Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Προς νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στο «κάδρο» των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Ζάεφ - Ζμπόγκαρ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Ζάεφ - Ζμπόγκαρ
Την «ελπίδα» του ότι μια νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα γίνει την επόμενη βδομάδα, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ.

Μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 15/2 στη Σόφια, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ή κατ' άλλες πηγές με «συμβολική» απευθείας πτήση του Ελληνα ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, μετά τη μετονομασία του που αποφάσισε η σκοπιανή κυβέρνηση, ακυρώνοντας το προηγούμενό του όνομα, «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Ολα αυτά ενώ η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η δρομολόγηση συνολικά της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, δίνουν τον τόνο στις διευθετήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ.

«Πρόσθετο κίνητρο» η διεύρυνση της ΕΕ

Εξάλλου ο Ζάεφ, παραχωρώντας χτες συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Σ. Ζμπόγκαρ, χαρακτήρισε «καλό νέο» τη δημοσιοποίηση, προχτές, της Στρατηγικής Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή Σερβία, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.

Θυμίζουμε ότι στη Στρατηγική της Κομισιόν περιγράφεται ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της Βαλκανικής, ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, ενώ με το μανδύα της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας», και με μοχλό τα προαπαιτούμενα της διεύρυνσης, η ΕΕ απευθύνει «συστάσεις» στα προς ένταξη κράτη να επιταχύνουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές» οι οικονομίες τους και να διαμορφωθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και το πέρασμα των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων από την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζάεφ εξήγησε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να καταρτίσει μια «σύσταση» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, με βάση τις «υποχρεώσεις» που έχει εκπληρώσει ως προς τα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας της κρατικής μηχανής, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, αλλά και τα επόμενα βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει ως προς αυτά τα ζητήματα, καθώς και με την επίλυση διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες.

«Αυτό είναι ένα πρόσθετο έναυσμα», είπε ο Ζάεφ, «που αυξάνει τις ελπίδες της "Μακεδονίας". Είναι ένα πρόσθετο κίνητρο να δουλέψουμε σκληρά και να πιάσουμε τις χώρες που είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις, όπως Σερβία και Μαυροβούνιο», και για τις οποίες λέγεται - αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν - ότι θα εξασφαλίσουν ως ημερομηνία ένταξης το 2025.

Διόλου τυχαία, σε ένα τέτοιο πλαίσιο ενέταξε και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" παραμένει γνήσια προσηλωμένη να συνεισφέρει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και να διευκολύνει την τακτοποίηση του προβλήματος που έχει ο νότιος γείτονάς μας με το συνταγματικό όνομα της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς μια αξιοπρεπή λύση».

Η «επένδυση» της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια

Παίρνοντας το λόγο, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Σ. Ζμπόγκαρ, σημείωσε πως «η Στρατηγική εξηγεί πολύ καθαρά γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να έχει στους κόλπους της τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και τι επένδυση αντιπροσωπεύουν για το μέλλον της. Εξηγεί την τεράστια διασύνδεση (σ.σ. δίκτυα, αγωγοί κ.λπ.) μεταξύ ΕΕ και Δ. Βαλκανίων, τη μεγάλη επένδυση χωρών της ΕΕ (σ.σ. υπό τη μορφή Αμεσων Ξένων Επενδύσεων), το μεγάλο όγκο διμερούς εμπορίου που φτάνει τα 43 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, ο μεγαλύτερης δωρητής για την περιοχή». Και βέβαια ο ευρωενωσιακός πρέσβης επέμεινε για προώθηση αναδιαρθρώσεων και επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, λέγοντας ότι «όπως είναι σήμερα η περιοχή, δεν είναι ακόμα έτοιμη για υποψηφιότητα μέλους της ΕΕ».

Επιπλέον, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, έλεγε σε σκοπιανά ΜΜΕ ότι η ΕΕ προσφέρει «μεγάλη στήριξη στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Εγώ την παρακολουθώ στενά, βρίσκομαι σε επαφή με τους ομολόγους μου στην Αθήνα και τα Σκόπια και προσωπικά ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική έκβαση. Είναι σημαντικό για τους πολίτες της χώρας σας, καθώς και για τους πολίτες της περιοχής. Η ΕΕ να είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως αυτή τη διαδικασία και το αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Απηύθυνε δε «μήνυμα» προς τη σκοπιανή κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO - DPMNE «να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν το μέγιστο επίπεδο εθνικής ενότητας για επίλυση των διμερών ζητημάτων και οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και για μεταρρυθμιστική ατζέντα και ευρωπαϊκή προοπτική».

Δεν συζητούν το Σύνταγμα

Σε ένα τέτοιο φόντο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η συμφωνία που δρομολογείται μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, για να «ξεκλειδώσει» η συμμετοχή της δεύτερης στο ΝΑΤΟ και, σε δεύτερη φάση, στην ΕΕ, όχι μόνο δεν εγγυάται την απάλειψη των επικίνδυνων για τους λαούς αλυτρωτισμών και εθνικισμών, αλλά στην πραγματικότητα θα παρακάμπτει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το θέμα του σκοπιανού Συντάγματος, που εμπεριέχει σειρά επικίνδυνων σημείων που καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό, ο Ζάεφ είπε ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για αλλαγές στο κείμενο. Πρόσθεσε ότι κάθε λύση που θα προταθεί για το όνομα θα πρέπει να εγγυάται την «ταυτότητα» και την «αξιοπρέπεια» των δύο μερών.

Επανέλαβε τη θέση του για κάποιον «γεωγραφικό προσδιορισμό» σε σύνθετη ονομασία, και την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που να ξεμπλοκάρει την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κατόπιν όλων αυτών, χαιρέτισε την κίνηση του Ελληνα ΥΠΕΞ να προετοιμάσει ένα σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για το θέμα, πάνω στο οποίο θα παζαρέψουν οι δυο πλευρές.

Να καταγραφούν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Μ. Μποσνιακόφκσι, που έλεγε χτες ότι δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ερωτηθείς δε «αν αναμένεται η Αθήνα να ζητήσει προσαρμογές των άρθρων 3 και 49 του Συντάγματος» της χώρας, που εμπεριέχουν αλυτρωτικά στοιχεία, απάντησε ότι «τίποτε τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς, εξάλλου, ποιο γεωγραφικό προσδιορισμό θα αποδεχόταν η σκοπιανή κυβέρνηση και με τι εύρος χρήσης, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να αποκαλυφθούν στοιχεία της.

Θυμίζουμε εδώ ότι πριν από μερικές μέρες, σε συνέντευξή του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έλεγε ότι «οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί», προσθέτοντας ότι «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για μπίζνες στο φόντο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων(2018-07-17 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικά συχαρίκια(2018-06-14 00:00:00.0)
Και το παζάρι συνεχίζεται(2018-06-08 00:00:00.0)
Αναζητούν «λύσεις συμβιβασμού» για να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2018-05-25 00:00:00.0)
Στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών(2018-02-27 00:00:00.0)
Κινητικότητα και δρομολόγηση εξελίξεων με ΠΓΔΜ - Αλβανία(2017-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ