Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκέντρωση απολυμένων έξω από το «Market In»

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Εξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Market In» στα Γιάννενα συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί εργαζόμενοι που πετάχτηκαν στην ανεργία από την πρώην «Καρυπίδης» και παραμένουν άνεργοι, παρά την επαναλειτουργία του καταστήματος εδώ και 8 μήνες από τον νέο του ιδιοκτήτη. «Τρία δικαστήρια υπέρ μας κι ακόμα να μπούμε για δουλειά!», έγραφε το πανό που άνοιξαν οι εργαζόμενοι, υπενθυμίζοντας πως παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, η εργοδοσία αρνείται την επαναπρόσληψή τους.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τις διώξεις και την τρομοκρατία που έχουν επιστρατεύσει εργοδοσία και κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις τους. Για χτες ήταν προγραμματισμένη η δίκη 12 εργαζομένων και συνδικαλιστών που είχαν συλληφθεί, αφού είχαν αντιμετωπίσει την καταστολή, στην απεργία που είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για τους εργαζόμενους στα «Market In» στις 29 Νοέμβρη 2017. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 7 Δεκέμβρη 2018.

Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και σήμερα το πρωί, καθώς στα δικαστήρια σέρνονται δύο εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί στις 26 Νοέμβρη 2017, με την αστυνομία να τους ψάχνει Κυριακή στα σπίτια τους, ανταποκρινόμενη άμεσα στις μηνύσεις που έκανε η εργοδοσία της επιχείρησης, που «ενοχλήθηκε» από το γλέντι αλληλεγγύης που είχε οργανωθεί την προηγούμενη μέρα έξω από το κατάστημα.

«Τα ΜΑΤ και οι δεκάδες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το διάστημα αυτών των 8 μηνών δεν έχουν προηγούμενο στην πόλη των Ιωαννίνων», τονίζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Ταυτόχρονα ζήσαμε την τρομοκρατία, με τους μπράβους της νύχτας να γυρνάνε μέσα στο κατάστημα και γύρω από αυτό, στο κέντρο της πόλης, απειλώντας τη ζωή εργαζομένων και συνδικαλιστών. Η κρατική καταστολή, η χρησιμοποίηση των μπράβων και η πληθώρα μηνύσεων από την εργοδοσία δεν κατάφεραν να τρομάξουν το ταξικό εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται», προσθέτει.

Το Σωματείο επισημαίνει ακόμα ότι η εργοδοσία προσέφυγε επανειλημμένα στα δικαστήρια ενάντια στις αποφάσεις για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Κι ενώ όλες οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν τους εργαζόμενους, αρνείται να τις εφαρμόσει, με την κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας να της κάνουν πλάτες και να ισχυρίζονται πως δεν έχουν τα «εργαλεία» για να επιβάλουν την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ