Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία και για τα Ενεργειακά

Τα κομμάτια που έλειπαν από την εγχώρια αγορά Ενέργειας για την ολοκλήρωση του «παζλ» της «απελευθέρωσης» συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σχετικά με τη ΔΕΠΑ συμφωνήθηκε να υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε εμπορία και διαχείριση δικτύου, με το Δημόσιο να διατηρεί χαμηλό ποσοστό στο κομμάτι της εμπορίας και μεγαλύτερο στα δίκτυα.

Η λεγόμενη «χρέωση προμηθευτή» - το ποσό που καταβάλλουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού στον ειδικό λογαριασμό που επιδοτεί τις ΑΠΕ - θα διατηρηθεί μέχρι το 2020, οπότε και θα υπάρξει νέος τρόπος ενίσχυσης των ΑΠΕ, μέσω του μηχανισμού των «πράσινων» πιστοποιητικών (σύστημα βάσει του οποίου κάθε προμηθευτής υποχρεούνται ένα μέρος της Ενέργειας που πουλά στους καταναλωτές να προέρχεται από ΑΠΕ).

Για το σύστημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ» αποφασίστηκε η μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων κατά 50% όταν γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οριστική κατάργησή τους όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το «μοντέλο - στόχος» της ΕΕ για τις αγορές ηλεκτρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ