Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Κάλεσμα αγώνα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Οι πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν με Μέρα Δράσης στις 25 Απρίλη

Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο, επισημαίνει το Συνδικάτο και καλεί σε οργάνωση και αγώνα
Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο, επισημαίνει το Συνδικάτο και καλεί σε οργάνωση και αγώνα
Κάλεσμα αγώνα για το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και τις «πλάτες» που κάνουν σε αυτήν οι αστικές κυβερνήσεις, απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να κηρύξει την 25η Απρίλη ως μέρα παναττικής δράσης για το θέμα, κατά την οποία θα κορυφωθούν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα του κλάδου, σε όλη τη χώρα, να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, ώστε να μετατραπεί η 25η Απρίλη σε πανελλαδική μέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να προχωρήσει ο συντονισμός για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων.

«Κόστος» και εμπόδιο στο «επιχειρηματικό περιβάλλον» τα μέτρα προστασίας των εργατών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας, ο κλάδος του Μετάλλου, είναι από τη φύση του ένας κλάδος που η εργασία διεξάγεται κάτω από σκληρές, επικίνδυνες και πολλές φόρες αντίξοες συνθήκες.

Είμαστε ανάμεσα στους κλάδους με τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες και τα περισσότερα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ατυχημάτων, όμως, δεν οφείλεται, όπως προσπαθούν να πείσουν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της, στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, μόνο ή κυρίως στη φύση της δουλειάς μας.

Η βασική αιτία αυτού του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος των μεταλλεργατών είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της εργοδοσίας των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς σαν "κόστος" που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από το ίδιο μετερίζι και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή, αντιμετωπίζουν το θέμα σαν εμπόδιο στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, στην οποία είναι ταγμένες. Με αυτό το κριτήριο αρνούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να είναι αποτελεσματικοί.

Είμαστε όμως και από τους κλάδους που χτύπησε η κρίση από την πρώτη στιγμή, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση. Είδαμε δεκάδες επιχειρήσεις να μετακυλούν τις επιπτώσεις από την κρίση στις δικές μας πλάτες και για να σώσουν την ανταγωνιστικότητά τους να επιτίθενται στις κατακτήσεις μας, στα δικαιώματά μας, στο εισόδημά μας. Ετσι οι μεταλλεργάτες, όπως άλλωστε και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τη φοροληστεία και την ακρίβεια από τα δημοσιονομικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων και την επίθεση στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.

Σήμερα ελάχιστοι χώροι πανελλαδικά καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας και τα σκλαβοπάζαρα δίνουν και παίρνουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα πράγματα όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έγιναν ακόμη χειρότερα. Η εργοδοσία αξιοποιεί την ανασφάλεια και την εξαθλίωση από την ανεργία και την απληρωσιά, για να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Μας λένε μάλιστα ξεδιάντροπα και προκλητικά (αν αναλογιστεί μάλιστα κάνεις τα τεράστια κέρδη που βγάζουν από τον ιδρώτα μας) ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής μας είναι ένα "κόστος" που δεν μπορούν να αναλάβουν.

Δυστυχώς, όμως, τέτοια επιχειρήματα, καθώς και διάφορα ιδεολογήματα που "βγάζουν λάδι" εργοδοσία και κυβέρνηση, αθωώνοντάς τους από το έγκλημα, αναμασούν και κάποιοι συνδικαλιστές που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα των εργαζομένων.

Πατώντας μάλιστα πάνω στην εξαθλίωση, την ανεργία, την απληρωσιά, προσπαθούν να εξασφαλίσουν άκρα του τάφου σιωπή από πλευράς εργαζομένων και κινήματος.

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο.

Καθημερινά καινούργια περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά των τελευταίων ημερών:

-- Δυο νεκροί μόνο το τελευταίο διάστημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

-- Ενας νεκρός κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων που ήταν εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο της ΣΥΜΕΤΑΛ.

-- Σε επισκευαζόμενο πλοίο στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά έβαλαν δεκάδες εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες άμεσα εκτεθειμένοι σε αποψίλωση αμιάντου, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Να γίνει η 25η Απρίλη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης

Φτάνει πια!

Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την υγεία μας και το ύψιστο δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά τη δουλειά.

Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο... Οι αιτίες αυτής της κατάστασης έχουν όνομα και είναι το κυνήγι του κέρδους, που μπροστά σε αυτό η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα...

Στο χέρι μας είναι και στον αγώνα μας να επιβάλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις οικογένειές μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου μας συνεδρίασε την Πέμπτη 15/3/2018, με αποκλειστικό θέμα το ζήτημα των πρωτοβουλιών για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της μετατροπής των χώρων εργασίας του κλάδου σε μεσαιωνικά κάτεργα και την κινητοποίησή μας σε κατεύθυνση απαίτησης από την εργοδοσία άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των μεταλλεργατών, καθώς και απαίτησης από την κυβέρνηση άμεσης αύξησης των ελέγχων.

Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε την Τετάρτη 25 Απρίλη ως παναττική μέρα κορύφωσης της δράσης μας σε όλο τον κλάδο, για το σπουδαίο αυτό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απευθυνόμαστε σε σας, σε όλα τα Συνδικάτα του κλάδου του Μετάλλου, επιχειρησιακά και κλαδικά, και σας καλούμε να συνεδριάσετε και να πάρετε ανάλογες αποφάσεις, να συμβάλετε και εσείς ώστε να μετατρέψουμε την Τετάρτη 25/4/18 σε Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν τη δράση με όποιον τρόπο και όποια μορφή κρίνετε ότι ταιριάζει στο χώρο δράσης σας ή σύμφωνα και με τις δυνατότητες που αντικειμενικά έχετε.

Να αξιοποιήσουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα μέχρι την Τετάρτη 25/4/18 με πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα σταθερά στη δράση μας του κρίσιμου αυτού ζητήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ