Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψευτοδιλήμματα

Καθώς κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση εντείνει τα διλήμματα, για να αποσπάσει ευρύτερη συναίνεση στη συμφωνία που ετοιμάζεται να παρουσιάσει, με τη σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ετσι, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, το «ναι» στη συμφωνία σημαίνει «σταθερότητα» και «συνεννόηση», ενώ το «όχι» προδίδει «μικροπολιτική» και υπόθαλψη του «εθνικισμού». Βέβαια, και τα δύο σκέλη του διλήμματος απευθύνονται πρωτίστως στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, όπου συγκεντρώνεται η «κρίσιμη μάζα» των ψήφων που αναζητεί η κυβέρνηση για να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός απ' όταν εγκαλούσε τη ΝΔ ότι με την άρνησή της να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας υπονομεύει τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό και κατ' επέκταση τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με την ίδια, που αποδεικνύεται «ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών». Σ' αυτό το πεδίο γίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο κόμματα για το ονοματολογικό. Γι' αυτό τα διλήμματα της κυβέρνησης είναι ψευτοδιλήμματα για το λαό, που έχει γνωρίσει από την καλή κι από την ανάποδη τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις αλλαγές συνόρων που προκάλεσε ο διαμελισμός της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια η ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, για τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων. Κι όλα αυτά μόνο «σταθερότητα» δεν τα λες...

Κλασική

Δύο στους τρεις ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι, ανακοίνωσε «μετά βαΐων και κλάδων» χτες το υπουργείο Οικονομικών, με τα κυβερνητικά επιτελεία να πιάνουν αμέσως δουλειά για να «εκλαϊκεύσουν» τη... μεγάλη αυτή κατάκτηση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως ένα παράδειγμα για «τα καλά» που έχουν να δουν τα λαϊκά στρώματα από τις «υπεραποδόσεις» των προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ζητάει από το λαό να της πει κι ευχαριστώ επειδή θα συνεχίσει να τον γδέρνει το ίδιο με πριν, ενώ στα «ψιλά γράμματα» κρύβονται αυξήσεις στους άλλους φόρους της λαϊκής κατοικίας. Ακόμη περισσότερο, επιχειρείται να περάσει «στα ψιλά» ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των πλειστηριασμών και των εκβιασμών για τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, με τα σκληρά μέτρα που θα πετάξουν χιλιάδες έξω και από την όποια δικαστική προστασία υπήρχε ως σήμερα αλλά και εκτός διακανονισμών, όπως και με μέτρα που παραδίδουν με συνοπτικές διαδικασίες τα δάνεια λαϊκών σπιτιών στα «κοράκια» των funds. Πρόκειται δηλαδή για κλασική περίπτωση απάτης, απ' αυτές που επιστρατεύει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση προκειμένου να στοιχειοθετήσει το παραμύθι της «δίκαιης» ανάπτυξης...

Πού;

Με ...κλαρίνα και νταούλια, το «Πριν» δημοσίευσε την Κυριακή την «κοινή δήλωση» 200 εκλεγμένων συνδικαλιστών σε σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που καλούν «σε συντονισμό από τα κάτω και απεργία, ενάντια στα αντιλαϊκά - κυβερνητικά μέτρα της Δ' αξιολόγησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2020». Σύμφωνα μάλιστα με τη δήλωσή τους, η απεργία που προτείνουν είναι για ...σήμερα, Τετάρτη 13 Ιούνη! Η απορία που μας γεννήθηκε διαβάζοντας τη δήλωση είναι η εξής: Αυτοί οι 200 συνδικαλιστές πού ακριβώς έβαλαν το θέμα της απεργίας και μάλιστα για τις 13 Ιούνη; Γιατί στα σωματεία τους, απ' όσο γνωρίζουμε, κανένα τέτοιο θέμα δεν τέθηκε με πρωτοβουλία τους. Στο «Πριν» την «αποφάσισαν»; Εκεί τη συζήτησαν; Μήπως την έκαναν κιόλας και δεν την πήραμε χαμπάρι;

Στο μέλλον

Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Στάλιν και πάνω από 25 από τη νίκη της αντεπανάστασης στην πρώην ΕΣΣΔ. Ολα αυτά τα χρόνια, τα αστικά επιτελεία δεν σταμάτησαν ποτέ να τροφοδοτούν την αντικομμουνιστική - αντισοβιετική προπαγάνδα με «καινούργιο» υλικό. Οπως η πολυδιαφημισμένη και στην Ελλάδα «νέα» βιογραφία του Στάλιν, από έναν Ρώσο ιστορικό και συγγραφέα, που επικαλείται στο βιβλίο του στοιχεία από «πολυετή έρευνα» σε αρχεία της πρώην ΕΣΣΔ, συνεντεύξεις με απογόνους στελεχών του ΚΚΣΕ κ.λπ. Στο «διά ταύτα», το προφίλ που σκιαγραφεί είναι αυτό του φιλόδοξου, του μηχανορράφου, που σχεδίασε βήμα βήμα τον παραμερισμό των συντρόφων του για να γίνει ηγέτης του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ, εγκαθιδρύοντας ένα «ανελεύθερο καθεστώς». Τίποτα πρωτότυπο, θα σκεφτεί κανείς, και πράγματι έτσι είναι. Πολύ περισσότερο που ο συγγραφέας είναι γνωστός στη χώρα του ως ο «κορυφαίος ιστορικός του σταλινισμού», δείχνοντας ότι η ...εξειδίκευση στον αντικομμουνισμό έχει προχωρήσει πολύ. Ωστόσο, και μόνο η ανάγκη τους να ανακυκλώνουν διαρκώς τη λάσπη σε βάρος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα δείχνει πολλά για τους αστούς ιστοριογράφους και την τάξη που υπηρετούν, όχι τόσο για το παρελθόν, όσο κοιτώντας προς το μέλλον.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1381 Οι εξεγερμένοι χωρικοί της Αγγλίας μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά. Οι εξεγερμένοι απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων. Εναντίον τους κινητοποιήθηκε ο στρατός, ο οποίος και τελικά κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις βδομάδες που ακολούθησαν.

1831 Γεννιέται ο Σκοτσέζος φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ο οποίος διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1863 Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Δανία υπογράφουν συνθήκη με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Βίλχελμ ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α'). Στην εν λόγω συνθήκη προβλέπεται και η ενσωμάτωση των Ιόνιων Νησιών στην Ελλάδα.

1878 Αρχίζει το Συνέδριο του Βερολίνου, που διήρκεσε ένα μήνα, με αντικείμενο το μέλλον της Βαλκανικής. Σε αυτό αντιπροσωπεύονταν η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Ιράν και τα βαλκανικά κράτη (ως παρατηρητές). Μετά από έντονο διπλωματικό αγώνα υπογράφτηκε στις 13 Ιούλη 1878 η Συνθήκη του Βερολίνου. Το Συνέδριο αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών κρατών για το συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια, σε βάρος πάντοτε των βαλκανικών λαών.

1938 Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη δημοκρατική Ισπανία. Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση Νταλαντιέ, που μεταξύ άλλων επιθυμούσε την αποκατάσταση των σχέσεων της Γαλλίας με τη φασιστική Ιταλία, καθώς και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που παράγονταν στις περιοχές όπου κατείχαν οι Φρανκιστές, αποφάσισε να προβεί στο κλείσιμο των συνόρων, συνδράμοντας έτσι σημαντικά την ήττα της δημοκρατικής Ισπανίας.

1944 Πυροδοτούνται οι πρώτοι γερμανικοί πύραυλοι «V-1» εναντίον του Λονδίνου. Συνολικά στη διάρκεια της χρήσης τους (2,5 μήνες) κόστισαν τη ζωή σε 22.892 ανθρώπους.

1952 Κοινή δήλωση ΚΚΕ και ΑΚΕ για τη συγκρότηση πανδημοκρατικού μετώπου στην Ελλάδα.

1956 Η διώρυγα του Σουέζ περνά στην κυριαρχία της Αιγύπτου (έως τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών). Η απόφαση ωστόσο της αιγυπτιακής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τη διώρυγα λίγους μήνες αργότερα προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση Βρετανίας, Γαλλίας και Ισραήλ («Κρίση του Σουέζ»).

1957 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, με την ονομασία «Φωνή της Αλήθειας». Αρχικά ο σταθμός εξέπεμπε από την περιοχή Χάλε της Λειψίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν εκπομπές και από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Η «Φωνή της Αλήθειας» σταμάτησε να εκπέμπει μετά την πτώση της χούντας το 1974 και τη νόμιμη πλέον δράση του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1983 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Παϊονίρ 10» («Πρωτοπόρος 10») περνά τον πλανήτη Ποσειδώνα και γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι που φεύγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ