Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2018 - αριθ. φύλλου: 13015

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης με ευρωΝΑΤΟικά χρονοδιαγράμματα

Τηλεφωνική επικοινωνία, που θα επαναληφθεί σήμερα, είχαν χτες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ


ΣΕΛ.  3

Νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα και μέτρα στήριξης του κεφαλαίου
  • Τα αντιλαϊκά μέτρα και η κοροϊδία της κυβέρνησης να πάρουν απάντηση με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 14 Ιούνη
  • Στην Αθήνα, στη 1 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Ξεκίνησε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και του Μεσοπρόθεσμου 2019 - 2022, όπου η κυβέρνηση ενσωματώνει και ανανεώνει τους αντιλαϊκούς στόχους και τα μέτρα όλων των προηγούμενων μνημονίων. Μεθαύριο, Πέμπτη, ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
  • «Στάχτη στα μάτια» και πρόκληση για το λαό η «αύξηση των κοινωνικών δαπανών» που υπόσχεται η κυβέρνηση από την υπεραπόδοση της δημοσιονομικής της πολιτικής, καθώς αυτή θα προκύψει από νέα μείωση στις συντάξεις και αύξηση της φορολογίας, ενώ τις όποιες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις θα τις καρπωθεί το κεφάλαιο.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποκαλυπτική συζήτηση

Η στάση της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις ήταν αποκαλυπτική και ταυτόχρονα προκλητική απέναντι στους εργαζόμενους.

Οχι μόνο επειδή η υπουργός Εργασίας επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν 500 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ούτε μόνο επειδή θέλησε, με αστείες δικαιολογίες και προσχήματα, να απαντήσει στο γιατί η κυβέρνηση κρατάει στο συρτάρι της τη συγκεκριμένη πρόταση, απ' όταν την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, τον Οκτώβρη του 2016.

Αλλά κυρίως επειδή παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα, που καμιά σχέση δεν έχει με τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, και προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι με την πολιτική της «ανοίγει δρόμο» για ανάκτηση απωλειών και αποκατάσταση εργατικών δικαιωμάτων.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Η εκμετάλλευση βαθαίνει και η εργοδοτική επίθεση δυναμώνει, με ευθύνη των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που θωράκισε και επέκτεινε την αντεργατική νομοθεσία, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ με το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Από τη μια, η κυβέρνηση «πουλάει φούμαρα» για επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις στον κατώτερο μισθό και, από την άλλη, επικαλείται «προβλήματα συνταγματικότητας» και «νομικές ασάφειες» στην πρόταση νόμου των συνδικάτων για να μην τη φέρει στη Βουλή.

Επιβεβαιώνεται ότι αυτό που σχεδιάζουν είναι μια καρικατούρα «επαναφοράς» των κλαδικών Συμβάσεων και «αυξήσεις» στον κατώτερο μισθό τύπου Πορτογαλίας, με 0,80 ευρώ τη μέρα, όταν οι απώλειες των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαρωτικές.

Τα κυβερνητικά στελέχη αποκαλύφθηκαν όταν από το βήμα της Βουλής αποκάλεσαν «ευχολόγιο» τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, άμεση επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων κ.ά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «παθογένειες» τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για την ανάκτησή τους, για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα ίδια ακριβώς λένε ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, που ζητούν την παραπέρα σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, τη διατήρηση του υποκατώτατου μισθού, τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, την επέκταση των επιχειρησιακών Συμβάσεων, έναντι των κλαδικών, με ακόμα χειρότερους όρους.

Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ, έκαναν κριτική στην κυβέρνηση για να υπερασπιστούν τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική, και όχι βέβαια για να υποστηρίξουν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Ειδικά η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο ζήτημα του κατώτερου μισθού εφαρμόζει δικούς της νόμους και ότι σ' αυτόν τον τομέα υπήρξε ...πρωτοπόρα όταν νομοθετούσε το 2012 και το 2013! Συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος χαντάκωσε περισσότερο τους εργαζόμενους και επομένως δικαιούται τα εύσημα του κεφαλαίου!

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής επιβεβαίωσε ότι αποτελεί πιστό σκυλί της εργοδοσίας. Μετά τα δουλεμπορικά γραφεία και τις επιθέσεις σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές και εργάτες, εμφανίστηκε στη Βουλή για να ζητήσει νέα προνόμια στους μεγαλοεργοδότες, κάνοντας χυδαίο αντικομμουνισμό.

Το ΚΚΕ, και από το βήμα της Βουλής, έκανε καθαρό ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ότι δεν λυπάται κόπο και θυσίες στην οργάνωση της πάλης.

Τα μέτρα που περιέχονται στην πρόταση νόμου των συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, χρειάζεται τώρα να γίνουν αιτήματα και στόχοι πάλης ακόμα περισσότερων εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Να αξιοποιηθεί και να πολλαπλασιαστεί η πείρα της συσπείρωσης 500 και πλέον σωματείων γύρω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που είναι στον αντίποδα του σχεδιασμού που κάνουν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα άλλα αστικά κόμματα για τα Εργασιακά, τον κατώτερο μισθό και τις Συμβάσεις.

Συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει και η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ μεθαύριο Πέμπτη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η φιλολαϊκή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Σε συγκέντρωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ στη Λάρυμνα μίλησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας. Ο ρόλος της ΛΑΡΚΟ και η αξιοποίησή της προς όφελος των εργαζομένων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


ΣΕΛ.  14   -   16


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ G7
Οξυνση των ανταγωνισμών στη διεθνή σκακιέρα

ΣΕΛ.  21,    28
ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑ
Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στη Σιγκαπούρη

ΣΕΛ.  23
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
15 και 17 Ιούνη η κινητοποίηση για την ανεργία

ΣΕΛ.  18
ΠΑΜΕ
Με τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org