Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με εκδρομή σε Τρίπολη και Ταΰγετο βράβευσε τους πρωτοπόρους της Οικονομικής Εξόρμησης

Στιγμιότυπο της ξενάγησης στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης
Στιγμιότυπο της ξενάγησης στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης
Εδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ απευθυνόμενοι σε χιλιάδες εργάτες με το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης στο χέρι. Κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα πλατύ άνοιγμα υπερκαλύπτοντας το πλάνο που είχαν θέσει με επίμονη προσπάθεια άνθρωπο τον άνθρωπο, σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές.

Ο λόγος για τις Οργανώσεις του Κόμματος στην Αττική, που κατάφεραν να φτάσουν την υπερκάλυψη του πλάνου της Οργάνωσης στο 130,39% στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Μάλιστα, στη μεγάλη αυτή μάχη είχε αξιοποιηθεί με επιτυχία και η μορφή της άμιλλας ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος, όπως είχε αποφασίσει η ΕΠ της ΚΟ Αττικής, συμβάλλοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. Κριτήρια της άμιλλας ήταν ο βαθμός υπερκάλυψης του πλάνου της κάθε ΚΟ, η προσωπική συνεισφορά των κομματικών μελών («κόκκινα μεροκάματα»), η συγκέντρωση των κομματικών συνδρομών καθώς και ο βαθμός ανταπόκρισης και στράτευσης οπαδών και φίλων του Κόμματος.

Η επιβράβευση για τα πιο πρωτοπόρα μέλη της Οργάνωσης ήταν η εκδρομή σε ιστορικό για το ΚΚΕ τόπο, όπως και έγινε την Κυριακή 20 Μάη, με την επίσκεψη σε Τρίπολη και Ταΰγετο, σε μέρη δηλαδή που φέρουν ανεξίτηλο το αποτύπωμα της αλύγιστης στάσης των κομμουνιστών. Εκεί, στη ράχη του Ταΰγετου, στο μνημείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ βραβεύτηκαν οι τρεις πρωτοπόρες Τομεακές Οργανώσεις της Αττικής.

Στην Τρίπολη

Στην Τρίπολη, στο μνημείο για τους εκτελεσμένους από το Εκτακτο Στρατοδικείο
Στην Τρίπολη, στο μνημείο για τους εκτελεσμένους από το Εκτακτο Στρατοδικείο
Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου στην Τρίπολη, όπου τη δεκαετία του 1940 κρατούνταν μέλη και στελέχη του Κόμματος καθώς και άλλοι αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ, πριν περάσουν από δίκες και οδηγηθούν στις φυλακές ή στο εκτελεστικό απόσπασμα. Την αντιπροσωπία ξενάγησε στους δύο θαλάμους ο δημοτικός υπάλληλος Γιώργος Ζαχαρόπουλος, εξηγώντας με λεπτομέρεια πώς λειτούργησαν οι φυλακές. Τα μέλη του Κόμματος είδαν από κοντά τις επιγραφές στους τοίχους των φυλακών, που έχουν αφήσει οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Ζωγραφιές με θέματα από την καθημερινότητα του λαού, αφιερώσεις, ημερολόγια φυλακής, μηνύματα, υπογραφές κ.ά., όλα πραγματικά ντοκουμέντα για τις συνθήκες κράτησης και τον αγώνα των ανταρτών, την αλύγιστη στάση τους. Οι επισκέπτες διαπίστωσαν από κοντά την εγκατάλειψη αυτού του ιστορικού τόπου αφού οι φθορές στους τοίχους είναι πολύ μεγάλες και βάζουν σε κίνδυνο την πολύτιμη κληρονομιά που άφησαν οι φυλακισμένοι.

Ευχαριστώντας τον Γ. Ζαχαρόπουλο για την ξενάγηση και τη συμβολή του στην ανάδειξη αυτών των ντοκουμέντων, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, του πρόσφερε τη συλλεκτική έκδοση - φάκελο που έχει επιμεληθεί η ΚΕ με κάρτες και εικαστικά έργα από εξορίες και φυλακές, στο πλαίσιο των 100χρονων του ΚΚΕ.

Ο Χρ. Μπάθας, Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου παραλαμβάνει τιμητικά τη σημαία του Κόμματος
Ο Χρ. Μπάθας, Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου παραλαμβάνει τιμητικά τη σημαία του Κόμματος
Η επίσκεψη στην πόλη συνεχίστηκε στο μνημείο που έχει στήσει το Κόμμα, δίπλα στον Αϊ - Θανάση, στο χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης (1947 - 1949) και ενταφιάζονταν οι εκτελεσμένοι.

Εκεί, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Τους υποδέχθηκε με τα λόγια της ηρωίδας του Κόμματος Αθηνάς Μπενέκου, λέγοντας ότι η επίσκεψη εκεί κάνει πραγματικότητα όσα η ίδια είπε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις 8 Δεκέμβρη του 1947: «Εδώ στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα έρχονται τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια. Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Ο Ν. Γόντικας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΟ Αττικής για τις εκτελέσεις που έγιναν εκεί. Οπως είπε, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές κρατούνταν φυλακισμένοι στις φυλακές που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το μνημείο. Από εκεί μεταφέρονταν στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου για να περάσουν από δίκη και επέστρεφαν για την εκτέλεση. Η στάση των ηρώων του Κόμματος και του εργατικού κινήματος γίνεται ακόμα πιο συγκλονιστική αν σκεφτεί κανείς ότι οι φυλακισμένοι έβλεπαν από τα παράθυρα των κελιών τους τις μεταγωγές, τις εκτελέσεις και το θάψιμο των νεκρών συντρόφων τους, κι αυτό ήταν μια ακόμα προσπάθεια του αστικού κράτους να κάμψει το ηθικό τους.

Από την εκδήλωση στο μνημείο της 3ης Μεραρχίας
Από την εκδήλωση στο μνημείο της 3ης Μεραρχίας
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ξεπερνούν τους 600 όσοι είναι εκτελεσμένοι και θαμμένοι σε αυτήν την έκταση, και γι' αυτό «όχι τυχαία, το Στρατοδικείο της Τρίπολης έμεινε γνωστό ως "θανατοδικείο" λόγω του μεγάλου αριθμού των θανατικών ποινών που εξέδωσε».

Το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε, επίσης, τη διεκδίκηση να απαλλοτριωθεί όλος αυτός ο ιστορικός χώρος εκτέλεσης και ταφής κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών και να διαμορφωθεί σε πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων, σε πάρκο «Αλύγιστων του Μοριά».

Η σύντομη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Βράβευση των πρωτοπόρων στην καρδιά του Ταΰγετου

Εκεί, μέσα στην καρδιά του Ταΰγετου, δεσπόζουν από το Μάη του 2017 οι μορφές και τα ονόματα των διοικητών της 3ης Μεραρχίας, της 22ης Ταξιαρχίας, των Περιφερειακών Αρχηγείων και των πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Στέφανος Γκιουζέλης, αντιστράτηγος, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ, Διοικητής της 3ης Μεραρχίας, ο Βαγγέλης Ρογκάκος, αντισυνταγματάρχης, πολιτικός επίτροπος, ο Κώστας Κανελλόπουλος, αντισυνταγματάρχης, και ο Κώστας Μπασακίδης, συνταγματάρχης, που ήταν η ηγεσία της 3ης Μεραρχίας. Η αντιπροσωπεία της ΚΟ Αττικής τίμησε με την παρουσία της εκεί τους περισσότερους από 5.000 νεκρούς του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, αναδεικνύοντας πλευρές του αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή. Οπως είπε, «σε όλη την Πελοπόννησο δόθηκαν δεκάδες μικρές και μεγάλες μάχες, άνισες τις πιο πολλές φορές, απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε την πλουσιοπάροχη στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού σε πολεμικό υλικό, σε στρατιωτικά και οικονομικά μέσα». Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε στη δράση της 3ης Μεραρχίας, αλλά και στην οργάνωση της κοινωνικοπολιτικής ζωής στον ελεύθερο Μοριά, με τους λαογέννητους θεσμούς (Λαϊκά Συμβούλια, Λαϊκή Πολιτοφυλακή, Λαϊκά Δικαστήρια), που αντιμετώπισαν πλήθος λαϊκών προβλημάτων. «Ακόμα μια σειρά επιθετικές ενέργειες του ΔΣΕ, όπως το κάψιμο τραπεζών, εφοριών, αγρονομείων, ειρηνοδικείων, σταθμών της χωροφυλακής, η "διαγραφή" χρεών των φτωχών χωρικών της Πελοποννήσου έδωσαν σημαντικό κύρος και αναδείκνυαν το ταξικό περιεχόμενο του αγώνα του ΔΣΕ», σημείωσε ο Π. Παπαγεωργόπουλος.

Συνέχισε με αναφορές στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού με την κωδική ονομασία «Σχέδιο Περιστέρα», στις οποίες 50 χιλιάδες στρατιώτες, χωροφύλακες και παρακρατικοί εξόντωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών του ΔΣΕ.

Το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ότι αυτή η ηρωική δράση του ΔΣΕ εμπνέει τους σημερινούς κομμουνιστές και τόνισε: «Η ανταπόκρισή μας με ζήλο και αυταπάρνηση στα σημερινά καθήκοντα της δράσης του Κόμματός μας αποτελεί την καλύτερη τιμή και συνέχεια των παρακαταθηκών που άφησε η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης. Ενα τέτοιο καθήκον είναι και η οικονομική δουλειά. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης ενός επαναστατικού κόμματος. Αποτελεί στοιχείο δεσμών των κομμουνιστών με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που δίνουν από το υστέρημά τους για να ενισχύσουν τη δράση του ΚΚ (...)».

Στη βράβευση που ακολούθησε, η Λ. Ράζου παρέδωσε στις πρωτοπόρες Οργανώσεις τιμητικές πλακέτες, και ειδικά στην πρώτη, την ΤΟ Αθήνας - Γαλατσίου, τιμητικά τη σημαία του Κόμματος. Οι Οργανώσεις που βραβεύτηκαν είναι κατά σειρά οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού και η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

Στεφάνια στο χώρο του μνημείου κατέθεσαν εκ μέρους του Κόμματος η Λ. Ράζου και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Αλέκος Ελευθερίου, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με φαγητό σε κοντινό εστιατόριο, με θέα τις κορφές και τα λαγκάδια του επιβλητικού Ταΰγετου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η 3η Μεραρχία του ΔΣΕ έχει πλέον το μνημείο της ψηλά στον Ταΰγετο(2017-05-30 00:00:00.0)
Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Λακωνία(2017-05-24 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λακωνία(2017-05-14 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2012-11-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε τόπους που μεγαλούργησε το ΚΚΕ(2010-06-25 00:00:00.0)
Προσφέρουν στο ΚΚΕ(2010-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ