Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραμπούκικη επίθεση από φασιστοειδή στον Γ. Μπουτάρη

Την κατηγορηματική του καταδίκη εξέφρασε ο Γ. Δελής, δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής του ΚΚΕ

MotionTeam

Επίθεση από φασιστοειδή δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, το Σάββατο 19/5, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ομάδα τραμπούκων φασιστών τον προπηλάκισε και τον χτύπησε την ώρα που είχε μεταβεί στον Λευκό Πύργο για την επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας. Μετά την επίθεση, ο Γ. Μπουτάρης οδηγήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Για προληπτικούς λόγους νοσηλεύτηκε και πήρε εξιτήριο το πρωί της επομένης.

Την Κυριακή 20/5 συνελήφθησαν 4 άτομα (δύο 20χρονοι, ένας 36χρονος και ένας 17χρονος), που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο επεισόδιο. Οι 3 από τους 4 πήραν προθεσμία και απολογούνται αύριο Τετάρτη, παραμένοντας κρατούμενοι. Ο 17χρονος παραπέμπεται σε δικαστήριο ανηλίκων και αφέθηκε ελεύθερος. Νωρίτερα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, τόσο για τους φυσικούς όσο και για τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη καταδίκασε σε χτεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με απόντες τους συμβούλους της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Η επίθεση καταδικάστηκε επίσης από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων και από πολλούς άλλους φορείς.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Δελής, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε την απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης. Οπως είπε, «τέτοιες ενέργειες, κατά τη γνώμη μας απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν και δεν θα μπορούσαν να εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων, δεν εκφράζουν και δεν θα μπορούσαν να εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. (...) Ας σκεφτούμε όμως όλοι, με αφορμή την προχτεσινή απαράδεκτη και βάρβαρη επίθεση, τι μήνυμα άραγε στέλνουν οι προσκλήσεις στη Χρυσή Αυγή από θεσμικά όργανα του κράτους να παρίστανται σε εκδηλώσεις τους; Ας σκεφτούμε, τι μήνυμα στέλνουν στους φασίστες τραμπούκους αποφάσεις δικαστηρίων όπως η πρόσφατη του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που έφτασε να καταδικάσει τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, επειδή έκανε δηλώσεις ενάντια στη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι είναι ανεπιθύμητη σε αυτήν την πόλη; Ολα αυτά δεν φουσκώνουν άραγε τα πανιά της Χρυσής Αυγής, τα πανιά των τραμπούκων; Δεν δείχνουν ότι υπάρχουν τμήματα του κρατικού μηχανισμού που τηρούν τουλάχιστον στάση ανοχής ενάντια στην εγκληματική της δράση;

Βία και έγκλημα, τελικά, κύριε δήμαρχε, είναι ο φασισμός και ο ναζισμός. Και αυτό αποδείχθηκε και στην προχτεσινή επίθεση, και μην αναζητείς τραμπούκους στις ηγεσίες όλων των κομμάτων, όπως είπες. Είναι γνωστό ότι είμαστε η "Λαϊκή Συσπείρωση", η παράταξη του ΚΚΕ, οι πιο αδιάλλακτοι, οι πιο συνεπείς στρατηγικοί αντίπαλοι της αντιλαϊκής πολιτικής του κ. Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης, μιας πολιτικής που εναρμονίζεται μια χαρά με την κυρίαρχη κάθε φορά κεντρική πολιτική. Σήμερα όμως, ειδικά σήμερα, νομίζουμε ότι έχει αξία να καταδικάσουμε απερίφραστα τις τραμπούκικες και φασιστικές επιθέσεις ενάντια στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης. Τέτοιες επιθέσεις είναι ξένες, εχθρικές στη δράση και την πρακτική του οργανωμένου λαϊκού κινήματος».

  • Σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε ο Γ. Μπουτάρης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ