Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΝΑΤΟφροσύνη και σπέκουλα...

Τώρα που κορυφώνονται τα παζάρια γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων, βγαίνουν στη γύρα η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της για να θέσουν τα κάλπικα διλήμματά τους, προσπαθώντας να κρύψουν από το λαό τι σηματοδοτεί η ΝΑΤΟική αυτή συμφωνία για τη διεύρυνση της δράσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, τι μπελάδες σηματοδοτεί για τον ελληνικό αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής. Στο στόχαστρο μπαίνει η συνεπής αντιιμπεριαλιστική και διεθνιστική στάση του ΚΚΕ. Το κατηγορούν ακόμα και για «φλερτ με τον εθνικισμό», φτάνοντας να χρεώνουν στο Κόμμα μας δήθεν υπαναχώρηση από τις πάγιες θέσεις του σχετικά με το Σκοπιανό.

Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η συμφωνία που μαγειρεύεται περιλαμβάνει «σύνθετη ονομασία» της γειτονικής χώρας με «γεωγραφικό προσδιορισμό», επομένως το ΚΚΕ πρέπει να την προσυπογράψει ...αβλεπί. Από τη μία, διαστρεβλώνουν τις διαχρονικές θέσεις του Κόμματος και, από την άλλη, πάνω σε αυτήν τη διαστρέβλωση προσπαθούν να στήσουν τη φαντασιόπληκτη προπαγάνδα περί δήθεν «στροφής» του ΚΚΕ και άρα «εξυπηρέτησης εθνικιστικών επιδιώξεων»... Ξεχωρίζουν μάλιστα ως «ορόσημο» της υποτιθέμενης «στροφής» την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα, όπου επανέλαβε ότι το Κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά συμφωνία για το Μακεδονικό, που να ανοίγει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

***

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι άκουσαν τώρα για πρώτη φορά την παραπάνω θέση, ότι δεν έχουν προσέξει τις δεκάδες τοποθετήσεις του ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια, και ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, όπου με κάθε τρόπο επισημαίνονται όσα είπε και ο Δ. Κουτσούμπας από την Καρδίτσα.

Είναι χαρακτηριστική η εξής ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ πριν από 10 χρόνια, την 1/3/2008, λίγο πριν από την τότε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου αναδείκνυε συγκεκριμένα το πώς εντάσσονται όλη αυτή η συζήτηση και το παζάρι για το όνομα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επίσης αποκρύπτουν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη FYROM με τη δική τους συμφωνία και ότι το νέο κράτος - προτεκτοράτο που δημιουργείται, το Κοσσυφοπέδιο, δημιουργείται με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και με την αποστολή στρατού της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ».

Ομως, δεν χρειαζόταν να πάει τόσο πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσει τη συνεπή στάση του ΚΚΕ. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός τον περασμένο Γενάρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας, δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής (...)».

Επίσης το Μάρτη (πριν από τη λεγόμενη «στροφή» που ανακαλύπτουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι) ο Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στο συλλαλητήριο που διοργάνωνε το ΚΚΕ ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, έλεγε χαρακτηριστικά:

«Το ΚΚΕ το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ. Γιατί αυτή η συμφωνία θα γίνεται για να ενταχθεί τον Ιούλη η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

***

Καμιά από τις προϋποθέσεις που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ δεν κατοχυρώνεται από τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση. Και πώς θα μπορούσαν να κατοχυρώνονται προϋποθέσεις πραγματικής επίλυσης προς όφελος των λαών των δύο χωρών, αφού η διαπραγμάτευση και η κατάληξη σε συμφωνία γίνονται με το ΝΑΤΟικό «πιστόλι στον κρόταφο», ώστε να ενισχυθούν οι ευρωατλαντικές θέσεις στα Βαλκάνια; Ακριβώς γι' αυτό, η όποια συμφωνία έρθει δεν θα αποτελεί και «λύση», ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οι λαοί θα βρεθούν μπροστά σε νέες επικίνδυνες αντιθέσεις.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, άλλωστε, παρά το ξέπλυμα που τους κάνει η κυβέρνηση, είναι οργανισμοί ειδικευμένοι στην υποδαύλιση εθνικισμών και αλυτρωτισμών, στην επαναχάραξη συνόρων με το αίμα των λαών, κι αυτό ειδικά στα Βαλκάνια είναι έργο που έχει παιχτεί κάμποσες φορές με ανυπολόγιστες συμφορές. Είναι τουλάχιστον ανοησία να πιστεύει κανείς ότι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, που από Σύνοδο σε Σύνοδο εμφανίζεται όλο και πιο έτοιμο για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εντείνει την περικύκλωση της Ρωσίας, αποτελεί «λύση» για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Διεθνιστική στάση είναι η στάση εναντίωσης στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του στην περιοχή, είναι η αντιμετώπιση των αλυτρωτισμών, η αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυτό προτάσσει το συμφέρον και του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής των Βαλκανίων.

Ομως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι ανόητη. Εχει αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους για λογαριασμό της αστικής τάξης, που την σπρώχνουν όλο και περισσότερο σε «διευθετήσεις» στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, ώστε να στρωθεί το έδαφος για κερδοφόρες μπίζνες μονοπωλιακών ομίλων σε Ενέργεια, μεταφορές κ.ά.

***

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τόσο το κοσμοπολίτικο «ναι» της κυβέρνησης όσο και το «ήξεις αφήξεις» της ΝΔ, τα «όχι» των εθνικιστών και των κάθε λογής πατριδοκάπηλων που αναπαράγουν την ονοματολογία, είναι ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια, δηλαδή στις νέες περιπέτειες για τους λαούς της περιοχής. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών της περιοχής είναι αυτοί που πρέπει να βάλουν εμπόδια στις «διευθετήσεις» που μυρίζουν μπαρούτι, να στείλουν στο καλάθι των αχρήστων και την εθνικιστική και την κοσμοπολίτικη προπαγάνδα δικαιολόγησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ