Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στην ατζέντα επικίνδυνα σχέδια και ρόλοι

Ολα τα θέματα που «καίνε» τις ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε σχέση με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει σε αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρίσκονταν σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας και επισήμως την ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις με τον Πομπέο εστίασαν σε θέματα της λεγόμενης διμερούς συνεργασίας και στο πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, σχεδιασμοί στους οποίους η κυβέρνηση έχει αναδειχθεί «σημαιοφόρος», εξυπηρετώντας τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Διόλου τυχαία, άλλωστε, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» γιατί ο Ν. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Βρετανό, που υποδέχεται ο Πομπέο στον περιορισμένο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σημειωτέον, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε νωρίτερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του την περιοχή, εξ ου και το Μάρτη περιόδευσε διαδοχικά σε Πρίστινα, Σκόπια, Βελιγράδι, Αθήνα και Λευκωσία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνικές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, δίνοντας το στίγμα των επαφών στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της νέας ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αντιλαμβάνεται «τον εδραιωμένο και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως κύριου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επικίνδυνες αποστολές που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στο ίδιο μοτίβο, σήμερα Τρίτη ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic - Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αύριο Τετάρτη, ο Ν. Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, θέμα για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερο «ενδιαφέρον», στην προοπτική ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ