Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

Μπορεί το τέλος του καλοκαιριού να έχει αμβλύνει κάπως τις ανάγκες σε νερό, τα στοιχεία όμως που συγκεντρώνονται από τις λαϊκές επιτροπές με αφορμή τις εντολές για διακοπή σύνδεσης που στέλνουν οι ανά την Ελλάδα εταιρείες ύδρευσης μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ' έναν διαρκή εφιάλτη για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντιγράφουμε τα στοιχεία από έναν μικρό δήμο: Σε σύνολο 24.996 υδρομέτρων σε όλο το δήμο, ο αριθμός των οποίων καθυστερεί η εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών μέσα στο 2013 είναι 8.350, δηλαδή περίπου το 1/3. Εχουν ήδη γίνει 75 διακοπές παροχής νερού, ενώ έχουν ρυθμιστεί μόνο 684 οφειλές από ένα σύνολο 1.100, που έχουν ειδοποιηθεί ότι αν δεν κάνουν διακανονισμό θα τους κοπεί το νερό.

Το νερό και το ρεύμα είναι οι πρώτοι λογαριασμοί που πληρώνονται σε κάθε σπίτι. Οταν αυτοί οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν. Η διακοπή της σύνδεσης οδηγεί σε φρικώδεις καταστάσεις, γι' αυτό και το αίτημα για άμεση επανασύνδεση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όσες εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχει διακοπεί η υδροδότηση, είναι απόλυτο.

Δεν φτάνει όμως μόνο η επανασύνδεση. Επιβάλλεται η μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες και αγρότες. Η κατάργηση του ΦΠΑ, του συντελεστή 80% και των παγίων σε ύδρευση και αποχέτευση. Η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους άνεργους και τις ευπαθείς ομάδες (άπορους, πολύτεκνους, ανάπηρους, νεφροπαθείς κ.λπ.) με δίκαια και επαρκή εισοδηματικά κριτήρια. Επιβάλλεται η πλήρης κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων διαχείρισης του νερού, η δημιουργία ενιαίων δημόσιων φορέων διαχείρισης νερού, μελέτης και κατασκευής δημόσιων έργων, ενέργειας κ.λπ., για τη μείωση του κόστους που φορτώνεται στις πλάτες μας. Αυτά είναι τα αιτήματα που προβάλλουν οι λαϊκές επιτροπές, αιτήματα που έρχονται να συναντήσουν το κεντρικό αίτημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης που προς το παρόν είναι υπό κρατικό ή δημοτικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ