Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΙΣΣΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Εκδήλωση τιμής για τους 18 εκτελεσμένους της περιοχής

Εκδήλωση του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στη θέση Πασχάλι, στο Χρισσό Φωκίδας, προς τιμήν των 18 εκτελεσμένων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Μάη. Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συμμετείχαν νεολαίοι, εργαζόμενοι, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής καθώς και οικογένειες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αλλά και των 18 εκτελεσμένων. Επίσης, παραβρέθηκε και ο Θύμιος Πολυζώης, παλαίμαχος αγωνιστής, μέλος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε η Εύα Αρβανιτοπούλου, εκπαιδευτικός, η οποία παρουσίασε το ιστορικό. Οπως ανέφερε, σε τούτο το σημείο, στις 17 Απρίλη του '44, οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν, με βάση την «αρχή της συλλογικής ευθύνης», σε αντίποινα χτυπήματος των ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον τους, 18 πατριώτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και τον αγωνιστή παπά του χωριού Βελεσιώτες, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον γιο του Κώστα, παππού και θείο αντίστοιχα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε η ομιλήτρια, οι 18 εκτελεσμένοι ήταν μέλη του Γ' Τάγματος, του 9ου Λόχου, ο οποίος είχε ως αποστολή το χτύπημα των Γερμανών από την Αράχοβα μέχρι την Αμφισσα. Η ηλικιακή σύνθεση αυτού του λόχου ήταν από 19 έως 20 χρόνων.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Ανάγνος Βασιλόπουλος, μέλος του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του κλήρου και κυρίως του μικρού κλήρου, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Σπανόπουλος, μέλος του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καλύτερη τιμή στη μεγάλη αυτή εποποιία του λαού μας είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φουντώσουν παντού η αντίσταση και οι αγώνες των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά, να περάσουν στην αντεπίθεση μπροστά στην πρωτοφανή επιδρομή που δέχονται η ζωή και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους από την αντεργατική πολιτική, να απελευθερωθεί οριστικά ο λαός μας από το ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, την πηγή των σημερινών δεινών τους.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ