Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποσύρθηκε η τροπολογία για τους μετόχους σε ναυτιλιακές

Το διαχρονικό σκάνδαλο είναι τα προνόμια που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος

Η τροπολογία της κυβέρνησης είχε στόχο να διευκολύνει συσσωρευμένα κεφάλαια να «πέσουν» στη ναυτιλία
Η τροπολογία της κυβέρνησης είχε στόχο να διευκολύνει συσσωρευμένα κεφάλαια να «πέσουν» στη ναυτιλία
Αποσύρθηκε προσωρινά η σκανδαλώδης φιλεφοπλιστική τροπολογία με την οποία οι υπόχρεοι για δήλωση «πόθεν έσχες» (πολιτικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, κρατικοί λειτουργοί κ.ά.) δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, που εισηγήθηκε την τροπολογία δήλωσε στη Βουλή ότι την αποσύρει προσωρινά, αλλά υπερασπίστηκε το περιεχόμενό της λέγοντας ότι «ενδεχομένως να επανέλθουμε ύστερα από διαβούλευση με τα κόμματα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων». Κατά τον υπουργό, πίσω από την τροπολογία δεν «υποκρύπτεται καμία υπόγεια διαδρομή και καμία εύνοια», αλλά, αντίθετα, στόχος της ήταν οι αυξήσεις κεφαλαίων στις ναυτιλιακές εταιρείες να είναι μεγαλύτερες και να γίνονται ταχύτατα, αφού, όπως κυνικά ομολόγησε, «η πολιτεία διαχρονικά αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους μετόχους για λόγους εθνικής σημασίας».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ήθελε με την τροπολογία να φέρει για επένδυση στη ναυτιλία συσσωρευμένα κεφάλαια, εξασφαλίζοντας στους επενδυτές ότι κανένας δε θα ρωτήσει πού τα βρήκαν. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε:

«Το διαχρονικό σκάνδαλο είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, η ασυλία την οποία έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα κίνητρα, οι παροχές και η σκανδαλώδης φορολογική ασυλία την οποία έχει. Εμείς λέμε κατηγορηματικά ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα προνόμια και να παλέψει ο λαός για την κατάργηση των προνομίων, απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και όχι μόνο να μην επανέλθει, αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε και τη συνολική κατάργηση των προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Γενναιόδωρος στους εφοπλιστές ήταν και ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Μεταξύ άλλων είπε:

«Ως πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, που θα αναπτύξουν περαιτέρω τον κλάδο και κυρίως θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, αλλάζουμε τα μεταφορικά δεδομένα της χώρας μας, προωθώντας την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών πλοίου - σιδηροδρόμου. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη υπογραφή Συνυποσχετικού Συμφώνου με την Ελληνική Ναυτιλιακή Κοινότητα. Σε μια κρίσιμη και δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για την Ελλάδα, αναμένουμε από το σύνολο του εφοπλιστικού κόσμου να συμμετάσχει στη διαδικασία συνεισφοράς, που τρέχει παράλληλα με τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις» (!)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ