Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2018 - αριθ. φύλλου: 13003

Τι γυρεύει στον Αραξο ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ;

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για τη μεταφορά και αποθήκευση στη βάση πυρηνικών όπλων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας


ΣΕΛ.  3
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Πάτρα, 6 - 8 Ιούλη, το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Τρία στρατιωτικά αεροδρόμια λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Στην παραλία του Αλισσού η κατασκήνωση


ΣΕΛ.  11

Να δοθεί απάντηση στο «σχέδιο ανάπτυξης» που συνθλίβει λαϊκές ανάγκες

Νέα αντιλαϊκά μέτρα και προνόμια για το κεφάλαιο είναι οι δύο πυλώνες της «αναπτυξιακής στρατηγικής» που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου

  • Διαβεβαιώσεις ότι τα ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν να αποδίδουν για το κεφάλαιο και μετά τη λήξη του μνημονίου, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις χωρίς ημερομηνία λήξης, σε Φορολογικό, Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Υγεία - Πρόνοια, περιέχει το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε χτες.
  • Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, κλιμακώνονται τις επόμενες μέρες η δραστηριότητα των συνδικάτων για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και οι πρωτοβουλίες κοινής δράσης με αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ.

ΣΕΛ.  4   -   5,    9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θηλιά στο λαό

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει προσδοκίες στους ανθρώπους του μόχθου για «ένα καλύτερο αύριο που έρχεται», μετά την τυπική ολοκλήρωση του μνημονίου, είναι προκλητική. Για παράδειγμα, παρουσιάζοντας προχτές στο υπουργικό συμβούλιο το περιβόητο «αναπτυξιακό σχέδιο», ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε φράσεις όπως «από την ευημερία των δεικτών στην ευημερία των ανθρώπων», «ο κόσμος της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών, του πολιτισμού πρέπει να κατέχει τα κλειδιά της χώρας».

Την ίδια ώρα, όμως, με την ομιλία του επιβεβαίωνε πως η «μεταμνημονιακή εποχή» για το λαό περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς και η μνημονιακή. Δηλαδή, διατήρηση και ενίσχυση όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Αλλωστε, το «αναπτυξιακό σχέδιο», που είναι στο επίκεντρο ενός νέου κυβερνητικού επικοινωνιακού μπαράζ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο «οδικός χάρτης» για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η επίθεση στο λαό σε όλα τα μέτωπα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πλειστηριασμοί: Στο προσχέδιο του «αναπτυξιακού σχεδίου», που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, ενσωματώνονται τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζικών ομίλων αναφορικά με τους στόχους τους, για το πώς τα επόμενα χρόνια θα «καθαρίσουν» με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των λαϊκών νοικοκυριών. Με απλά λόγια, ένα από τα μέτρα που προβλέπει, είναι η κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Θυμίζουμε ότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα μετρά ήδη 9.198 περιπτώσεις πλειστηριασμών, που μέχρι το Δεκέμβρη υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί. Και μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν δάνεια και χρέη προς τις τράπεζες, ωστόσο και οι δήμοι, πλέον, εδώ και μερικές βδομάδες, μπορούν να βγάζουν «στο σφυρί» κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για χρέη που προκύπτουν ακόμα κι από μια κλήση της δημοτικής αστυνομίας!

Θυμίζουμε, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία για την 3η «αξιολόγηση», μέχρι το 2022 προβλέπεται να γίνουν 130.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και χιλιάδες απ' αυτούς αφορούν λαϊκές κατοικίες. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είναι έτοιμη η νέα δέσμη μέτρων για τη θωράκιση του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας.

Τι προβλέπει; Υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, αυτόματη άρση της παρεχόμενης προστασίας, αυτόματη έξοδο από δικαστική προστασία. Με απλά λόγια, οι τράπεζες θα ψάχνουν να βρουν ό,τι ψίχουλο υπάρχει και δεν υπάρχει, από αυτά που έχουν απομείνει στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, και θα το παίρνουν ανεμπόδιστα, στο όνομα της εξυπηρέτησης του δανείου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, προωθείται η άρση ακόμα και αυτής της ελάχιστης προστασίας που παρέχει ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη, αν τα «τσακάλια» των τραπεζών εκτιμήσουν ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα από άλλες πηγές να εξυπηρετήσει το δάνειο. Ακόμα κι αν κάποιος θελήσει να μεταβιβάσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, για να σώσει ό,τι σώζεται από τα «κοράκια», αυτό θα σημαίνει αυτόματα απόρριψη της αίτησής του.

Κάπως έτσι βιώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια το «πέρασμα» από τη μνημονιακή στη «μεταμνημονιακή» εποχή που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και είναι επιτακτική ανάγκη, απέναντι στα μνημόνια διαρκείας, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί επαγγελματίες και αγρότες να οργανώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα, ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, παλεύοντας για ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Σημαντική αγωνιστική πρωτοβουλία ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
  • Με συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Γεωργίου, κορυφώθηκαν οι δραστηριότητες που οργάνωσαν χτες ο δήμος, σωματεία και φορείς.
  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας από το πρωί, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη, σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΔΟΥ, Εθνική Τράπεζα και ΕΦΚΑ.

ΣΕΛ.  7


ΚΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συγκέντρωση για το Πεδίον του Αρεως

ΣΕΛ.  8
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος


ΣΕΛ.  17
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης σήμερα για Υγεία - Πρόνοια

ΣΕΛ.  10
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειος στο επίκεντρο

ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ