Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Παζάρια και επιτάχυνση σε αμερικανοΝΑΤΟικό φόντο

Πέμπτη και Παρασκευή ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ υπό τον Μ. Νίμιτς

Copyright 2018 The Associated

Πέμπτη και Παρασκευή ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ υπό τον Μ. Νίμιτς
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στο φόντο των σχεδίων που επιταχύνονται για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πενς, ο οποίος του «θύμισε» ότι «ο χρόνος μετράει», σε ό,τι αφορά την εν λόγω διευθέτηση.

Το «κουκούτσι» αυτό του ευρωατλαντικού σχεδίου που υπηρετεί, για λογαριασμό του οποίου παζαρεύει ακόμα και προτάσεις για το ονοματολογικό που ανοίγουν την πόρτα σε αλυτρωτισμούς της γείτονος, όπως η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», προσπαθεί να «καμουφλάρει» η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και την - τηλεφωνική - ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί αναζήτησης «μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις», ενώ φέρεται να υποστήριξε ως «απαραίτητη προϋπόθεση» τη «συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ενωση Κεντρώων με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους έσπευσαν πάντως να απορρίψουν την πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», ενώ αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε σε σημείωμά του ότι «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes (...) Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος, επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με συνταγματική αναθεώρηση».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ, ενημερώνοντας το Σάββατο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας του, υποστήριξε ότι οι δύο κυβερνήσεις «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι ο πιθανός συμβιβασμός», προσθέτοντας: «Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για τη χρήση της στο εσωτερικό» (erga omnes).

Επιτάχυνση ζητούν οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, την επίσπευση της διαδικασίας, ώστε να «τρέξουν» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που υπηρετεί η κυβέρνηση, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, «ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη», ενώ «ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», την ευρωατλαντική δηλαδή «σταθερότητα», που οξύνει τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή και ευρύτερα.

Εξάλλου, Πέμπτη και Παρασκευή, 24 - 25 Μάη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ