Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανοίχτηκε ξανά στη Μαύρη Θάλασσα

Ο ρόλος του Αιγαίου ως «ενδιάμεσος κρίκος» στα ΝΑΤΟικά σχέδια που απλώνονται από τη ΝΑ Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα, με το βλέμμα στη Ρωσία και με βασικό μοχλό υλοποίησης τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που προσκάλεσε στις ελληνικές θάλασσες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται ξανά αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ MARCOM, αυτό το διάστημα έξι πλοία του ΝΑΤΟ, από 2 διαφορετικές αρμάδες του, επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα ως κομμάτι της «αυξημένης παρουσίας (σ.σ. της λυκοσυμμαχίας) στη Μαύρη Θάλασσα προς υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας μέσα από τη συλλογική άμυνα». Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΝΑΤΟικά πλοία κάνουν ασκήσεις με Πολεμικά Ναυτικά χωρών - μελών του ΝΑΤΟ της περιοχής, όπως το ρουμανικό.

Η μια ΝΑΤΟική αρμάδα είναι η SNMG2, που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πράξη συχνά - πυκνά πλοία της απλώνονται στην ευθεία από Μάλτα έως Σουέζ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιώντας «έλεγχο περιοχής», στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αυτήν την περίοδο, στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ανοιχτεί η ναυαρχίδα της δύναμης, το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Duncan», η ρουμανική φρεγάτα «ROS Regele Ferdinand» και η τουρκική «TCG Gaziantep». Τα υπόλοιπα πλοία της SNMG2 περιπολούν στο Αιγαίο.

Η έτερη ΝΑΤΟική αρμάδα, SNMCMG2, που επίσης επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελείται από τη ναυαρχίδα της, το βρετανικό ερευνητικό «HMS Enterprise», το ρουμανικό ναρκαλιευτικό «ROS Lt. Lupu Dinescu» και το τουρκικό ναρκοθηρευτικό «TCG Akcay». Δείγμα και αυτό, η ενισχυμένη τουρκική παρουσία στις ΝΑΤΟικές αρμάδες, ενόσω οξύνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν με άλλες δυνάμεις εντός ΝΑΤΟ, των περιπλοκών ενδοΝΑΤΟικών διασυνδέσεων και ισορροπιών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org