Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δόθηκε το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία και άλλα θέματα

Διατάξεις που αφορούν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, τις ευθύνες που διέπουν τον αναθέτοντα εργοδότη, τον εργολάβο και τον υπεργολάβο, την πρακτική άσκηση και μαθητεία καθώς και ασφαλιστικά θέματα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που ανάρτησε το υπουργείο Εργασίας στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Σχετικά με τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία, διατηρείται το προβλεπόμενο πρόστιμο στα 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, το οποίο όμως υπόκειται σε εκπτώσεις από 30% έως 70% στην περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο από τρεις μήνες έως ένα χρόνο αντίστοιχα. Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη επιβάλλεται προσαυξημένο πρόστιμο κατά 100% και κατά 200% για κάθε επόμενη παράβαση. Η μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει στην περίπτωση υποτροπής προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας. Ακόμα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να μειώσει το προσωπικό από τη μέρα που έγινε ο έλεγχος. Εάν μειωθεί το προσωπικό, τότε θα επιβάλλεται το ποσό που υπολείπεται του αρχικού προστίμου.

Για τις εργολαβίες, ορίζεται ότι σε περίπτωση που εργοδότης αναθέτει έργο σε άλλο εργολάβο έχουν και οι δύο τις ίδιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους του εργολάβου. Σε περίπτωση που και ο εργολάβος αναθέσει έργο σε υπεργολάβο, τότε έχουν και οι τρεις τις ίδιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους τους οποίους θα απασχολήσει ο υπεργολάβος.

Σε ό,τι αφορά την πρακτική άσκηση και μαθητεία, το νέο που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολεί, καθώς και κάθε μεταβολή της απασχόλησης αυτής, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.

Στα ασφαλιστικά ζητήματα, προβλέπεται η διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων προς πρώην φορείς Ασφάλισης και για τα οποία υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο η περισσότερων φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2016. Ακόμα, ορίζεται για όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ ενιαία διαδικασία έναρξης και λήψης σύνταξης. Ρυθμίζονται θέματα άμεσης ασφάλισης για τους αγρότες με την υποβολή Απογραφικού Δελτίου, ενώ καθορίζονται ενιαίοι όροι έναρξης της συνταξιοδότησης.

Προβλέπεται, τέλος, ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη (πτώχευση, κλείσιμο επιχείρησης χωρίς πτώχευση κ.ά.) καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ οι ανεξόφλητες αποδοχές μέχρι τριών μηνών. Με άλλο άρθρο, καθορίζεται η 26η Δεκέμβρη ως επίσημη αργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράψαμε ΣΣΕ και μας είπανε πως «σύμφωνα με τον νόμο» δεν έχει ισχύ(2021-05-29 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξαπάτησης με τα αυθαίρετα(2003-09-19 00:00:00.0)
Αρχίζουν από τη Δευτέρα(2001-01-04 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι(2000-05-18 00:00:00.0)
Αυστηρές κυρώσεις, αλλά όχι δημεύσεις(1997-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ