Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με δύναμη από τα συλλαλητήρια, συνεχίζουν τη δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συνέχεια στην πολύμορφη αγωνιστική δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) δίνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με δύναμη από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές, συνεχίζουν με κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, με την απεργία στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, με πρωτοβουλίες από συνδικάτα άλλων κλάδων, με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις.

Εργατικές συγκεντρώσεις χτες στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, δυναμικές εργατικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ είχε προηγηθεί την Τρίτη η συγκέντρωση στο Βόλο.

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας: «Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με την ανεργία, τη μερική απασχόληση, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τους άθλιους μισθούς και συντάξεις, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους, να μας αρπάζουν τώρα και τα σπίτια». Υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «κάθε σωματείο πρέπει να οργανώσει τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, στη Γενική Συνέλευση, σε συσκέψεις και σε χώρους δουλειάς για το πλαίσιο των αιτημάτων που διεκδικούμε και να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της πάλης γι' αυτό», κάλεσε όλους τους εργατοϋπάλληλους «να ξεπεράσουν το φόβο, τη μοιρολατρία και να μπουν, μαζί μας, μέσα από τις γραμμές των ταξικών σωματείων, στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινάμε κόντρα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στην ΕΕ». Μετά την ομιλία, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Μίλησαν η Δήμητρα Τσιοτινού, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων, και ο Πέτρος Τσίγκας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία μίλησε ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας.

Και στις τρεις θεσσαλικές πόλεις, μετά τις ομιλίες στις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν διαδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους.

Οι συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

-- Σήμερα Πέμπτη, θα γίνει κινητοποίηση στην Κοζάνη, 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Την Πέμπτη 29/3 θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο μία μέρα πριν, στις 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Προετοιμάζουν την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Παράλληλα με τις συγκεντρώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει απεργία για τις ΣΣΕ στις 29/3. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ., στην Ομόνοια.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ΕΒΓΑ, «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας, «Νηρέα» Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», ΦΑΓΕ σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα» και στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος»).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς από στελέχη του ΠΑΜΕ: Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Παυλίδης», στη 1 μ.μ. Θα παραβρεθούν ο Μ. Καραντούσας και ο Γ. Πέρρος, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη Δευτέρα 26/3, θα γίνει περιοδεία στη ΔΕΛΤΑ στον Αγιο Στέφανο, στις 2 μ.μ. Θα παραβρεθούν αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την Τρίτη 27/3, στην επιχείρηση «Μπρακόπουλος», στη 1 μ.μ., με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.

Πρωτοβουλίες από κλαδικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής έχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες: Αύριο Παρασκευή το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data» μαζί με το κλαδικό σωματείο, προχωρά σε στάση εργασίας, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στις 27/3 το κλαδικό σωματείο μαζί με τα επιχειρησιακά της «Mellon» και της «First Data» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ).

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής δίνει συνέχεια στη μάχη για τις ΣΣΕ με στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) την Τετάρτη 28/3, και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ. Το Συνδικάτο στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) που, αφού έχει παζαρέψει τους προηγούμενους μήνες τα δικαιώματα των εργαζομένων στις «διαπραγματεύσεις» της με τους ξενοδόχους, τώρα στέλνει τη Σύμβαση στον ΟΜΕΔ κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για να μην «κουνηθεί φύλλο», να μην οργανωθεί ούτε μια κινητοποίηση.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), στις 29/3, στις 4.30 μ.μ. Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και συσκέψεις συνδικάτων:

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη, 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη το Σάββατο 24/3, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας προχωρά στην ετήσια Γενική του Συνέλευση το Σάββατο 24/3, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικός βηματισμός με απεργίες, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις(2022-06-28 00:00:00.0)
Εντείνονται οι απεργιακές προετοιμασίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς(2022-06-17 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες σωματείων μπροστά στην απεργία(2018-10-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-03-23 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων(2018-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ