Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αλλαγές για Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο αποτελεσματική στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Για την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση στην Τοπική Διοίκηση συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να μην κρύβει ότι πρόκειται για προσαρμογές αναγκαίες ώστε να διαμορφωθούν εκείνα τα σχήματα που σε τοπικό επίπεδο θα υπηρετήσουν το στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου και της περιβόητης παραγωγικής ανασυγκρότησης: «Αυτόν το μεγάλο στόχο, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου, μόνο αυτοδιοικητικά σχήματα πλατιά προοδευτικά, δημοκρατικά, μπορούν με αξιοπιστία να υπηρετήσουν».

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου «Κλεισθένης 1», ο Αλ. Τσίπρας ιεράρχησε ως πρώτο τη θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των εκλογών στην Τοπική Διοίκηση, ομολογώντας ότι για την κυβέρνηση συνιστά εργαλείο επίτευξης αναγκαίων συγκλίσεων: «Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων, που ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητες, καθώς πρόκειται για ένα πεδίο όπου το είδος και το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει βέλτιστες λύσεις, άρα και τις συναινέσεις για να επιτευχθούν οι βέλτιστες λύσεις».

Ως δεύτερη σημαντική αλλαγή παρουσίασε τον ορισμό των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων «στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα Συμβούλια», γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι «οι συνεργασίες που αναπτύσσονται θα πρέπει να μπορούν να αποτυπωθούν και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από την πλευρά όλων των συνεργαζόμενων, χωρίς τους μέχρι τώρα περιορισμούς».

Τρίτη αλλαγή, το μέτρο για κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, όπου θα εκλέγεται πρόεδρος και το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο.

Και τέταρτη αλλαγή η ενεργοποίηση του θεσμού των δημοψηφισμάτων και η επέκτασή του σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διαλόγου μέσα στην κοινωνία, αλλά και συνυπευθυνότητας στις αποφάσεις».

Ενόψει των εκλογών του χρόνου το φθινόπωρο, ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε στον κομματικό μηχανισμό να δουλέψει με «στόχο να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας» και να «βοηθήσουμε να αποτυπωθούν οι οργανικές μας σχέσεις με τα τοπικά και τα θεματικά κινήματα, να επιδιώξουμε συγκλίσεις με ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που βεβαίως αφορά το σύνολο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα και γι' αυτό εκδηλώνονται έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ωστόσο αυτές οι αντιπαραθέσεις λειτουργούν και αποπροσανατολιστικά για το λαό και κρύβουν την πραγματική στόχευση της «μεταρρύθμισης». Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον φόρους, με την ένταξη των Υπηρεσιών Πρασίνου στην κατηγορία των ανταποδοτικών, που από το 2019 θα οδηγήσει σε αύξηση των τελών πάνω από 50%, δίπλα στις πληρωμές για την καθαριότητα και τον φωτισμό, που ήδη είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ανοίγει και με αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για τη σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και για τη νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Μέσα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η διαδικασία αποσύνδεσης της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, ενώ αντίστροφα η ανταποδοτικότητα και η επιχειρηματικότητα αναδεικνύονται σε κύριες πηγές εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ