (16/6/2018)
Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Λέσβο (8/6/2018)
Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Λέσβο (6/6/2018)
Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων (24/11/2009)
Κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα - Λέσβο (27/2/2008)
Συλλαλητήρια αύριο σε Μυτιλήνη και Αίγιο (6/3/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org