Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Ενα ακόμη βήμα στην προσπάθεια να γίνει το Εργατικό Κέντρο αποκούμπι των εργατών

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες, τις επόμενες μέρες οι αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ

Εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι έδωσαν το «παρών» έξω από το Εργατικό Κέντρο...
Εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι έδωσαν το «παρών» έξω από το Εργατικό Κέντρο...
Ενα σημαντικό βήμα για να γίνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας εκφραστής των εργαζομένων, και όχι μηχανισμός παραγωγής νόθων αντιπροσώπων, οργανωτής των αγώνων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, και όχι «συνέταιρος» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, αποτέλεσε το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τις μεθοδεύσεις να σαμποταριστεί η προσπάθεια ανασύνταξης και πραγματικής έκφρασης των σωματείων. «Συνέδριο ανασύνταξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της πόλης μας»: Κάτω από το σύνθημα αυτό δεκάδες αντιπρόσωποι συζήτησαν για τα προβλήματα των εργαζομένων και τις μάχες που δίνουν τα σωματεία. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, που θα διεξαγάγει το επόμενο διάστημα τις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Με μαχητική διάθεση και αισιοδοξία, εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Με ευθύνη των σωματείων, στην είσοδο του κτιρίου στήθηκαν οθόνη και μικροφωνική, που μετέδιδαν τη συζήτηση.

«Ανοίγοντας» τις εργασίες, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Κώστας Σπανός, ανέδειξε πλευρές της προβληματικής λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου και τις ευθύνες των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας, με αποκορύφωμα τις παράτυπες διαδικασίες με τις οποίες επιχείρησαν να οδηγήσουν το Εργατικό Κέντρο σε εκλογές τον περασμένο Δεκέμβρη.

...και στην αίθουσα του Συνεδρίου
...και στην αίθουσα του Συνεδρίου
Η συνέλευση ψήφισε και ομόφωνα επικύρωσε την απόφαση της προσωρινής διοίκησης για τον αποκλεισμό των νόθων αντιπροσώπων μιας σειράς σωματείων, αφού εντοπίστηκαν σοβαρές παρατυπίες και προκλητικά νόθες διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, διπλοψηφίες, εκλογές χωρίς εφορευτική επιτροπή, αλλά και κατάλογοι ψηφισάντων με ...πεθαμένους.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Κώστας Δραγώτης, εκπρόσωπος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, ο Αλέκος Θανόπουλος, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ολενίας, ο Γιώργος Δάβουλος, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας (ΟΒΕΣΝΑ), η Αναστασία Αγγελοπούλου, από τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, και η Μήλια Θεοφιλάτου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στους αγώνες που δίνουν στους χώρους τους και τόνισαν πως προσβλέπουν σε ένα Εργατικό Κέντρο που θα παλεύει δίπλα τους.

Η παρέμβαση της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την έναρξη του Συνεδρίου ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, συνδικαλιστής της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», τονίζοντας πως οι εργασίες του γίνονται χωρίς νόθους αντιπροσώπους, «χωρίς αυτούς που για δεκαετίες έκαναν το χατίρι στους εργοδότες της περιοχής μας και κρατούσαν το Εργατικό Κέντρο με ψεύτικους συσχετισμούς».

«Είναι Συνέδριο μάχης και αγώνα», σημείωσε. Χαιρέτισε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες, επισημαίνοντας πως αυτοί είναι οι εγγυητές της μελλοντικής πορείας του. «Τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να πεταχτούν έξω από το Εργατικό Κέντρο η βρωμιά, η απάτη και η νοθεία, για να φύγουν από το σβέρκο της εργατικής τάξης τα τσιράκια της εργοδοσίας. Με την καθοριστική παρέμβαση των εργατών και των σωματείων μπορεί σήμερα να έχουμε ένα Εργατικό Κέντρο μετερίζι στην πάλη των εργαζομένων, το δεύτερο σπίτι τους, και όχι σύμμαχο των αφεντικών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συνοψίζοντας τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας να έρθει το Εργατικό Κέντρο στα χέρια των εργαζομένων περιέγραψε πώς τους τελευταίους μήνες η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση απέκτησε ξανά ζωή και δράση. Απηύθυνε κάλεσμα στους αντιπροσώπους, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια και να συμβάλουν στο να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας.

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» θα αξιοποιήσει κάθε έδρα που θα της δώσουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια να γίνει το Εργατικό Κέντρο στήριγμα για κάθε σωματείο και εργαζόμενο. «Βάζουμε στο επίκεντρο της δράσης μας τα οξυμένα προβλήματα στην περιοχή μας! Τα μικρά και μεγάλα προβλήματα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς», τόνισε και ξεχώρισε στην ημερήσια διάταξη της δράσης τα φαινόμενα απληρωσιάς και εντατικοποίησης της δουλειάς σε κλάδους όπως το Εμπόριο και ο Επισιτισμός - Τουρισμός, το πρόβλημα της ανεργίας και τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και τις ελλείψεις στα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.

Από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων

Τα προβλήματα των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι διεκδικήσεις και οι αγώνες τους βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων που έκαναν οι αντιπρόσωποι στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου.

Από το Σωματείο Σχολικών Φυλάκων, Σχολικών Καθαριστριών και λοιπών Εργατοϋπαλλήλων, ο πρόεδρος Ηλίας Τσούνας χαιρέτισε το Συνέδριο και στηλίτευσε την κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η γραμματέας του σωματείου, Φρόσω Ανδριοπούλου, σημείωσε τα εξής: «Δεν θέλει χτύπημα παρηγοριάς στην πλάτη ο πολίτης της Πάτρας, ο αδικημένος εργαζόμενος. Δεν θέλει σειρά αναμονής σε προγράμματα ημιαπασχόλησης με τη διαμεσολάβηση του υποτιθέμενου προστάτη του, του ίδιου του Εργατικού Κέντρου».

Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο καζίνο, όπου εδώ και τρία χρόνια δίνουν μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων 13 και πλέον μηνών, αναφέρθηκε ο Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουρισμού και Ξενοδοχείων. Επισήμανε ότι αυτή η μάχη δίνεται κόντρα στην εργοδοσία, αλλά και κόντρα στην πλειοψηφία του σωματείου, στην οποία ανήκει και ο Δ. Καραγεωργόπουλος, γνωστός για τη συμμετοχή του στην εκφυλιστική κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο.

Το εργασιακό τοπίο των χαμηλών μισθών στο ύψος των 586 και 511 ευρώ, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της εργολαβικής εργασίας μετέφερε ο Σταμάτης Ανδριόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών. Αναφέρθηκε ακόμα στη μάχη που δίνει το σωματείο, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου, για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Φαρμάκου τόνισε ο Παναγιώτης Αθανασιάδης. Οπως είπε, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 50%, με αυτή των νέων εργαζομένων από μεγάλους βιομηχανικούς χώρους να ξεχωρίζει.

Στη μάχη των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου ενάντια στο συμβιβασμό, στην υποταγή και τους κήρυκές τους στάθηκε ο Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Φριγκογκλάς». Οπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και σε άλλες, έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι το «όραμα» της «ανάπτυξης» και έχουν δει τις συνθήκες ζωής και δουλειάς τους να χειροτερεύουν, την ώρα που τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους γιγαντώνονται.

Στην ευθύνη του Εργατικού Κέντρου να πάρει θέση απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, υπενθυμίζοντας τα σχέδια για τη μεταφορά πυρηνικών στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου, εστίασε ο Αντώνης Ταβουλάρης, από τους Σιδηροδρομικούς.

Τη στάση της προηγούμενης νόθας και εργοδοτικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στηλίτευσε ο Βασίλης Παπασημακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Praktiker». Οπως είπε χαρακτηριστικά, στις εκδηλώσεις - φιέστες τους ήταν προσκεκλημένοι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας και οι διευθυντές της επιχείρησης, ενώ για τους εργαζόμενους περίσσευαν τα κηρύγματα υποταγής και συμβιβασμού.

Στη σταθερή και επίμονη δράση των σωματείων με ταξικό προσανατολισμό για την οργάνωση των εργαζομένων και την αποκάλυψη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Παρίσης, αντιπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών. «Θέλουμε σωματεία καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και όχι σωματεία καρφιά της εργοδοσίας, σε βάρος των εργατών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον κλάδο του Εμπορίου ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλα την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, τους μισθούς των 300 ευρώ και τις «δοκιμαστικές» περιόδους.

Προκλητική εμφάνιση από τους εργοδοτικούς

Κατά τη διαδικασία της εκλογής εφορευτικής εμφανίστηκαν στην αίθουσα οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, που για χρόνια κάθονταν στο σβέρκο των εργαζομένων καταφεύγοντας ακόμα και σε προκλητικά νόθες διαδικασίες.

Με πρόσχημα την κατάθεση ένστασης στην εφορευτική επιτροπή προσπάθησαν να προκαλέσουν ένταση και να ακυρώσουν τη διαδικασία. Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι, με το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», αναγκάζοντας τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Εντύπωση προκαλεί η παρουσία της αστυνομίας, που βρέθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο, ανταποκρινόμενη άμεσα σε ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν οι πρωταγωνιστές. Παρέμβαση έκαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Θανάσης Παφίλης, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και στον αρμόδιο υπουργό, Ν. Τόσκα, αντίστοιχα.

Σειρά πήρε χτες η ΓΣΕΕ, που έσπευσε με δελτίο Τύπου να καταδικάσει την υποτιθέμενη «βίαιη επίθεση» στον Δ. Καραγεωργόπουλο, που είναι εκπρόσωπος Τύπου της. Δεν περιορίστηκε στην αναπαραγωγή των συκοφαντιών για «περιστατικά βίας» και «τραμπουκισμούς» αλλά έκανε ένα βήμα παραπέρα, υπερασπιζόμενη τις πρακτικές νοθείας και ισχυριζόμενη πως «πάνω από τα 2/3 των εκλεγμένων αντιπροσώπων των σωματείων - μελών απαξίωσαν τις εργασίες και απείχαν». Προφανώς η ΓΣΕΕ ως αντιπροσώπους μετρά και αυτούς που εκλέχτηκαν από σωματεία και εργαζόμενους φαντάσματα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ