Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ TOY KKE
Πάρκο Τρίτση με σύγχρονες υποδομές, κρατική χρηματοδότηση, ανοιχτό στο λαό

Απαιτείται οργάνωση του αγώνα ώστε να μπει φρένο στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Εικόνες εγκατάλειψης κυριαρχούν στο πάρκο
Εικόνες εγκατάλειψης κυριαρχούν στο πάρκο
Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο Πάρκο Τρίτση, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής υποβάθμισής του. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η σταθερή απαξίωση αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση και στην παράδοσή του ως ώριμο φρούτο σε ιδιώτες, σε "σωτήρες" που το αντιμετωπίζουν ως φιλέτο. Οι ευθύνες βρίσκονται στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση και δεν έχει λύσει τα βασικά προβλήματα του πάρκου.

Σημαντικές υποδομές του πάρκου είναι κατεστραμμένες, υποβαθμισμένες, ασυντήρητες. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν. Οι εκατοντάδες επισκέπτες του πάρκου καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μια εικόνα εγκατάλειψης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να το επισκεφτούν αλλά δεν το κάνουν λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η απουσία υποδομής πυροπροστασίας, που αναδείχθηκε και από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πάρκο το προηγούμενο διάστημα. Η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ανεφοδιαστούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, έπρεπε να αναζητηθούν υδροστόμια εκτός του πάρκου, στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο της πυρκαγιάς και χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο της κλειδωμένης μπάρας στην είσοδο του πάρκου.

Στο πάρκο εργάζονται μόλις 3 εργαζόμενοι, οι οποίοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους δεν επαρκούν στοιχειωδώς για τις ανάγκες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών του ΔΣ του Φορέα Διοίκησης χρειάζονται τουλάχιστον 15 υπάλληλοι για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξής του. Στους εργαζόμενους οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές από το 2011 έως το 2016 και δεδουλευμένα από το Μάη του 2015 έως τον Οκτώβρη του 2016.

Η διαμάχη μεταξύ των δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με επίκεντρο το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης εκτάσεων και υποδομών εντός των ορίων του πάρκου, είναι μακριά από τις αγωνίες του λαού της περιοχής για την τύχη του πάρκου. Οι διαξιφισμοί εκατέρωθεν, όσο έντονοι και εάν είναι, αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Πολιτική που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας και έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Στα πλαίσια αυτά κινείται και ο Φορέας Διοίκησης του πάρκου. Επιπλέον, ΜΚΟ κινούνται εντός του πάρκου με "ιδιοκτησιακή" νοοτροπία. Κάτω από το πέπλο της "οικολογίας", εμφανίζονται ως αποκλειστικοί "προστάτες" του. Η κουβέντα για το ποιος θα έχει την ευθύνη για το πάρκο δεν μπορεί να αποκοπεί από την πολιτική που ασκείται και δεν απαντάει από μόνη της στα προβλήματα και στις ανάγκες του.

Οργάνωση του αγώνα

Το ΚΚΕ προσεγγίζει το ζήτημα με κριτήριο τη θέση ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία. Το σύνολο των χώρων και των υποδομών της έκτασης του πάρκου πρέπει να διατεθούν για τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, χωρίς κατακερματισμούς και επιμέρους οριοθετήσεις.

Κρίσιμα ζητήματα για να σωθεί το πάρκο είναι να εξασφαλισθεί σταθερή, επαρκής και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες και να προσληφθεί προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτά τα ουσιαστικά αιτήματα η κυβέρνηση, ο Φορέας διαχείρισης και οι δημοτικές αρχές ...σφυρίζουν αδιάφορα!

Το πάρκο δημιουργήθηκε και περιφρουρήθηκε χάρη στους αγώνες του λαού της περιοχής. Σήμερα τον καλούμε να μη στοιχηθεί πίσω από κάθε λογής "θεματοφύλακες" του πάρκου. Να αξιοποιήσει την πείρα του από την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού για να κρίνει εάν αυτές μπορούν να βάλουν φρένο σε επιχειρηματικά συμφέροντα και να διασφαλίσουν πάρκο ανοιχτό στους λαϊκούς ανθρώπους.

Καλούμε το λαό της περιοχής να πιστέψει στη δύναμή του, να οργανώσει τον αγώνα του και να παλέψει για:

-- Σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του πάρκου.

-- Ελεύθερη και δωρεάν χρήση του πάρκου για το λαό της περιοχής.

-- Να σταματήσει η δράση ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και κάθε κουβέντα για εμπορευματοποίηση.

-- Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αντιπυρικής θωράκισης.

-- Να σταματήσει κάθε απόπειρα κατακερματισμού του πάρκου.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην περιφρούρηση του πάρκου Τρίτση, το οποίο αποτελεί ανάσα ζωής για τη Δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο συνολικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας για το Πάρκο Τρίτση(2018-07-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την κατάσταση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»(2018-04-07 00:00:00.0)
Πάρκο ανοιχτό για όλους και κλειστό σε επιχειρηματικά συμφέροντα(2017-07-11 00:00:00.0)
Χωρίς ρεύμα το πάρκο «Α. Τρίτσης»(2016-07-20 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για το Πάρκο Τρίτση την Πέμπτη 16 Ιούνη(2016-06-10 00:00:00.0)
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση και τη συστηματική υποβάθμισή του(2014-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ