Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν θα αφήσουν να γίνει σιδερόφραχτο εργασιακό γκέτο το λιμάνι

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε σιδερόφραχτο εργασιακό γκέτο, όπως επιδιώκουν οι εφοπλιστές, η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ (δηλαδή η COSCO) και η κυβέρνηση, έστειλαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά.

Στη διάρκεια πορείας που έγινε μέσα στο λιμάνι, στο πλαίσιο του μαζικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι, σε μία συμβολική κίνηση, ξήλωσαν την ειδική σιδερένια περίφραξη που έχουν εγκαταστήσει ΟΛΠ και υπουργείο Ναυτιλίας από τις αρχές του Μάρτη στις πύλες Ε2 και Ε4, μπροστά στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, εμποδίζοντας κάθε πρόσβαση.

Επιδεικνύοντας τα αντιδραστικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης απέναντι στη δράση των ταξικών συνδικάτων, το υπουργείο Ναυτιλίας έσπευσε χτες να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «υλικές ζημιές» που προκλήθηκαν στη διάρκεια της πορείας «στον χώρο διαχείρισης ασφάλειας πλοίων (ISPS)», αναφέροντας πως «προανάκριση διενεργείται από την οικεία λιμενική αρχή».

Να σημειωθεί ότι ο ISPS Code (International Ships & Port Facility Security Code - Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων), που θέτουν ΟΛΠ - COSCO σε λειτουργία στο λιμάνι του Πειραιά, με πρόσχημα την ασφάλεια, χαρακτηρίζει παράνομη «κάθε πράξη προθέσεως η οποία μπορεί να βλάψει πλοία, το φορτίο τους και τις λιμενικές εγκαταστάσεις». Μια διατύπωση που «χωράει» εύκολα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης (π.χ. με τη γνωστή επίκληση στα «ευπαθή φορτία» η οποία επιστρατεύεται κάθε φορά που απεργούν οι ναυτεργάτες).

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Θανάσης Ευαγγελάκης, επισημαίνει σχετικά:

«Κεφάλαιο και κυβέρνηση επιδιώκουν κάθε χώρο δουλειάς να τον μετατρέψουν σε εργασιακό κάτεργο, με εργάτες χωρίς δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η σιδερόφραχτη περίφραξη του λιμανιού του Πειραιά, που σηματοδοτεί την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής από την COSCO, τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των λιμενεργατών, με στόχο την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν στις 20/3 σε συμβολική πράξη, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι αν επιχειρήσουν ξανά να κλείσουν το λιμάνι θα μας βρουν μπροστά τους. Η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν στα καράβια και σε όλους τους χώρους δουλειάς δεν θα μείνει αναπάντητη.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ναυτεργάτες να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στη φοροεπιδρομή, στην ανεργία. Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ