Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Νερό στ' αυλάκι για παραπέρα μείωση οργανικών συνθέσεων

Απολύσεις ναυτεργατών γίνονται ήδη στη γραμμή της Αδριατικής

Την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας στα καράβια, με την πλήρη «απελευθέρωση» των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων και την επίσπευση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, συζήτησαν προχτές ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης με το κλιμάκιο της τρόικας, στη διάρκεια συνάντησης στο ΥΝΑ.

Σε ό,τι αφορά τις οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος και ειδικοτήτων) των πλοίων, που είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών και τις ΣΣΕ, ο υπουργός σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι «ζήτησαν να μειώσω περαιτέρω τις υποχρεωτικές συνθέσεις των πληρωμάτων των καραβιών. Τους απάντησα ότι κάναμε μια τέτοια μείωση ήδη, στην Αδριατική», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση έχει βάλει το νερό στ' αυλάκι για παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, με άμεση αντανάκλαση στις συνθήκες ασφάλειας πάνω στα καράβια για εργαζόμενους και επιβάτες.

Για παράδειγμα, σε έξι επιβατηγά πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, με βάση αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, άρχισε ο διωγμός των ναυτεργατών με δικαιώματα για να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, χωρίς κανένα δικαίωμα, θύματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Οι υπουργικές αποφάσεις επιβάλλουν από τα 6 πλοία την απόλυση συνολικά 214 ναυτεργατών σε σύνολο 500 που εργάζονται. Ηδη από πλοίο «HELLENIC SPIRIT» της γραμμής, πρόσφατα απολύθηκαν 13 ναυτεργάτες.

Στα ακτοπλοϊκά έχει ψηφιστεί ο νόμος 4150, που πέρα από τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, ορίζει και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ ήδη η εταιρεία «ΑΤΤΙΚΑ» έχει αρχίσει να εφαρμόζει ατομικές συμβάσεις στα πλοία της.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, υπουργός και τρόικα συμφώνησαν ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν, ειδικά σε ό,τι αφορά τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός σημείωσε ότι «περιμένουμε από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος» και ότι για τον ΟΛΠ «επισήμως κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον» πέρα από την COSCO.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ