Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξαπάτηση η δήθεν αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Οσες φιέστες και αν στήσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει την εξαπάτηση διαρκείας του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, με αφορμή τα εγκαίνια της 1ης και 2ης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην πόλη, που έγιναν το περασμένο Σάββατο στο χώρο του πρώην νοσοκομείου, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Για το τέλος της περιόδου εγκατάλειψης του ΕΣΥ και την είσοδο «στη φάση της ανάπτυξης του συστήματος» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός. Αντίστοιχα, ο αν. υπουργός, Π. Πολάκης, παρουσίασε τη δομή που εγκαινιάστηκε, με συνολικό προσωπικό 18 ατόμων, ως απόδειξη της «πορείας αναβάθμισης των υπηρεσιών» του συστήματος Υγείας.

Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση του ΚΚΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως 600 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το ίδιο και δεκάδες άλλες στα Κέντρα Υγείας του νομού. Μήνες αναμονής για ένα ραντεβού στο νοσοκομείο (6 μήνες αναμονή στο οφθαλμιατρικό, ένα χρόνο στο γαστρεντερολογικό) και ολόκληρα ταξίδια για μια ακτινογραφία, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα, εντείνεται η εμπορευματική λειτουργία με τα απογευματινά ιατρεία, όπου οι εργαζόμενοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Προσπαθούν να κρύψουν απ' το λαό ότι ο ψηφισμένος κρατικός προϋπολογισμός προχωρά σε περαιτέρω σφαγιασμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας κατά 326 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκατ. ευρώ», επισημαίνει η ΤΕ Χανίων και εξηγεί πως πρόκειται για περικοπές που προσθέτουν επιπλέον βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οσον αφορά το ρόλο των ΤΟΜΥ, σημειώνει: «Είναι ένα από "τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών"», όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της τρίτης «αξιολόγησης». «Δηλαδή, οι ελάχιστοι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως "κόφτες" των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές, στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με "πετσοκομμένα" δικαιώματα και μισθούς πείνας. Οι "υψηλού επιπέδου" υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού».

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του για τη διεκδίκηση «ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org